10 killer robots die het slagveld definitief veranderen

Nieuws | In 1984 maakten we voor het eerst kennis met Skynet, en dan hebben we het voor één keer niet over jouw favoriete portaalsite. In de Arnold Schwarzenegger-film 'Terminator' vecht het computersysteem Skynet een vernietigende oorlog uit met de mens. Fantasie? Een onmogelijk toekomstbeeld? De volgende 10 robots doen anders vermoeden.Atlas is met voorsprong de meest humanoïde robot in deze lijst. Dit gezamelijke project van Boston Dynamics en DARPA (het Defense Advanced Research Projects Agency van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, onthoud die naam) moet ingezet worden in reddingsoperaties, al is de stap naar een robot met een machinegeweer in de ijzeren vuist wel heel klein geworden. Het Amerikaanse leger heeft wel al verzekerd dat Atlas nooit offensief of defensief gebruikt zal worden, maar toch.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

In 1984 maakten we voor het eerst kennis met Skynet, en dan hebben we het voor één keer niet over jouw favoriete portaalsite. In de Arnold Schwarzenegger-film 'Terminator' vecht het computersysteem Skynet een vernietigende oorlog uit met de mens. Fantasie? Een onmogelijk toekomstbeeld? De volgende 10 robots doen anders vermoeden.Atlas is met voorsprong de meest humanoïde robot in deze lijst. Dit gezamelijke project van Boston Dynamics en DARPA (het Defense Advanced Research Projects Agency van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, onthoud die naam) moet ingezet worden in reddingsoperaties, al is de stap naar een robot met een machinegeweer in de ijzeren vuist wel heel klein geworden. Het Amerikaanse leger heeft wel al verzekerd dat Atlas nooit offensief of defensief gebruikt zal worden, maar toch.

Geen watje

Wie Gladiator heet, is geen watje. Dit onbemande rupsvoertuig verkent, transporteert goederen en knelt tussendoor de vijand op een hoopje.Zijn arsenaal bestaat uit uzi's, volautomatische machinegeweren, explosieven en rookbommen. Dit project zit nog steeds in de testfase.

Raketschild

Een paar jaar geleden was het MKV-project alive and kicking in de VS, tot de boekhouder van het Pentagon een streep trok door de Multiple Kill Vehicles.Leuke naam voor deze autonoom opererende defensieve raketten, nietwaar? Van zodra de ingebouwde sensoren verdachte vliegende voorwerpen spotte, vuurde de MKV kleine raketten af die elke oorlogskop in de buurt neutraliseerden.

Hypersonisch aanvallen

De HTV-2 van DARPA was een experimenteel onbemand vliegtuig dat in theorie snelheden tot 21.000 (!) kilometer per uur perfect aankon.Op die manier kon elk doelwit op onze planeet binnen het uur zelfstandig bereikt én uitgeschakeld worden. Dikke pech: de eerste twee testvluchten in april en augustus 2010 verliepen op zijn zachtst gezegd problematisch want de HTV verdween telkens na precies negen minuten van de radar. Een derde testvlucht is er (nog?) niet van gekomen.

Precisieschot

De SWORDS van producent Foster-Miller is op papier een verkenningsvoertuig op basis van het onschuldige rupsvoertuig TALON, maar ons maak je niets wijs.Dat gemonteerde kanon doet anders vermoeden, jongens. De operator schiet vanuit een controlekamer een vlieg neer vanop een afstand van 1 kilometer, deze wil je dus niet tegenover je krijgen. Van de drie gebouwde exemplaren staan er momenteel twee in een museum, we kunnen dus rustig aannemen dat het SWORDS-project opgeborgen is.

Patrouilleren

Het Amerikaanse leger heeft geen monopolie op oorlogvoeren met robots en onbemande voertuigen.Onder andere in Frankrijk, Iran en Israël wordt deze piste ook bewandeld. De Guardium patrouilleert langs de grens met de Gazastrook en is voorzien van infraroodcamera's, radar, microfoons en rookdetectoren. Indien nodig installeert het Israëlische leger er machinegeweren op die rubberkogels afvuren... of erger. Een Guardium kan tot 103 uur lang actief patrouilleren zonder inmenging, weegt net geen anderhalve ton en haalt een topsnelheid van 80 kilometer per uur.

De dood vanuit de lucht

Het Israëlische leger is goed uitgerust. De Elbit Hermes 450 is een onbemand verkenningsvliegtuig dat tot 20 uur lang in de lucht kan blijven.Het is een commercieel succes want de Hermes wordt ingezet door landen als Moldavië, Singapore, Mexico, Brazilië en nog een handvol andere. Het Israëlische leger hangt er enkele raketten aan vast en ontkent niet dat deze nooit zijn afgevuurd. Een beangstigende gedachte.

Grensbewaking

Kijk je thuis naar een Samsung-televisie, bel je met een Samsung Galaxy S6 of werk je met een Galaxy Tab?Weet dan dat hetzelfde bedrijf verantwoordelijk is voor de SGR-A1, een robot die de grens tussen Zuid- en Noord-Korea bewaakt. Elk doelwit tot een afstand van 3,2 kilometer kan dodelijk geraakt worden. Je bent neergeknald voordat je ook maar iets in het snotje hebt.

Snelheidsduivel

De Ripsaw scoort hoog, al was het maar door de coole naam.Hij kan bijna elk terrein aan, werkt met een V8 motor en trekt op tot 100 kilometer per uur in iets meer dan 3 seconden. Straf voor een tank! Hij wordt gebouwd sinds 2009 als ideaal militair goederentransport.

Franse tank

De allereerste militaire robot werd in 1991 ingezet.Meer dan 24 jaar later zijn de Fransen ook van de partij met de Syrano. Dit verkenningsvoertuig moet in de eerste plaats informatie doorsturen naar het Franse hoofdkwartier. De stap naar een onbemande tank is wel héél klein geworden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top