De meest ethische bestemmingen voor 2017

Nieuws | Ga jij liever zonder schuldgevoel op reis? Ethical Travel maakte een lijst met de tien meest ethische bestemmingen van 2017, daarbij rekening houdend met zowel natuurbehoud als mensenrechten. In deze tien landen kan je onbezorgd genieten!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ga jij liever zonder schuldgevoel op reis? Ethical Travel maakte een lijst met de tien meest ethische bestemmingen van 2017, daarbij rekening houdend met zowel natuurbehoud als mensenrechten. In deze tien landen kan je onbezorgd genieten!

Belize

Belize is een land in Centraal-Amerika dat grenst aan Mexico en de Caribische Zee. Het Barrièrerif is een paradijs voor duikers en snorkelaars, bevolkt door 350 soorten vissen. Maar ook boven water kan het uitpakken met prachtige natuurparken én stranden.

Belize zet in op duurzaam toerisme en gaat voor 100 procent hernieuwbare energie. De wet tegen homoseksualiteit werd na drie jaar verworpen, waardoor het ook op het vlak van mensenrechten grote stappen heeft gezet.

Kaapverdië

De eilandengroep voor de westkust van Afrika is met zijn subtropisch klimaat een prima zonbestemming. Daarnaast is het ook een aanrader voor een actieve vakantie voor duikers, wandelaars en bergbeklimmers. Naast het toerisme heeft Kaapverdië ook veel aandacht voor de bescherming van het milieu, denk maar aan de Carreta Carreta schildpadden. Het Serra Malagueta Natural Park is dan weer een aanrader voor vogelliefhebbers en voor de talrijke tropische planten.

Kaapverdië wil tegen 2020 volledig onafhankelijk zijn van olie als energiebron en is een voortrekker op het vlak van hernieuwbare energie. Op het vlak van persvrijheid, transparantie en gelijke rechten voor mannen en vrouwen heeft het de laatste jaren belangrijke stappen gezet.

Chili

In Chili vind je heel wat natuurwonderen het beschermen waard zoals de Atacamawoestijn, het Torres del Paine National Park en het Lauca National Park nabij de kustplaats Arica. Halverwege tussen Santiago en Patagonië ligt het merendistrict met de bekende Osorno vulkaan.

Chili voerde een belasting door op steenkool en zet volop in op zonne-energie. Chili scoort ook goed op sociaal welzijn en beschikt over moderne medische verzorging. In 2015 werd het homohuwelijk goedgekeurd waardoor het ook op vlak van de mensenrechten goed scoort.

Costa Rica

Costa Rica kan uitpakken met het nevelwoud Monteverde, dat door National Geographic onlangs nog verkozen werd als een van de natuurgebieden die je moet zien in 2017. Ook de nationale parken Tortuguero en Guanacaste zijn een bezoekje zeker waard.

Costa Rica wil in 2021 het eerste klimaatneutrale land worden en beweert nu al hier voor 81 procent aan te voldoen. Het afgelopen jaar maakte het ook veel vooruitgang in armoedebestrijding. Daarnaast gaat het de strijd aan met mensensmokkelaars en zet het zich in voor de bescherming van vluchtelingen. Op het vlak van dierenbescherming zette het stappen voor de bescherming van haaien en zeeschildpadden.

Dominica

Dominica, niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek, is een onafhankelijk eiland in de Caribische Zee. Het eiland heeft een van de ruigste landschappen in de Caraïben en dat natuurschoon wordt in tegenstelling tot buurlanden Guadeloupe en Martinique bijzonder goed bewaard. Zo vind je in het regenwoud van Dominica honderden watervallen, zeldzame orchideeën en kleurrijke vogels.

Op het vlak van hernieuwbare energie wil het tegen 2020 volledig zichzelf voorzien en ook op het vlak van duurzaam toerisme heeft het heel wat troeven. Het hoeft niet te verwonderen dat Dominica heel wat honderdjarigen telt en bekend staat als een van de gelukkigste landen ter wereld!

Mongolië

Mongolië telt met Mongol Daguur en het Khustain National Park twee uitgestrekte beschermde gebieden, die in totaal 15 procent van de oppervlakte innemen. De steppes van Mongolië zijn dan ook wereldberoemd.

Mongolië wil tegen 2030 dertig procent hernieuwbare energie gebruiken. Het investeerde het afgelopen jaar fors in onderwijs en maakte van mensenrechten en politieke vrijheid een prioriteit. Hoewel er op het vlak van dierenwelzijn nog werk aan de winkel is, wil het de illegale jacht aanpakken.

Palau

Palau is een piepkleine eilandengroep in de Stille Oceaan nabij de Filipijnen en Indonesië. De meeste eilanden zijn vulkanisch van oorsprong, andere bestaan vooral uit kalksteen en koraal.

Palau scoorde een perfect rapport op het vlak van luchtkwaliteit, was het tweede land dat het klimaatakkoord van Parijs ondertekende en is een voortrekker op het vlak van de bescherming van de oceaan en zijn ecosysteem. Ook op het vlak van vrouwenrechten scoort het volgens Ethical Travel goed.

Tonga

Het Koninkrijk Tonga is een eilandengroep, gelegen in Polynesië en bestaande uit maar liefst 177 eilanden, onderverdeeld in drie groepen. Het toerisme staat er nog in de kinderschoenen maar heeft voor liefhebbers van natuur en cultuur wel wat te bieden. Zo zijn er de oeroude ruïnes en grotten op Tongatapu en de betoverende onderwaterwereld van Ha’apai.

Tonga ging in 2016 de strijd aan tegen huiselijk geweld en scoort ook goed op het vlak van onderwijs.

Uruguay

Uruguay ligt tussen Brazilië en Argentinië en is voorlopig nog een goed bewaard geheim. In Uruguay vind je prachtige stranden en mooie koloniale steden. Ook het kleine vissersdorpje Punta del Diablo op wandelafstand van het nationaal park Santa Teresa is een aanrader.

Uruguay scoorde een perfect rapport op het vlak van luchtkwaliteit, staat bovenaan voor duurzame ontwikkeling en doet het heel goed op het vlak van hernieuwbare energie.

Vanuatu

Vanuatu is een archipel van 83 eilanden in Melanesië, vlakbij Fiji. De meeste eilanden zijn bergachtig en van vulkanische oorsprong. Verder is Vanuatu vooral bekend voor de vele duiklocaties en het fraaie onderwaterlandschap.

Vanuatu zette het afgelopen jaar belangrijke stappen om huiselijk geweld te stoppen en scoort goed op het vlak van mensenrechten. Het verhoogde de leeftijdsgrens voor gratis onderwijs naar tien jaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top