Zien je selfies er vaak niet echt geweldig uit? En dat terwijl die van je vrienden altijd haarscherp, perfect belicht en origineel zijn? Zonde. Neem snel dit artikel door. We schotelen een rits tips en trucs voor om je selfies naar een niveau hoger te tillen. Voor je ’t weet sta jij ook te blinken op je smartphonescherm.Klik en klaar? Nee, daarmee scoor je geen tientallen of honderden likes. Voor een selfie waarmee je écht wil scoren, heb je iets meer tijd nodig. Een eerste tip: vind de juiste hoek. Iedereen heeft een goede en een iets minder goede gezichtshelft. Experimenteer even en je komt er zo achter. Vanaf nu fotografeer je enkel nog via de juiste kant. In de meeste gevallen is dat … links. Volgens een wetenschappelijk (!) onderzoek uit 2012 is het prettiger om naar de linkerkant van iemands gezicht te kijken dan naar de rechterkant.En omhoog…

Je mag je smartphone trouwens gerust iets hoger houden. Nét boven je voorhoofd, bijvoorbeeld. Op die manier lijkt je hals langer en dat slankt af. Je mag je hoofd een beetje kantelen, maar blijf subtiel. Fotograferen langs onder? Dan neemt het risico op een dubbele kin toe. Beter niet, dus. Het juiste moment? Dat is als je uitademt. Het klinkt misschien gek maar dat zorgt nu eenmaal voor de ultieme ontspanning voor je gezicht!De regel van drie

Pal in het midden? Dat levert meestal geen mooie resultaten. Schakel het raster van je camera in om de regel van drie toe te passen. Twee horizontale en twee verticale hulplijnen verdelen je fotoframe in negen gelijke vakken. Als je je foto hierop uitlijnt, verkrijg je meer dynamiek in je selfies.

Zoom in én uit

Publiceer je je selfies vaak op sociale netwerken zoals Instagram? Probeer dan af te wisselen tussen close-ups en long-shots. Ga af en toe voor een haarscherp detail, maar maak ook eens een full-body shot. Een spiegel is ideaal als je je ten voeten uit wilt fotograferen. Ook hier is het belangrijk om een klein beetje te draaien. Dat is in de meeste gevallen veel mooier dan een frontaal beeld. Wist je trouwens dat je hoofd niet altijd op je selfie hoeft. Richt de camera af en toe ook eens naar beneden en show bijvoorbeeld je benen of je voeten. Leuk op het strand, in de schoenenwinkel of in bad!

Welke camera?

De meeste smartphones hebben twee camera’s: één aan de voorkant en eentje aan de achterzijde. Hoewel de kwaliteit van de frontcamera de laatste tijd flink verbeterd is, blijft de camera aan de achterzijde in de meeste gevallen beter. Het nadeel is natuurlijk dat je jezelf dan niet ziet. Ook hier is experimenteren de boodschap.Ideale gezichtsuitdrukking

Duckface? Niet doen! Dat is leuk voor één keer, maar niet voor elke selfie. Ga liever voor verschillende gezichtsuitdrukkingen en maak meerdere foto’s achter elkaar. Op die manier kun je achteraf handmatig de beste foto uit de reeks kiezen. Wie veel selfies maakt, weet na een poosje ook welke uitdrukking aan te nemen. Met of zonder de tanden bloot… up to you! Af en toe wat zelfspot mag ook, maar onthoud dat een natuurlijke pose en gezichtsuitdrukking nog altijd het beste scoort. Een recht-uit-bed ochtendfoto mag ook niet ontbreken in je stream.Coole achtergrond

De achtergrond van je foto is in sommige gevallen bijna net zo belangrijk als het standpunt en je gezichtsuitdrukking. Ga voor een erg drukke achtergrond om wat meer dynamiek in je beeld te leggen of voor een effen, rustige achtergrond om meer op jezelf te focussen. Probeer in elke geval ondoordachte, saaie achtergronden te vermijden en wissel regelmatig af. Pas op voor photo-bombers. Als er iemand in de smiezen heeft dat jij een selfie wilt maken, kan hij of zij weleens voor een onverwacht resultaat op de achtergrond zorgen.Accessoires

Een nieuw paar schoenen? Recente zonnebril? Of een gloednieuwe pet? Gebruik ze om je selfies aan te kleden. Let wel, overdaad schaadt. Probeer ook af te wisselen en niet elke keer dezelfde trui of horloge te tonen op je selfies. Variëren is hét sleutelwoord. Een selfie met eten? Een hamburger, koekje of appel? Kan ook. Maar houd het náást in plaats van voor je mond!

Zoek het juiste licht

De flitser? Die zet je sowieso uit. Probeer zoveel mogelijk daglicht te gebruiken. Dat geeft je selfie een natuurlijker én mooier effect. Heb je weinig licht? Ga dan wat dichter naar een raam of kies een spiegel voor wat extra reflecties. Een witte muur is vaak al voldoende om een beter resultaat te verkrijgen.Bewerken mag

Leuke foto gemaakt? Dan kun je ‘m nog ietwat finetunen en bewerken. Dat kan uiteraard met je standaard camera-app maar eveneens met de razend populaire app Instagram (iOS en Android). In amper enkele seconden trek je het contrast op, zorg je voor wat meer helderheid of extra verzadiging. Het geheel overgieten met een filter en opleuken met een kader kan uiteraard ook. Sinds kort is het zelfs mogelijk om via Instagram Verhalen speciale effecten aan je selfie toe te voegen: een bril, koala-oortjes of een konijnensnoet, bijvoorbeeld.
Extra apps

Niet tevreden over de standaard camera-app van je smartphone? Je kunt uiteraard ook een speciale selfie-app installeren. B612 (voor iOS en Android) is erg gegeerd omwille van de verschillende effecten en filters. Ook de mogelijkheid om pijlsnel collages te maken is een plus! De app is al ruim 300 miljoen keer gedownload.

Een Belgische app die ook wat aandacht verdient is Frontback (voor iOS en Android). Hiermee maak je tegelijkertijd een foto met de front- én backcamera. Beide foto’s worden achteraf onder elkaar gecombineerd en dat levert vaak hilarische toestanden op. Probeer de gratis app zeker eens uit!

Met FaceTUNE (voor iOS en Android) maak je in handomdraai een opgesmukte versie van jezelf. Wittere tanden, een egale huid, scherpere ogen en minder rimpels? Zo gepiept.

Mag het nog een tikkeltje meer zijn? Probeer dan ook Meitu (voor iOS en Android) eens. In China is deze app een echte topper. In slechts enkele tikjes tover je je selfie namelijk om tot een handgemaakt kunstwerk met hoog geisha-gehalte. Het effect is zo overdreven dat het vaak hilarische resultaten oplevert.

Heb je moeite om je smartphone goed te richten als je een foto met de camera aan de achterkant wilt maken? Dan kunnen we je SelfieX (voor iOS) aanbevelen. Deze app analyseert je camerabeeld en vertelt je hoe je je telefoon moet houden. Erg handig!

Selfie-accessoires

Selfies zijn … booming business. Dat weten ook de fabrikanten van smartphone-accessoires. Neem nu de selfiestick. Ondanks dat het verboden is in heel wat openbare plekken en op de meeste festivals, kun je er erg leuke dingen mee doen. Wij vinden het ietwat knullig maar wel ontzettend handig voor groepsselfies! Iets minder opvallend is een zogenoemde selfiebutton. Dat is een knop die je via je bluetooth met je smartphone verbindt. Je positioneert je camera en vervolgens druk je op je knop om een foto te maken.

Als je voornamelijk op zoek bent naar beter licht, heb je de Selfie Ring Light nodig. Dat is een rondvormige ledlamp die je vooraan op je smartphone bevestigt. Zo’n 32 ledlampjes in drie verschillende standen zorgen voor het ultieme licht. Mag het nog wat spectaculairder? Dan is de selfie drone een aanrader. Dat is een compacte drone met een camera aan de voorzijde. Op jouw commando vliegt ie uit. Cheese… en klaar! Spektakel verzekerd.
Voor echte fashionista’s is er zelfs een Selfie Brush: een haarborstel mét ruimte om je smartphone in vast te klikken. Kwestie van je kapsel eerst goed te leggen en pas daarna een selfie te maken. #gekzijndoetgeenpijn

Lees ook:

10 manieren om betere selfies te maken

10 tips om betere foto’s met je smartphone te maken