5 tips voor openbare hotspots

Nieuws | Openbare wifinetwerken of hotspots zijn ontzettend handig, maar helaas niet altijd even veilig. Wil je zonder pottenkijkers surfen? Houd dan rekening met deze vijf tips.Controleer in eerste instantie de naam van het netwerk waarmee je wilt connecteren. Hotspots van telecomproviders zijn goed beveiligd maar kwaadwilligen durven – bijvoorbeeld in een hotel - wel eens een ad hoc netwerk met een gelijkaardige naam opzetten. Twijfel je over de betrouwbaarheid? Schakel dan over naar je 3G- of 4G-verbinding.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Check de netwerknaam

Openbare wifinetwerken of hotspots zijn ontzettend handig, maar helaas niet altijd even veilig. Wil je zonder pottenkijkers surfen? Houd dan rekening met deze vijf tips.Controleer in eerste instantie de naam van het netwerk waarmee je wilt connecteren. Hotspots van telecomproviders zijn goed beveiligd maar kwaadwilligen durven – bijvoorbeeld in een hotel - wel eens een ad hoc netwerk met een gelijkaardige naam opzetten. Twijfel je over de betrouwbaarheid? Schakel dan over naar je 3G- of 4G-verbinding.

Zonder wachtwoord

Probeer via een hotspot zo weinig mogelijk websites te bezoeken waar je moet inloggen.Controleer je mailbox en social media dus enkel en alleen in dringende gevallen. Weet ook dat een app vaker beter beveiligd is dan een website. Online bankieren op een openbaar netwerk is helemaal not done.

HTTPS

Check de adresbalk bovenaan in de browser.Een webadres dat start met https is veiliger dan een adres dat met http start. De 's' achteraan staat voor 'secure' en betekent dat de inhoud op die website versleuteld is. Dankzij de gratis browserextensie HTTPS Everywhere voor Firefox en Chrome schakelen duizenden websites automatisch van http naar https.

Up to date

Op een openbaar netwerk houd je je firewall altijd ingeschakeld.Probeer er zelfs een gewoonte van te maken om die nooit uit te schakelen. Zorg er ook voor dat je antivirusprogramma altijd up to date is. Hetzelfde geldt bovendien voor je besturingssysteem en browser.

Virtual Private Network

Als je regelmatig op openbare netwerken surft, is het aan te raden om een VPN of Virtual Private Network te gebruiken.VPN's versleutelen alle trafiek tussen je computer en het internet ongeacht welk netwerk je gebruikt. Hotspot Shield is een populair programma dat je gratis kunt installeren. De freeware beschermt je privacy en beveiligt je data. De tool is beschikbaar voor Windows, Mac OS X, Android en iOS.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top