Deze stoffen beschermen tegen kanker

Nieuws | Iedereen kent wel iemand die getroffen is door kanker. Een manier om deze vreselijke ziekte helemaal te vermijden, bestaat jammer genoeg niet, maar met de juiste voedingsgewoonten en voldoende lichaamsbeweging kan je sommige kankers wel voorkomen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er een aantal voedingsstoffen zijn die werken als een soort natuurlijke chemopreventie. Wij zetten de tien veelbelovende stoffen op een rij!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Iedereen kent wel iemand die getroffen is door kanker. Een manier om deze vreselijke ziekte helemaal te vermijden, bestaat jammer genoeg niet, maar met de juiste voedingsgewoonten en voldoende lichaamsbeweging kan je sommige kankers wel voorkomen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er een aantal voedingsstoffen zijn die werken als een soort natuurlijke chemopreventie. Wij zetten de tien veelbelovende stoffen op een rij!

EGCG

EGCG is een polyfenol en de belangrijkste werkzame stof in groene thee. Deze stof verlaagt de kans op kanker, maar heeft ook tal van andere heilzame werkingen. Zo zou EGCG het immuunsysteem versterken en de bloeddruk verlagen.

Curcumine

Curcumine uit kurkuma of de geelwortel staat bekend als een ontstekingsremmer en wordt al van oudsher gebruikt als onderdeel van de Ayurvedische geneeskunde. Ook alvleesklier- en darmkanker zouden er in zekere mate mee vermeden kunnen worden.

Resveratrol

Resveratrol vind je in de schil van rode druiven, cranberries, pinda’s en ook Japanse duizendknoop. Het zou een positief effect hebben bij het voorkomen van hartaandoeningen en borstkanker. De stof is ook de reden waarom een glaasje rode wijn soms aangeraden wordt.

Lycopeen

Lycopeen is het rode pigment uit tomaten, watermeloen, grapefruit en papaja. Lycopeen is een krachtige antioxidant die zou beschermen tegen prostaatkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten omdat het cholesterol doet verlagen.

Granaatappel

Granaatappel zit boordevol polyfenolen, tot drie à vier maal meer dan in rode wijn, druivensap of groene thee. Naast kanker zou granaatappel ook het risico op de ziekte van Alzheimer verlagen.

Luteoline

Luteoline is een flavonoïde uit groene groenten zoals spinazie, selder, peterselie, broccoli en andere koolgroenten. Het helpt het immuunsysteem regelen, zou ontstekingsremmend werken en dus ook kanker helpen voorkomen.

Genisteïne

Genisteïne is een fyto-oestrogeen dat je vindt in sojaproducten, rode klaver en koffie. Vooral voor mannen is het een goed idee omdat het prostaatkanker zou afremmen. Een al aanwezige borstkanker, voor zover gevoelig voor oestrogeen, zou het dan weer bevorderen.

Piperine

Piperine is het hoofdbestanddeel van zwarte peper, dat verantwoordelijk is voor de scherpe smaak. Het wordt gebruikt om het metabolisme te stimuleren, is een antioxidant, werkt ontstekingsremmend én heeft anticancerogene eigenschappen.

Bètacaroteen

Bètacaroteen of provitamine A vind je in wortelen, maar ook in mango’s en mandarijnen. Het wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zou het lichaam beschermen tegen vrije radicalen en ook antioxidante eigenschappen hebben. Rokers nemen beter geen supplementen: te veel bètacaroteen zou longkanker kunnen bevorderen.

Sulforafaan

Sulforafaan vind je vooral in broccoli en zijn kiemen. Doordat het antioxidatieve afweermechanismen van het lichaam activeert zou het ook kanker kunnen voorkomen. Zo desactiveert het de tumorgroei in oestrogeengevoelige borstcellen en helpt het ook endeldarmkanker mee vermijden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top