Brussel

Vandaag
  • 11%
  • W 11km/u
Het weer voor 10 dagen

Bezoek in de tuin

Schattige lieveheersbeestjes, lawaaierige padden of vervelende wespen: wie tijdens de zomer in zijn tuin zit, is nooit alleen. Wat is hun nut, brengen ze schade aan en hoe kan je ze eventueel weghouden? Ontdek het hier!

Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes © Photonews - Christophe Vandercam


Lieveheersbeestjes zijn ongetwijfeld de meest geliefde kevers. Ze zien er niet alleen lief uit, een exemplaar kan op één dag ook een pak bladluizen verorberen. Andere soorten eten schimmels of planten en kunnen zo ziektes verspreiden. De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar, natuurlijke vijanden hebben ze niet.

Padden

Padden © Photonews - Gerard Lacz


Padden trekken in het voorjaar massaal naar het water om zich voort te planten en kunnen dan een hels lawaai maken. In de winter houden ze een winterslaap. Padden voeden zich met spinnen, slakken, kevers, mieren en andere insecten en hebben dus zeker hun nut. Ze zijn vooral actief ’s avonds, overdag houden ze zich schuil op rustige, donkere en liefst vochtige plaatsen.

Wespen

Wespen © Photonews - Marcel Malherbe


Met hun slanke taille en zwart-gele kleur herken je wespen meteen. Wespen leven van insecten en zijn dus erg nuttig. Toch zien veel mensen ze liever niet komen uit angst om gestoken te worden. Ze weghouden kan je met een speciaal wespenglas met daarop wat zoete limonade en een paar druppels citroensap. Op deze lekkernij zullen ze zeker afkomen en jou dus met rust laten.

Egels

Egels © Photonews - Christophe Vandercam


Egels zien er schattig uit en zijn bovendien het ideale gezelschap in je tuin. Ze zijn namelijk dol op allerlei beestjes die schade kunnen berokkenen aan je planten, zoals slakken, rupsen, kevers en wormen. Egels houden van tuinen die een beetje wild zijn: met takkenhopen waarin ze kunnen schuilen en hun winterslaap houden.

Slakken

Slakken © Photonews - Gerard Lacz


Van de verschillende soorten komen de huisjesslakken het vaakst voor in onze tuin. Zij brengen weinig schade aan en leven vooral van plantaardig afval. Ze zijn dol op een tuin met veel bodembedekkers om onder te schuilen. Naaktslakken eten zachte plantendelen en zijn daarom minder graag geziene gasten. Slakken houden niet van licht en droogte en zijn daarom vooral actief ’s avonds en na een regenbui. Onder hun natuurlijke vijanden vinden we naast egels en padden ook kraaien, lijsters en spreeuwen. Preventieve maatregelen om hen weg te houden zijn bijvoorbeeld zaagsel strooien, schuilplaatsen vermijden en de tuin regelmatig schoffelen.

Regenwormen

Regenwormen © Photonews - Gerard Lacz


Regenwormen zorgen ervoor dat onze bodem op een natuurlijke manier verbeterd wordt omdat ze plantenresten omzetten in kostbare humus. Door gangen te graven zorgen ze dan weer voor de nodige zuurstof in de grond. Regenwormen komen naar boven door trillingen in de lucht, wat hun natuurlijke vijanden, vogels, maar al te goed weten.

Mollen

Mollen © Fotolia_juefraphoto


Mollen krijgen we niet vaak te zien, ze leven namelijk onder de grond. Wanneer het vrouwtje in het voorjaar verschillende gangen begint te graven, kunnen de molshopen aan de oppervlakte ons gazon wel flink ontsieren. Ze wegjagen op een natuurlijke manier kan je door een apparaat te gebruiken dat trillingen veroorzaakt in de bodem. Mollen eten vooral regenwormen, maar ook duizendpoten en naaktslakken.

Hommels

Hommels © Photonews - Christophe Vandercam


Hommels lijken een beetje op bijen, maar dan groter en dikker. Dat is meteen ook de reden waarom veel mensen er bang voor zijn, hoewel ze niet agressief zijn. De steek van hommels is slechts pijnlijk en niet gevaarlijk (behalve bij een allergie). Hommels zijn van levensbelang voor de bestuiving van bloemen, maar ook van tomaten, paprika’s en komkommers. Hun natuurlijke vijanden zijn bepaalde vogels en vlinders, maar ook veldmuizen en spitsmuizen.

Pissebedden

Pissebedden © Fotolia_schankz


Deze grijze diertjes behoren tot de orde van de geleedpotigen en kreeftachtigen. Pissebedden leven van dood organisch afval zoals rotte bladeren. Alleen als er niet genoeg dood materiaal aanwezig is, zullen ze zich wenden tot levende planten. Pissebedden veroorzaken dan ook zelden overlast en kan je indien gewenst gewoon weghalen met een stoffer en blik. Pissebedden zijn gevoelig voor droogte en vind je vooral onder bloempotten en andere vochtige plaatsen.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0