Wat je moet weten over Windows 10

Nieuws | 10 dingen die je moet weten over Windows 10

Door

Deel dit nieuws

10 dingen die je moet weten over Windows 10

Microsoft heeft de langverwachte opvolger van Windows 8.1 voorgesteld. Kun jij nog niet wachten op de officiële release van Windows 10 eind dit jaar? Hoeft niet. De Technical Preview is nu al beschikbaar via het Microsoft Insider Programma.

Gratis update

Je hoeft niet in de buidel te tasten. Gebruik je vandaag Windows 7 of Windows 8.1? Gedurende het eerste jaar na de release is de upgrade naar Windows 10 volledig gratis.

Start!

Eindelijk is ie terug. De startknop! Het gloednieuwe startmenu van Windows 10 werkt beter dan je ooit had kunnen dromen: met een goede zoekfunctie en live tiles. Bovendien is het menu zowel geoptimaliseerd voor aanraakschermen als voor computers met muis.

Alle toestellen

Windows 10 is niet enkel geschikt voor je desktop of notebook. Ook alle Windows Phone 8.1 apparaten zijn geschikt voor een update naar Windows 10. Er is visueel nog wel wat verschil tussen het kleine en grote scherm maar het onderscheid wordt kleiner. Synchroniseren en switchen tussen apparaten zal nog makkelijker zijn.

Project Spartan

Vergeet Internet Explorer. Windows 10 krijgt een gloednieuwe browser, met de werknaam Project Spartan. De functies zijn veelbelovend: je krijgt onder andere live previews van geopende tabbladen door je muis er over te laten zweven, je kunt tijdens het surfen noties maken in de kantlijn en deze delen met vrienden of collega's, er is een mogelijkheid om artikels offline op te slaan en er komt een advertentievrije leesmodus.

Cortana

In de Verenigde Staten kun je al een tijdje gebruik maken van de spraakassistent Cortana op Windows Phone. Cortana komt nu ook naar de dekstop waardoor je stemcommando's kan geven om een document te zoeken of een website te openen. Het is helaas nog niet bekend of de spraakassistent bij de release ook Nederlands zal spreken.

Eén app-winkel

Eindelijk! Aangezien het gloednieuwe besturingssysteem zowel voor computers als mobiele apparaten geschikt is, komt er ook één app store voor alle platformen.

Xbox-integratie

Nog zo'n straffe feature van Windows 10 is de integratie van Xbox. Wie een Xbox One in huis heeft, kan zijn of haar games met één druk op knop streamen naar een Windows 10 pc of tablet. Zo kun je dat laatste level nog even afwerken in bad of bed.

Surface Hub

Hoog tijd om ook op kantoor een upgrade door te voeren. Dankzij de Surface Hub - een 4K-scherm van 84 inch met Windows 10 - kunnen collega's op een moderne manier videocalls voeren of whiteboardvergaderingen organiseren.

HoloLens

Microsoft heeft ook nog een ander veelbelovend project voorgesteld: HoloLens. Met dit project zet Microsoft de eerste stappen in de holografische computerwereld. Dankzij een geavanceerde, draadloze AR-bril – een mix van Google Glass en Oculus Rift – projecteer je hologrammen op elk oppervlak.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top