Zo maak je betere foto’s met je smartphone

Nieuws | Klik, klik, klik! Heel wat mensen maken zonder veel nadenken honderden of zelfs duizenden snapshots met hun smartphone. De camera van onze smartphone is de laatste jaren dan ook uitgegroeid tot het belangrijkste fototoestel in huis. Logisch, we hebben hem altijd op zak en de kwaliteit blijft maar stijgen. Compact- en spiegelreflexcamera’s blijven zelfs op vakantie vaak thuis. Wil je echte prachtplaatjes in plaats van wazige beelden? Houd dan rekening met onderstaande handige tips en trucs.

Door

Deel dit nieuws

Alles start met het juiste perspectief. Zak gerust eens door je knieën om dieren, landschappen of kinderen te fotograferen of klim ergens op om. Je zult zien dat je een totaal ander effect verkrijgt en dat maakt nu net het verschil tussen een gewone en een goede foto. Je zou af en toe ook eens een ‘geforceerd perspectief’ kunnen gebruiken. Dat is een truc waarmee je een illusie creëert. Door de positie van mensen of voorwerpen zorgvuldig te rangschikken, krijg je hilarische resultaten en kun je mensen op een verkeerd been zetten. Je hebt ongetwijfeld al een foto gezien van iemand die de Eiffeltoren tussen twee vingers houdt of de toren van Pisa recht probeert te duwen. De trick? Perspectief!

Scherpstellen

De juiste timing maar een onscherp beeld? Balen! Zorg er dus voor dat je foto’s scherp zijn. Haarscherp zelfs. Dankzij autofocus raak je al een heel eind op weg maar experimenteer ook eens door zelf te kiezen waar de scherpte moet liggen. Neem de tijd om juist te focussen. In de meeste camera-apps volstaat het om simpelweg te tikken op het onderwerp dat je scherp in beeld wilt.

Zoek daglicht, vermijd kunstlicht

Het allerbelangrijkste van een goede foto? Licht! En dan hebben we het niet over een tl-lamp of flitser, maar over natuurlijk daglicht. Maak je portretten of andere foto’s buiten of in de buurt van een raam en laat je flitser simpelweg uit. Je zult versteld staan van het resultaat. Soms moet je ook gewoon wat geduld hebben. Het zogenoemde gouden uurtje (zonsondergang of –opgang) is het wachten bijna altijd meer dan waard. En met reflecties verkrijg je vaak ook originele foto’s. Een simpele spiegel of reflectie in het water zorgt voor dat tikkeltje extra.

Slechte lichtomstandigheden

Heb je niet veel licht? Op een concert of avondje uit met vrienden, bijvoorbeeld? Flitsen heeft geen enkele zin. De kracht van de flitser op je smartphone is nooit voldoende. Gebruik dan liever een statief of selfiestick in plaats van een flitser. Door je camera stabiel te zetten en een langere sluitertijd te gebruiken, krijg je bijna altijd mooiere resultaten. Geen statief of stick bij de hand? In slechte lichtomstandigheden maak je de beste foto’s door je camera op een stabiele ondergrond – zoals een tafel of muurtje - te zetten.

Compositie

Ook niet onbelangrijk: de compositie. Plaats je hoofdonderwerp niet altijd precies in het midden. Dat is een veelgemaakte beginnersfout. Een foto wordt vaak stukken interessanter als je iemand rechts of links in beeld zet. Heel wat camera-apps bieden de mogelijkheid aan om een zogenoemd ‘grid view’ in te schakelen. Op die manier krijg je een raster in beeld. Plaats je hoofdobject of model eens op één van die getoonde lijnen. Je zult versteld staan van de resultaten.

Fraaie panorama’s

Daar sta je dan. Een uitgestrekt landschap met weidse vergezichten. Of bovenop een dak van een indrukwekkend gebouw met een skyline van jewelste. De oplossing? Een panorama. De camera-app van de meeste smartphones is tegenwoordig uitgerust met een panoramafunctie. Maak daar ook gebruik van. Wil je nog een stapje verder gaan? Ga dan voor 360° beelden. Dat kan bijvoorbeeld met de gratis en gebruiksvriendelijk app Panorama 360 Camera (Android).

Haal storende elementen uit beeld

Fotografeer niet halsoverkop maar neem rustig de tijd. Wacht het ideale moment af – bijvoorbeeld tot die ene toerist uit beeld is – of haal storende elementen zelf weg. Fotografeer je graag je maaltijden om ze vervolgens op Instagram te delen? Ruim het aanrecht of de tafel dan wat op, haal die vuile handdoek of kruimels uit beeld en creëer sfeer. Op die manier voorkom je dat je achteraf nog veel tijd aan nabewerking moet spenderen.

Stapje naar voor!

Ga dichterbij! Durf op je onderwerp af te stappen om meer detail of gevoel in een foto te leggen. Experimenteer gerust. In de meeste gevallen - tenzij in de zoo - bijt je onderwerp niet. Aan een saaie achtergrond heeft niemand wat… we willen emotie en details. Zoomen kan uiteraard ook, maar dat levert in de meeste gevallen minder mooie resultaten. Dan kun je maar beter een opzetlens gebruiken. Zo’n clip-on objectief voor je smartphone vergroot je beeld en levert kwalitatief betere resultaten dan een digitale zoomfunctie.

Experimenteer met HDR

Een goede smartphone is eveneens uitgerust met een camera met HDR-functie (High Dynamic Range). Hiermee kun je de belichting van meerdere foto’s combineren in één afbeelding. Ideaal om bijvoorbeeld landschappen of interieurs te fotograferen waar er veel verschil zit tussen de lichte en donkere partijen. Het resultaat is soms wel een beetje surrealistisch. Heeft de camera van jouw smartphone geen HDR-functie? De gratis app Snapseed (iOS en Android) heeft een prima HDR-tool.

Photoshop Express

Is je foto nog niet helemaal perfect? Een beetje nabewerking kan geen kwaad. Onze favoriete app? Adobe Photoshop Express (iOS en Android). Retoucheren, een filter gebruiken en eventueel een kader toevoegen? Het kan allemaal. Let wel, overdaad schaadt. Dit is een erg gebruiksvriendelijke app voor beginners én professionals die mooie resultaten oplevert. Zodra je klaar bent, kun je de beelden onmiddellijk met vrienden of familieleden delen via social media.

Extra apps

Met de standaard camera-app op je smartphone kun je al erg mooie beelden schieten. Wil je toch meer? Gebruik dan eens een alternatieve app. Camera Awesome (Android en iOS) is een prima voorbeeld. Dankzij deze app krijg je een heleboel virtuele tools om echte pareltjes te maken. Net zoals bij een spiegelreflexcamera kun je een waslijst aan functies manueel instellen. Dat levert uiteraard betere resultaten op. Een must voor wie regelmatig met een écht fototoestel werkt.

Lees ook:

De beste selfies maak je zo!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top