Liefst 7 op de 10 Belgen zijn voorstander van technologie zoals robots en artificiële intelligentie. Dat blijkt uit een bevraging van de Vrije Universiteit Brussel gelanceerd bij 1.000 Belgen rond intelligente technologieën in hun dagelijkse leven. De aanleiding van de studie is de lancering van het boek Homo Roboticus in De Munt.


De Belgen vinden robots en AI voornamelijk een goede zaak, omdat ze routinetaken op het werk of in het huishouden kunnen uitvoeren. Het merendeel, 8 op de 10, vinden robots zelfs noodzakelijk om taken over te nemen die te gevaarlijk of zwaar zijn voor mensen.
Toch zijn de Belgen ook sceptisch, want meer dan de helft denkt dat een robot zijn job kan uitvoeren en 2 op de 3 Belgen denken dat er door robots en AI meer jobs zullen verdwijnen dan bijkomen.
"Er zitten contradicties in, want mensen vrezen voor hun eigen job, maar er denken ook heel veel mensen dat er voordelen zijn zoals in het huishouden of bij saai werk. De bewustwording is hierin heel belangrijk om zo de opportuniteiten en de gevaren te leren kennen en de juiste business modellen op te maken", stelt VUB-professor robotics Bram Vanderborght.