Vanaf 2016 start de opkuis van de oceanen

Nieuws | Ken je Boyat Slat nog? Die student uit Delft presenteerde vorig jaar een idee om de plastic soep in de oceanen op te ruimen. Slat wil installaties plaatsen op strategische plekken in de oceaan, die worden uitgerust met lange, drijvende armen. De plastic deeltjes hopen zich op in de armen waardoor ze makkelijk uit het water gehaald kunnen worden. In 2016 wordt de eerste installatie opgeleverd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ken je Boyat Slat nog? Die student uit Delft presenteerde vorig jaar een idee om de plastic soep in de oceanen op te ruimen. Slat wil installaties plaatsen op strategische plekken in de oceaan, die worden uitgerust met lange, drijvende armen. De plastic deeltjes hopen zich op in de armen waardoor ze makkelijk uit het water gehaald kunnen worden. In 2016 wordt de eerste installatie opgeleverd.

Vijf gyres

Het idee van Slat is gewoonweg geniaal. Wereldwijd zijn er vijf gyres, oftewel grote ringvormige zeestromingen. Plastic hoopt zich daar op. Slat verwacht dat vijf grote installaties op de vijf gyres vrijwel al het plastic uit de oceanen kunnen filteren. En dat hoeft zelfs niet veel te kosten: de exploitatiekosten zijn vrijwel nul en één gyre kan binnen vijf jaar opgeruimd worden. In totaal kan er 7,25 miljoen plastic uit de vijf gyres verzameld worden.

Grootste drijvende object ooit

Volgend jaar start The Ocean Cleanup met een installatie voor de kust van Tsushima, een eiland tussen Japan en Zuid-Korea. Wetenschappers zijn van mening dat er daar sprake is van ernstige vervuiling. Ieder jaar stroomt een kubieke meter plastic per persoon het water in. De allereerste installatie zal 2.000 meter lang worden en minimaal twee jaar in gebruik worden genomen. De installatie wordt bovendien het grootste drijvende object ooit. Op dit moment is de recordhouder de Tokyo Mega-Float: een drijvend vliegveld.

Ambitieuze plannen

Slat mag dan pas 20 jaar zijn, hij heeft zeer ambitieuze plannen. Binnen vijf jaar wil hij een honderd kilometer lange installatie uitrollen tussen Hawaï en Californië. Die installatie zou nog veel meer plastic moeten filteren.

Gigantische plastic soep

De plastic soep is een groot probleem. Zo drijft er naar schatting 250.000 ton plastic in de oceanen op aarde. Dat komt neer op vijf biljoen grote en kleine stukjes plastic. Iedere wereldburger is dus verantwoordelijk voor 700 stukjes plastic, en dan hebben we het nog niet eens over de stukken plastic die worden opgegeten door vissen. Toch zijn er ook dieren die profiteren van de plastic soep. Zo legt het insect Halobates sericeus massaal eitjes op de drijvende plastic deeltjes, waardoor de aantallen van dit insect sterk zijn gestegen.

Lees ook ons andere dossier over Boyan Slat : Student maakt ecologisch wonder

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top