De mooiste wandelingen in het najaar

Nieuws | Een frisse neus halen, genieten van de stilte en de natuurpracht, erfgoed en prachtige landschappen ontdekken…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wandelen is ook in het najaar een aanrader! Wij kozen enkele leuke locaties en wandelroutes uit voor dagje uit.

Het Kasteel van Ooidonk

Vlaanderen werd vroeger gedomineerd door de adel en dat heeft zo zijn sporen nagelaten in ons landschap. Veel landgoederen zijn tegenwoordig publiek toegankelijk zoals ook het domein rond het Kasteel van Ooidonk in het Oost-Vlaamse Bachte-Maria-Leerne. Het 500 jaar oude kasteel is prachtig gerenoveerd en ligt midden in een groene oase. De Ooidonkroute is een wandeling van 7,5 kilometer rond het kasteeldomein die ook een stuk Oude Leie aandoet.

Meer info vind je hier.

De Kalmthoutse heide

Dit is het grootste en oudste natuurreservaat van Vlaanderen en een echte stiltegebied. Verschillende wandelpaden leiden je door de heide, het zand, de vennen en de bossen. Tijdens je wandeling kan je talrijke zeldzame planten- en diersoorten ontdekken.

Meer info vind je hier.

Alden Biesen

De fraai gerestaureerde waterburcht domineert het omliggende domein van Alden Biesen. In het complex vind je zowel een Engelse tuin, die vrij te bezoeken is, als een Franse tuin, te bezoeken tegen betaling. Neem de Landcommanderij als vertrekpunt voor een fikse wandeling, bezoek de historische gebouwen en geniet van een tentoonstelling in het kasteel.

Meer info vind je hier.

Het stiltegebied Zwarteput

Het stiltegebied Zwarteput ligt in het overgangsgebied Kempen-Haspengouw in de gemeenten Bilzen, Lanaken en Zutendaal. Het omvat uitgestrekte naald-en loofbossen, droge heide, waardevolle beekvalleien en landschappelijk waardevolle agrarische gebieden. Je kan het gebied verkennen via de bestaande wandelroutes van het Nationaal Park Hoge Kempen. Langs het Pad der Zinnen liggen zwerfstenen waarop je gedichten rond stilte kan lezen.

Meer info vind je hier.

De Voerstreek

Vlaanderen Vakantieland ging in 2013 op zoek naar de mooiste wandelroute. De wandeling langs de bronnen van de Voerstreek mocht zich de winnaar noemen dankzij haar glooiende landschappen, prachtige uitzichten en avontuurlijke paden.

Meer info vind je hier.

Het Hallerbos

Het Hallerbos is het belangrijkste en meest uitgestrekte bosgebied tussen Zenne en Zoniën. Het bos is een publiekslieveling dankzij het prachtige paarse tapijt van wilde hyacinten in het voorjaar. Maar ook in het najaar is het bos een bezoek meer dan waard, onder andere dankzij de gigantische mammoetbomen. Er zijn drie gemarkeerde wandelingen in het Hallerbos.

Meer info vind je hier.

Het Zwin

Het Zwin is een prachtig natuurgebied aan de Belgische kust, een 'internationale luchthaven voor vogels', maar ook een droom voor plantenliefhebbers, want hier overleven soorten die elders aan onze kust nauwelijks nog te vinden zijn. Elke zondagmorgen kan je aansluiten bij een wandeling onder begeleiding van een gespecialiseerde gids die je wijst op wat je zeker gezien moet hebben in het natuurgebied, afhankelijk van het seizoen.

Meer info vind je hier.

De Rupelstreek

In de Provincie Antwerpen werd dit jaar de Klinkaartroute verkozen tot wandeling van het jaar. Deze wandeling door de gemeentes Niel en Boom dompelt je onder in de leef- en werkomstandigheden van de vroegere steenbakkerijgemeenschappen in de Rupelstreek. De extra lus door natuurgebied Walenhoek, een voormalig kleiputtencomplex, serveert een gevarieerd landschap van broekbossen, hooilandjes en een twintigtal vijvers.

Meer info vind je hier.

In het spoor van de Eerste Wereldoorlog

De wandelroute Kraters en Mijnen brengt je in het spoor van de Groote Oorlog. Het heuvelachtige gebied rond Wijtschate was op 7 juni 1917 het decor voor de Mijnenslag. Op deze wandelroute kan je vandaag nog enkele kraters van deze mijnen bemerken. Je komt er ook langs enkele militaire begraafplaatsen en WO I restanten, waarbij je intussen kan genieten van het prachtige panorama op dit glooiende gebied.

Meer info vind je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top