Genieten van bio tijdens de Bioweek 2015

Nieuws | In Vlaanderen geven acht ondernemers uit de sector een gezicht aan de Bioweek, waaronder een chocolademaker, een groenteteler, een koffiebrander, een rundveehouder en een bessenteler. Ontdek ze hier allemaal!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ter gelegenheid van de 11de editie van de Bioweek, georganiseerd door BioForum Vlaanderen, nodigt de Belgische biosector, van boeren, verwerkers tot winkeliers, restaurants en cateraars, iedereen uit om van 6 tot en met 14 juni in Vlaanderen en Wallonië op ontdekking te gaan en kennis te maken met biologische landbouw en de heerlijke, authentieke en kwaliteitsvolle voeding die daaruit voortkomt. Het wordt een recordeditie met meer dan 150 activiteiten verspreid over heel Vlaanderen en promotieacties en proevertjes in de biowinkels!

In Vlaanderen geven acht ondernemers uit de sector een gezicht aan de Bioweek, waaronder een chocolademaker, een groenteteler, een koffiebrander, een rundveehouder en een bessenteler. Ontdek ze hier allemaal!

Het volledige programma van de Bioweek vind je hier.

Renaat Devreese - ’t Reigershof, De Haan

Door een divers rantsoen en optimale verzorging van de geiten, slaagt Renaat er in nagenoeg antibioticavrij te werken. Op zijn geitenboerderij gaat hij een pak verder dan wat de wetgeving voor bio voorschrijft. Het grootste deel van de melk die ze verwerken gaat naar harde kaas, verse kaas, yoghurt en feta.

Ontmoet Renaat op 6 en 7 juni voor 'Van geitenmelk naar kaas op de boerderij'.

Kom rondsnuffelen in de stallen en de kaasmakerij. Er zijn kinderanimaties, infostandjes, kaasproeverij en doorlopend een heuse kookworkshop. Geniet mee van bio met hapjes en drankjes.

Els Vloebergh - Plukhof, Wiekevorst

Na haar Landwijzer-opleiding begon Els twee jaar geleden een pluktuin voor kleinfruit. Als jonge ondernemer kiest ze resoluut voor de korte keten. Het idee achter een zelfpluktuin is heel eenvoudig: mensen kunnen er een heleboel soorten bessen komen plukken, zoals frambozen, braambessen, rode en zwarte bessen.

Ontmoet Els op 14 juni voor ‘Plukhof Open velddag

Wandel door de zelfpluktuin, langs het kleinfruit, waar misschien een deel van de bessen al rijp is. Ontdek daarna de bijenhal, de bloemenweide en het groenteveldje. Er is een 'Plukhof' spel, voor jong en oud, waarmee je kans maakt op een leuke prijs. Smul mee van hapjes, sapjes, siroopjes van eigen teelt en biobieren.

Lut Van Wambeke - Origin’O, Gent

Lut stond mee aan de basis van de Origin'O-winkels en heeft zo biowinkels moderner gemaakt en bio dichter bij de consument gebracht. Voor een biobuurtsupermarkt hebben ze een groot assortiment groenten en fruit, met een verstoog met een ruime keuze aan brood, gebak en kaas. Ze maken ook al jaren verschillende verse bereidingen in hun eigen keuken.

Ontmoet Lut op 13 juni voor 'Biopraatje in Gent'

Kom langs voor een 'biopraatje', begeleid door Lut en collega Inge Deneve. Heb je vragen over bioteelt? Over glutenvrije, vegetarische of melk vervangende producten? Wil je meer weten over de vele soorten granen en notenpasta's in de winkel?

Pieter Coopmans - Herkenrodeboer, Herkenrode

Pieter zoekt voortdurend naar nieuwe projecten, samenwerkingen en uitdagingen. Op de abdijsite in Herkenrode onderhoudt hij een stuk natuurgebied met zijn vleesvee. Hij zorgt er niet alleen voor zijn dieren, maar integreert biolandbouw in het natuurbeheer van dit ecologisch waardevol gebied.

Ontmoet Pieter op 7 juni voor 'Op stap op abdij Herkenrode'.

De wandeling is deel van een avontuurlijk dagprogramma rond de abdijsite, voor jong en oud. 's Ochtends kan je al terecht voor een gezellig partijtje boerenminigolf, er zijn ritjes mogelijk op de ezel, je kan de boerenstiel leren kennen in de workshop 'word bioboer of bioboerin' en in de Claviswinkel staat het boerderijleven centraal in meerdere voorleessessies.

Geertje Stoffels - Aardevol, Tongeren

Samen met echtgenoot Bert wil Geertje de consument betrekken in hun verhaal. Dat doen ze via een coöperatie, maar ook door op de markt te staan met groenten en fruit, van zichzelf én de omliggende bioboeren.

Ontmoet Geertje op 10 juni tijdens de 'Woensdagnamiddag op het erf'.

Ooit met 10 mensen samen één appel getekend of een ritmisch spel gespeeld? Weet je hoe het is om samen 'iets te ondernemen', net als zij op hun coöperatieve boerderij Aardevol? Je kan het gezellig zelf komen ontdekken op deze woensdagnamiddag. Het erf geeft plaats aan spelletjes voor jong en oud. Laat je verwennen met versnaperingen en bezoek de boerderijwinkel.

Jean-Pierre Smets - De Wriemeling, Veltem-Beisem

Je mag Jean-Pierre gerust een van de biopioniers noemen. Meer dan 30 jaar teelt hij biologische groenten, kweekt plantgoed en geeft hij zijn kennis met veel plezier door aan de nieuwe generatie. Mensen betalen hier een voorschot en van dat saldo kan je online bestellen, per 100 gram.

Ontmoet Jean-Pierrre op 7 juni op 'Aan de bar bij Jean-Pierre'.

Bioboer Jean-Pierre Smets pakt uit met de producten van de eigen boerderij. Er is een gezellige bar en je kan er ook het lekkers ontdekken van andere biobedrijven.

Peter Heerwegh - Magic Chocolates, Zelzate

Chocolade, wie houdt er niet van? Peter kiest met zijn jonge bedrijf voor chocolade in zijn zuiverste vorm. Zonder allergenen, met de beste biocacao en kokosbloesemsuiker. Door de keuze van pure en kwaliteitsvolle grondstoffen smaakt de chocolade heel zuiver.

Ontmoet Peter op 6, 7, 13 en 14 juni voor 'De magie van zuivere chocolade'.

Wat is Magic Chocolates en hoe luidt hun chocoladefilosofie? Ze brengen drie keer per dag een presentatie en rondleiding van 1 uur. Ze vertellen over hun keuze voor allergenenvrije chocolade en nemen daarna een kijkje in het chocolade-atelier. Ze demonstreren doorlopend de zinnenprikkelende processen van het tempereren en mouleren van de chocolade.

Marjolein Vermeersch - Koffie Kàn, Wenduine

Het assortiment van Koffie Kàn is dan wel niet helemaal bio, maar Marjolein kiest wel resoluut voor kwaliteit. Met de beste grondstoffen brandt zij trage koffie die daardoor zachter smaakt.

Ontmoet Marjolein op 8 en 11 juni voor 'Zachte benadering van de koffieboon' en op 6 en 10 juni voor 'Slurpen van Slow Coffee'.

In de koffiebranderij hebben ze een unieke Dycolote technologie ontwikkeld om koffie te roosteren. Deze zachte benadering van de koffieboon zorgt voor de volle ontplooiing van het koffiearoma en een betere verteerbaarheid.

Door heel traag te branden, op een lagere temperatuur en over een langere periode, verbranden de koffiebonen niet, maar karamelliseren ze. Slow coffee noemen ze dat. Kom lekker slurpen van de koffie en leer de verschillende zetmethodes kennen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top