Op de luchtmachtbasis van Mont-de-Marsan, in het zuidwesten van Frankrijk, worden roofvogels getraind om ongewenste drones uit de lucht te halen.


In Mont-de-Marsan stijgen sinds vorige zomer niet alleen militaire vliegtuigen op. Nu en dan verschijnt er een drone in de lucht, die vervolgens pijlsnel uit de lucht wordt gehaald … door een arend.D’Artagnan, Aramis, Athos en Porthos, zo heten de vier koningsarenden die sinds vorige zomer in Frankrijk worden opgeleid in het kader van een proefproject. De vogels, genoemd naar de personages uit De Drie Musketiers, worden van jongs af aan getraind om toestellen uit de lucht te halen.
 
Koningsarenden zijn groot, sterk en snel, en ze hebben een uitstekend zicht. “Ze kunnen drones vanop duizenden meters spotten en vervolgens neutraliseren”, zegt Jean-Christophe Zimmerman, generaal bij de Franse luchtmacht. Vanop een militaire controletoren werd d’Artagnan onlangs het veld in gestuurd. In twintig seconden raakte de vogel tot bij een drone die tweehonderd meter verder vloog. D’Artagnan greep het toestel met zijn poten en haalde het uit de lucht.
 
De roofvogels kunnen worden ingezet om drones uit te schakelen die vliegen over plaatsen waar ze niet gewenst zijn of waar verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht zijn. Veiligheidsdiensten houden ook steeds meer rekening met criminelen en zelfs terroristen die drones gebruiken om hun plannen uit te voeren.
 
De Nederlandse politie gebruikt al sinds eind 2015 roofvogels om illegale drones te onderscheppen. Het Franse proefproject loopt over een periode van twee jaar. Een eerste evaluatie zal plaatsvinden in juni, als het project halverwege is.