Tien winterharde planten

Nieuws | Binnenkort zal het ‘s nachts weer beginnen vriezen en dat heeft zo zijn gevolgen voor je tuin. Wil je winterschade vermijden? Kies dan voor winterharde planten die de koude overleven en in het komende voorjaar weer opkomen. Sommige van deze planten zijn bovendien wintergroen en geven je tuin ook in de winter kleur en vorm. Wij stellen je tien planten voor die vorst kunnen verdragen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Binnenkort zal het ‘s nachts weer beginnen vriezen en dat heeft zo zijn gevolgen voor je tuin. Wil je winterschade vermijden? Kies dan voor winterharde planten die de koude overleven en in het komende voorjaar weer opkomen. Sommige van deze planten zijn bovendien wintergroen en geven je tuin ook in de winter kleur en vorm. Wij stellen je tien planten voor die vorst kunnen verdragen.

Jasmijn

Winterjasmijn lijkt zich nooit aan de vorst of de sneeuw te storen. De gele bloempjes vrolijken je tuin op van november tot maart en de twijgen blijven groen tot zelfs bij min 15°C. Winterjasmijn is bovendien een gemakkelijke plant die weinig eisen stelt aan de grond en het goed doet in zowel zon als schaduw. Je kan de plant best tegen een muur leiden en stevig bijknippen na de bloei, om te vermijden dat het rommelig wordt.

Magnolia

De magnolia is een groenblijvende boom die winterhard is maar in de eerste jaren wel gevoelig is en een beschutte plek in de tuin vraagt. De grote, witte bloemen vrolijken je tuin op in de zomer. Magnolia is een onderhoudsarme plant die je niet moet snoeien. Hij houdt van een standplaats in volle zon of lichte schaduw. In de herfst komen op de boom grote ovale vruchten.

Brem

Brem bestaat vooral in lage als hoge soorten met meestal gele bloemen, maar soms ook rood of wit. De bloei is naargelang de soort in het voorjaar of de zomer. De brem is goed tot zeer goed winterhard. Van de verschillende soorten is de bezembrem bij ons het meest bekend: hij groeit meestal op zandige bodem en in heide.

Camelia

Met hun opvallend grote bloemen in alle tinten rood, roze, wit en zelfs lichtgeel spreekt de camelia tot de verbeelding. De cameliastruik past in elke tuin, groeit traag en bloeit van februari tot april. Een gemiddelde winter is voor de camelia geen probleem maar voor de zekerheid plant je hem best beschut om vorstschade te voorkomen.

Tuincyclaam

De tuincyclaam laat haar vrolijk roze bloemen bij voorkeur zien bij het begin van de winter in december. Het mooie zilvergroene blad met bijzondere bladvorm zorgt tot in de lente voor een decoratieve noot. De grond is bij voorkeur vochtig maar goed gedraineerd, met veel organisch materiaal. Doet het goed onder bladverliezende bomen of struiken.

Viooltjes

Viooltjes zijn onmisbaar om je tuin ook in de winter kleur te geven. Heel dankbaar voor de wintertuin of in plantenbakken op het balkon of het terras. Viooltjes leven maar één tot twee jaar maar bloeien wel maanden aan een stuk: van november tot in de lente. Zodra het vriest, liggen de viooltjes plat, maar als de temperatuur boven nul komt, richten ze zich weer op.

Mahoniestruik

Geen kale takken in de winter aan de mahoniestruik! Deze wintergroene struik zorgt vanaf december maandenlang voor geur en kleur met trossen goudgele bloemen met een zoet parfum. De mahoniestruik groeit goed in halfschaduw onder een boom. Staat hij op een zonnige plek, zorg dan dat de grond voldoende vochtig is. In de winter verkleurt het blad naar rood/bronskleur.

Clematis

De klimplant clematis cirrhosa is een variant die ook in de winter zijn blad houdt en zelfs tussen de vorst roomwitte klokjes laat zien, eventueel met vlekjes. Doet het goed op een beschutte plek uit de wind. Snoeien na de bloei. Kan tot vier meter hoog groeien mits wat steun.

Struikkamperfoelie

De struikkamperfoelie 'Winter Beauty' is rijkbloeiend en heerlijk geurend tussen november en april. Een tak afknippen en in huis zetten, fleurt je huis meteen op. Na de bloei krijg je roodpaarse bladeren te zien. Doet het goed in zon of lichte schaduw en goed doorlatende grond. In het voorjaar uitdunnen en terug in vorm brengen.

Winterzoet

Winterzoet heeft zijn naam niet gestolen: de lichtgele bloemklokjes met bruinrood hart verspreiden van eind januari tot eind maart een heerlijk zoete ananasgeur in de tuin. Deze plant groeit erg gemakkelijk en wordt niet te groot (2,5 meter). De geur kan tot op zo’n dertig meter afstand geroken worden. De bloemen worden ook in potpourri gebruikt en in thee gemengd. De plant houdt van een warme, beschutte plaats, bijvoorbeeld tegen een muur. Jonge planten bescherm je beter tegen strenge vorst.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top