Hoe slim kan een stad zijn?

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Barcelona

Na het Internet of Things wint ook het Internet of Everything aan populariteit. De toekomst is aan de slimme steden of smart cities. Wij schotelen er tien voor.Barcelona is een erg mooi voorbeeld van een smart city. Om de afvalbehandeling te optimaliseren, zijn vuilnisbakken en glasbollen uitgerust met speciale sensoren. Op die manier kan het afval op het juiste moment opgehaald worden en voorkom je uitpuilende vuilnisbakken én inefficiënte ophaalrondes.

Den Bosch

In de Nederlandse stad Den Bosch zijn er ook heel wat slimme projecten. Een opmerkelijke voorbeeld?De stroomopwekkende geluidsmuren. Semi-transparante schermen van 5 meter breed en 4,5 meter hoog zijn er voorzien van verschillende typen zonnecellen en zonnepanelen. Een kilometer van zulke Solar Noise Barriers zou genoeg stroom moeten opleveren om 50 gezinnen een jaar lang van elektriciteit te voorzien.

Lyon

In Lyon werkt een onderzoeksteam erg hard aan OPTIMOD°LYON.Door de centralisatie van alle mobiliteitsdata kunnen inwoners en bezoekers via een overzichtelijke app real-time info over alle transportmogelijkheden ontvangen. Zo krijg je bijvoorbeeld te zien dat 2 minuten fietsen en dan 15 minuten de bus je sneller van A naar B brengt dan met de wagen omdat er werkzaamheden zijn. De app houdt ook rekening met verkeersdrukte, beschikbare parkeerplaatsen en weersomstandigheden.

Amsterdam

In Amsterdam zijn er tientallen smart city initiatieven.Een mooi voorbeeld dat erg goed werkt is Mobypark. Eigenaars van parkeerplaatsen kunnen hun plekje via een app verhuren als ze het zelf niet nodig hebben. Chauffeurs kunnen een plekje op voorhand reserveren en besparen tot 70% op hun parkeerkosten.

Parijs

Vincent Callebaut Architectures heeft een plan klaar om tegen 2050 de CO2-uitstoot met zo'n 75% te laten zakken in de Franse hoofdstad.Hoe? Door de stad en nagenoeg alle gebouwen van heel veel groen te voorzien. Zijn zogenoemde bio-facades staan garant voor een onuitputtelijke bron van hernieuwbare energie.

Santa Cruz

In het Amerikaanse Santa Cruz analyseren overheidsdiensten historische data uit de criminaliteit om te voorspellen waar en wanneer extra politieagenten nodig zijn.Dankzij big data wordt er dagelijks een lijst gegenereerd met tien plaatsen waar de kans op delicten groter is. Met succes, zo blijkt.

Kopenhagen

Als er één stad echt ambitieus is, dan is het Kopenhagen wel.De Deense hoofdstad wil volledig koolstofneutraal zijn tegen 2025. Onder andere intelligente verkeerslichten en –borden moeten er tegen 2018 voor zorgen dat fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer 10% sneller op hun locatie zijn.

Taipei

In de Taiwanese stad Taipei staat alles in het teken van connectiviteit.De stad heeft breedband internet voorzien in meer dan 300 scholen, bracht tablets en computers naar alle klaslokalen en installeerde meer dan 10.000 wi-fi hotspots.

New Songdo City

Bij het binnenrijden van deze Zuid-Koreaanse stad, scannen camera's de nummerplaten van de inwoners.Vervolgens schakelt automatisch de verwarming of airco in de woning in. Kwestie van thuis te komen in een woonkamer met aangename temperatuur.

Eeklo

In eigen land zijn er uiteraard ook heel wat initiatieven. Eeklo verdient een eervolle vermelding.De Oost-Vlaamse stad heeft in samenwerking met Philips intelligente straatverlichting met bewegingssensoren geplaatst. De lichtsterkte past automatisch aan op basis van het aantal volk in de straat. Is er geen beweging? Dan zakt de verlichtingssterkte tot 10%.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top