Tips om lui te tuinieren

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is volop lente en dan kriebelt het bij iedereen om in de tuin te werken. Niets zo heerlijk als te genieten van een mooie tuin, maar daar komt ook wel wat werk bij kijken. Gelukkig zijn er ook manieren om het werk beperkt te houden. Lui tuinieren is zelfs een nieuwe trend en met deze tips lukt dat ook voor jou!

De Belg en zijn tuin

Uit een onderzoek van Brico blijkt dat zeventig procent van de Belgen zelf zijn tuin onderhoudt. Vier op tien heeft een eigen plantentuin en drie op tien een eigen moestuin. We kweken graag groenten en kruiden, sla en bieslook zijn daarbij veruit het populairst. De taken die het meest worden uitgevoerd in onze tuinen zijn klassiekers zoals het gras afrijden, onkruid verwijderen en snoeien. Top 3-bestsellers onder het tuingereedschap zijn grasmaaiers, gieters en waterslangen.

De juiste planten op de juiste plaats

Een belangrijke tip om werk te besparen in de tuin is het aantal soorten planten te beperken. Kies zoveel mogelijk voor inheemse planten en zet die altijd op de juiste plek. Dat wil zeggen dat je rekening houdt met de wensen van een plant. Schaduw of zon, vochtige of droge grond: goed nadenken over welke plant waar moet staan, is al de helft van het succes!

Gemakkelijke planten voor een tuin in bloei

Wil je genieten van een prachtig bloeiende tuin? Lavendel is eenvoudig in onderhoud en geeft je tuin zowel een prachtige kleur als geur. Het overleeft moeiteloos op droge plekken. Buxus geeft je tuin enig aanzien, blijft altijd groen en is een aanrader rond je bloemenperken. Petunia bloeit het hele jaar door en geeft kleur aan je tuin.

Meer gemakkelijke bloemen en planten voor je tuin vind je in ons speciaal dossier!

In de moestuin

Voor je moestuin werd traditioneel aangeraden jaarlijks goed te spitten. Maar eigenlijk is dit zware werkje overbodig: het maakt je tuin immers niet gezonder. Gewoon de bovenste laag lichtjes los maken met een riek volstaat al. Die zit immers vol micro-organismen die helpen bij het kweken van groentjes.

Geef onkruid geen kans

Onkruid is een van de grootste ergernissen in de tuin. Om het onkruid de baas te blijven is het aangeraden elk weekend even door je tuin te lopen en onkruid te verwijderen. Zo moet je niet wieden. Wie zijn planten dicht bij elkaar zet, heeft bovendien minder kans op onkruid.

Beter nog is boomschors aan te brengen op een onkruidvrije bodem, dit houdt je tuin drie tot zes jaar onkruidvrij. Bovendien houdt het je bodem in de zomer langer vochtig en beschermt het in de winter tegen vorst.

Bodembedekkers

Nog een tip om je tuin onkruidvrij te houden zijn bodembedekkers planten. Deze planten blijven van nature laag, groeien breed uit en zorgen zo voor een mooi dicht tapijt. Bovendien groeien ze graag waar andere planten niet veel leven: in de schaduw. Enkele bekende voorbeelden zijn de pachysandra terminalis of schaduwkruid, waldsteinia ternata of goudaardbei en de vinca minor of maagdenpalm (foto).

Een wilde tuin

Je kan het natuurlijk ook over een andere boeg gooien en kiezen voor een wilde tuin. In een bloemenweide is onkruid geen probleem en volstaat het een tot twee keer per jaar te maaien. Kies voor inheemse platen zoals klaprozen, wilde rozen, boterbloemen en vergeet-mij-nietjes. Wil je genieten van vlinders in je tuin? Kies dan voor de rode zonnehoed (echinacea purpurea) of de vlinderstruik (buddleja davidii). Afwerken doen je met natuurlijke afscheiding zoals houten of stenen schutting.

Lekker onkruid

Nog een reden om onkruid te laten groeien: veel onkruid is eetbaar. Paardenbloemen, dovenetelbloemen en madeliefjes passen heerlijk in een zomerse salade. In je soep kan je zevenblad en brandnetel doen. Kaasjeskruid, vogelmuur en melganzenvoet kan je koken als spinazie of verwerken in een quiche of hartige taart. De wortels van zilverschoon kan je rauw eten, maar ook koken of roosteren.

Hulpmiddeltjes

Er zijn ook enkele hulpmiddeltjes op de markt die het tuinieren vergemakkelijken.

Het multi-star-assortiment van Wolf-Garten helpt je rug te sparen met stelen in verschillende lengtes voor een goede werkhouding. Met meer dan zeventig verschillende werktuigen en zeven soorten verwisselbare en moduleerbare stelen heeft Wolf-Garten altijd een passende oplossing voor zowel beginnende als doorwinterde tuiniers. De producten van het multi-star-gamma kan je met een simpele klik vastzetten of losmaken op korte, lange of telescopische stelen.

Ambrogio heeft voor elk type tuin, en dus ook voor elk gezin, een robot die daar perfect bij aansluit. De robot L30 Elite (1.649 euro) is perfect geschikt voor kleine oppervlakken en zorgt er volledig autonoom voor dat je gazon er altijd tiptop uitziet. De L85 Elite (€ 2099) is een uiterst nauwkeurige robot die net als vele andere robots uit het Ambrogio-gamma, op afstand instelbaar is via een smartphone. De robot L200R Elite (vanaf 3.099 euro) is er voor de grote tuinen met glooiend terrein die volledig opgaat in de tuin met zijn houten tuinhuisje (249 euro).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top