Leven in onze oceanen en zeeën in 40 jaar tijd gehalveerd

Nieuws | Het is dramatisch gesteld met de gewervelde dieren in onze oceanen. Op veertig jaar tijd is het leven in onze zeeën gehalveerd als gevolg van menselijke activiteiten, zo blijkt uit het rapport 'Living Blue Planet'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is dramatisch gesteld met de gewervelde dieren in onze oceanen. Op veertig jaar tijd is het leven in onze zeeën gehalveerd als gevolg van menselijke activiteiten, zo blijkt uit het rapport 'Living Blue Planet'.

Vissen, reptielen, zeezoogdieren, vogels. De aantallen van deze dieren in de zee nemen sinds 1970 gestaag af. Tot die conclusie komen het Wereldnatuurfonds (WWF) en de Britse Zoological Society of London (ZSL) na een onderzoek bij 1234 soorten die in het zeewater leven. De twee organisaties verzamelden en vergeleken daarvoor gegevens van die soorten tussen 1970 en 2010. Als redenen voor deze achteruitgang wordt vooral met een beschuldigende vinger gewezen naar vervuiling, overbevissing en de klimaatsverandering.

Overbevissing

"We vangen sneller vis dan dat ze zich voortplanten en vervuilen en vernietigen hun leefgebied", zei Carol Phua van het WWF bij de voorstelling van het rapport. Vooral voor soorten die belangrijk zijn voor commerciële visserij gaat het er slecht aan toe. Zo is tussen 1970 en 2010 bijvoorbeeld maar liefst 74 procent van de populaire vissoort tonijn uit onze oceanen verdwenen.

Haaien bedreigd

Ook zeedieren die niet gevangen worden om nadien op te eten, krijgen het hard te verduren: vier haaiensoorten zijn intussen bedreigd omdat ze gevangen worden omwille van hun vinnen. En sommige zeedieren, zoals zeeschildpadden, worden met uitsterven bedreigd omdat ze per ongeluk gevangen worden tijdens het vissen.

Habitat vernietigd

Naast de overbevissing op zich, heeft die commerciële visserij nog een ander nadelig effect: er wordt met steeds grotere schepen de zee in gevaren om te gaan vissen. Die schepen vernietigen de habitat van vissen.

Geen koraal meer?

Nog door die overbevissing is ook al de helft van het koraal in onze zeeën verdwenen. Zeekomkommers, die een delicatesse zijn in Azië, zijn bijvoorbeeld rond de Galapagos en in Rode Zee al bijna volledig verdwenen, terwijl zonder zeekomkommers het leefgebied van koraal verslechtert, waardoor ook andere dieren niet meer kunnen overleven.

Mogelijk zijn er tegen 2050 geen koraalriffen meer als het probleem niet drastisch wordt aangepakt. Nochtans zijn die koraalriffen essentieel voor meer dan 25 procent van alle zeeorganismen. Ook massatoerisme, de klimaatsverandering en vervuiling zijn boosdoeners voor de achteruitgang van de koraalriffen.

Vervuiling en massatoerisme

Die vervuiling is bijvoorbeeld afkomstig van wat schepen in zee loodsen. Om het even in cijfers te gieten: een middelgroot cruiseschip dat één week op zee vaart is goed voor 795.000 liter afvalwater.

Maar daarnaast komen er op heel veel plaatsen ook riolen uit op zee. Dat ruim 60 procent van de wereldbevolking op minder dan 100 kilometer van de kust woont, doet daar geen goed aan. En voorspeld wordt dat die aantallen nog zullen toenemen. Daarnaast komt er jaarlijks ook 8 miljoen ton plastic in de oceanen terecht. Verwacht wordt dat dit cijfer over tien jaar nog zal verdubbelen.

Alarmbel

Het WWF en de ZSL trekken daarom aan de alarmbel. "Het is schrikwekkend om te realiseren dat we in één generatie de oceanen wereldwijd ernstig hebben beschadigd. We moeten ons gedrag grondig gaan wijzigen om de rijkdom in de zeeën te redden en voor toekomstige generaties te bewaren", zegt Phua. "Het leven in zee is gelukkig veerkrachtig en zou zich kunnen herstellen, maar dan moeten er wel snel maatregelen genomen worden."

Nuance

Belangrijke nuance wel bij het hele rapport: de daling in het zeeleven heeft enkel betrekking op de ruim 1.200 onderzochte soorten. Hoewel dat er bijna dubbel zoveel zijn als bij vorige studies, zijn het er wel nog altijd een pak minder dan de tienduizenden soorten zeedieren die in onze oceanen rondzwemmen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top