In Moskou zijn duizenden Russen op straat gekomen voor een "vrij internet". "Handen af van het internet" en "tegen een nieuw ijzeren gordijn" is te lezen op spandoeken. Volgens de politie betogen 6.500 mensen, maar de organisatie gaat uit van 15.000 betogers. Vooral veel jonge mensen zouden de straat op gekomen zijn. Ook in andere Russische steden waren er weliswaar kleinere acties.


Kort voor de betoging in Moskou zijn zeker acht mensen opgepakt, aldus het burgerrechtenplatform OVD-info. Verder zou de betoging over het algemeen vreedzaam verlopen zijn.

Er wordt geprotesteerd tegen plannen van de regering om het internetverkeer in Rusland af te snijden van de internationale infrastructuur en het dataverkeer enkel over Russische servers te laten verlopen. De voorstanders leggen uit dat Rusland bij een zware cyberaanval door een ander land in zo'n geval onafhankelijk en veilig is. Een deel van de bevolking vreest echter dat het land zo digitaal geïsoleerd wordt, en dat censuur en toezicht zo makkelijk worden voor de autoriteiten.

Zo ondernam de Russische overheid al verschillende pogingen de berichtenapp Telegram, waarop boodschappen geëncrypteerd verstuurd worden, te blokkeren. Telegram riep via Twitter zijn gebruikers vandaag op straat te komen. Verwacht wordt dat het wetsvoorstel binnenkort toch goedgekeurd wordt.