De meest ethische bestemmingen voor 2016

Nieuws | Ga jij liever zonder schuldgevoel op reis? Ethical Travel maakte een lijst met de tien meest ethische bestemmingen van 2016, daarbij rekening houdend met zowel natuurbehoud als mensenrechten. In deze tien landen kan je onbezorgd genieten!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ga jij liever zonder schuldgevoel op reis? Ethical Travel maakte een lijst met de tien meest ethische bestemmingen van 2016, daarbij rekening houdend met zowel natuurbehoud als mensenrechten. In deze tien landen kan je onbezorgd genieten!

Uruguay

Uruguay ligt tussen Brazilië en Argentinië en is voorlopig nog een goed bewaard geheim. In Uruguay vind je prachtige stranden en mooie koloniale steden. Ook het kleine vissersdorpje Punta del Diablo op wandelafstand van het nationaal park Santa Teresa is een aanrader. In Uruguay streven ze bovendien naar het gebruik van 90 procent hernieuwbare energie. Ook op het vlak van mensenrechten scoort Uruguay volgens Ethical Travel goed.

Dominica

Dominica, niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek, is een onafhankelijk eiland in de Caribische Zee. Het eiland heeft een van de ruigste landschappen in de Caraïben en dat natuurschoon wordt in tegenstelling tot buurlanden Guadeloupe en Martinique bijzonder goed bewaard. Zo vind je in het regenwoud van Dominica honderden watervallen, zeldzame orchideeën en kleurrijke vogels. Daarnaast zorgt de geothermische activiteit voor kleine geisers, verschillende zwavelbronnen en het op twee na grootste kokende meer ter wereld.

Kaapverdië

De eilandengroep voor de westkust van Afrika is met zijn subtropisch klimaat een prima zonbestemming. Daarnaast is het ook een aanrader voor een actieve vakantie voor duikers, wandelaars en bergbeklimmers. Naast het toerisme heeft Kaapverdië ook veel aandacht voor de bescherming van het milieu, denk maar aan de Carreta Carreta schildpadden. Het Serra Malagueta Natural Park is dan weer een aanrader voor vogelliefhebbers en voor de talrijke tropische planten.

Tonga

Ook het Koninkrijk Tonga is een eilandengroep, gelegen in Polynesië en bestaande uit maar liefst 177 eilanden, onderverdeeld in drie groepen. Het toerisme staat er nog in de kinderschoenen maar heeft voor liefhebbers van natuur en cultuur wel wat te bieden. Zo zijn er de oeroude ruïnes en grotten op Tongatapu en de betoverende onderwaterwereld van Ha’apai. Tonga is een oase van rust met op zondag de kerkdienst in traditionele gewaden, geweven van palmbladeren. Qua milieu zet het land volop in op zonne-energie. De overheid trekt ten strijde tegen de corruptie en de erfenis van het feodale systeem. Op het vlak van democratie heeft het de laatste jaren grote stappen gezet.

Samoa

Samoa, niet te verwarren met Amerikaans-Samoa, ligt in Polynesië en bestaat uit twee grote eilanden, Upolu en Savai’i, en nog acht kleinere eilandjes. Met zijn witte stranden, natuurschoon en ontspannen levensstijl is het een gedroomde vakantiebestemming. In samenwerking met de Verenigde Naties werkt Samoa aan het verbeteren van de biodiversiteit en het aanpakken van de klimaatverandering en woestijnvorming. Het is ook een van de gelukkigste landen ter wereld. De overheid probeert het gendergerelateerd geweld, dat in het land jammer genoeg tot hun manier van leven hoort, in te perken met wetten.

Mongolië

Samen met Uruguay en Kaapverdië is Mongolië de sterkste stijger in de lijst. Mongolië telt met Mongol Daguur en het Khustain National Park twee uitgestrekte beschermde gebieden, die in totaal 15 procent van de oppervlakte innemen. De steppes van Mongolië zijn dan ook wereldberoemd. Negatief is dan weer de illegale jacht en de mijnindustrie, die wel een positieve invloed heeft op de lage werkloosheid in het land. In de gezondheidssector is Mongolië een voortrekker met financiële steun voor families met een terminaal ziek familielid. Op vlak van de mensenrechten is de anti-discriminatiewetgeving het afgelopen jaar aangescherpt. De Internationale Vrouwendag is trouwens een nationale feestdag in het land!

Panama

Panama scoort na Tonga het beste op het vlak van milieubescherming. Er is een plan voor de herbebossing en boeren worden aangemoedigd om te werken in duurzame ecosystemen. In Panama is de levensverwachting bovendien erg hoog. De natuur in Panama is een topattractie met het regenwoud en veertien nationale parken. De kustgebieden bestaan uit schitterende zandstranden, wuivende palmbomen en beschermde koraalriffen.

Tuvalu

De Polynesische archipel Tuvalu is een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Als een van de landen die het meest bedreigd wordt door de opwarming van de aarde investeert het in zonne-energie. Op sociaal vlak werd in Tuvalu eind 2014 een wet goedgekeurd tegen huiselijk geweld. Ondanks het paradijselijke karakter van het land is er in Tuvalu weinig toerisme door de moeilijke bereikbaarheid.

Micronesia

De Federale Staten van Micronesia zijn een onderdeel van de regio Micronesië in Oceanië. Het land doet serieuze inspanningen om het aandeel van hernieuwbare energie te verhogen. Qua burgerrechten scoort Micronesia een perfecte score. De lagunes trekken allerhande tropische vissen, zeeschildpadden en roggen aan, terwijl in de oceaan andere soorten leven, wat voor een divers ecosysteem zorgt.

Grenada

Grenada is een eilandengroep in de Caraïben dat ook wel bekend staat als het eiland van de kruiden vanwege de nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, gember en foelie die van hier geëxporteerd worden. Het land levert inspanningen om zijn prachtige koraalriffen te beschermen en heeft het afgelopen jaar ook grote stappen gezet op het vlak van de mensenrechten. Het Grand Anse Beach nabij de hoofdstad St. George’s wordt gezien als een van de mooiste stranden ter wereld. Ook een bezoekje waard is het beschermde natuurgebied Grand Etang Forest Reserve, een woud met prachtige watervallen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top