De meest ethische bestemmingen voor 2015

Nieuws | Ga jij liever zonder schuldgevoel op reis? Ethical Travel maakte een lijst met de tien meest ethische bestemmingen van 2015, daarbij rekening houdend met zowel natuurbehoud als mensenrechten. In deze tien landen kan je onbezorgd genieten!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ga jij liever zonder schuldgevoel op reis? Ethical Travel maakte een lijst met de tien meest ethische bestemmingen van 2015, daarbij rekening houdend met zowel natuurbehoud als mensenrechten. In deze tien landen kan je onbezorgd genieten!

Dominica

Dominica, niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek, is een onafhankelijk eiland in de Caribische Zee. Het eiland heeft een van de ruigste landschappen in de Caraïben en dat natuurschoon wordt in tegenstelling tot buurlanden Guadeloupe en Martinique bijzonder goed bewaard. Zo vind je in het regenwoud van Dominica honderden watervallen, zeldzame orchideeën en kleurrijke vogels. Daarnaast zorgt de geothermische activiteit voor kleine geisers, verschillende zwavelbronnen en het op twee na grootste kokende meer ter wereld.

Palau

Palau is een piepkleine eilandengroep in de Stille Oceaan nabij de Filipijnen en Indonesië. Maar liefst 28 procent van de gebieden is hier beschermd. De meeste eilanden zijn vulkanisch van oorsprong, andere bestaan vooral uit kalksteen en koraal. Ook op het vlak van de democratie scoort Palau volgens Ethical Travel zeer goed.

Litouwen

Met een vrouwelijke presidente scoort Litouwen goed op het vlak van gendergelijkheid, ook in het dagelijks leven. Ook voor de milieubescherming worden er maatregelen getroffen volgens Ethical Travel. Aanraders in Litouwen zijn het Spit Nationale Park, de hoofdstad Vilnius met zijn vele kerken en Trakai, de oude hoofdstad aan de schilderachtige kust van het Galvemeer.

Mauritius

Mauritius is een tropisch eiland met idyllische stranden, azuurblauwe lagunes en een groen bergachtig binnenland voor de zuidoostkust van Afrika. Toerisme en natuurbehoud gaan hier hand in hand. Er wordt ook volop geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen. Vooral het zuiden van het eiland met zijn ruige natuur, kliffen en kleine baaien is nog ongerept. In de hoofdstad Port Louis vind je dan weer heel wat bezienswaardigheden zoals het oude fort en de overdekte markt.

Chili

In Chili vind je heel wat natuurwonderen het beschermen waard zoals de Atacamawoestijn, het Torres del Paine National Park en het Lauca National Park nabij de kustplaats Arica. Halverwege tussen Santiago en Patagonië ligt het merendistrict met de bekende Osorno vulkaan. Op het vlak van de mensenrechten moet het Zuid-Amerikaanse land zich volgens Ethical Travel wel nog meer inzetten.

Kaapverdië

De eilandengroep voor de westkust van Afrika is met zijn subtropisch klimaat een prima zonbestemming. Daarnaast is het ook een aanrader voor een actieve vakantie voor duikers, wandelaars en bergbeklimmers. Naast het toerisme heeft Kaapverdië ook veel aandacht voor de bescherming van het milieu, denk maar aan de Carreta Carreta schildpadden. Het Serra Malagueta Natural Park is dan weer een aanrader voor vogelliefhebbers en voor de talrijke tropische planten.

Uruguay

Uruguay ligt tussen Brazilië en Argentinië en is voorlopig nog een goed bewaard geheim. In Uruguay vind je prachtige stranden en mooie koloniale steden. Ook het kleine vissersdorpje Punta del Diablo op wandelafstand van het nationaal park Santa Teresa is een aanrader. In Uruguay streven ze bovendien naar het gebruik van 90 procent hernieuwbare energie. Ook op het vlak van mensenrechten scoort Uruguay volgens Ethical Travel goed.

Samoa

Samoa, niet te verwarren met Amerikaans-Samoa, ligt in Polynesië en bestaat uit twee grote eilanden, Upolu en Savai’i, en nog acht kleinere eilandjes. Met zijn witte stranden, natuurschoon en ontspannen levensstijl is het een gedroomde vakantiebestemming. In samenwerking met de Verenigde Naties werkt Samoa aan het verbeteren van de biodiversiteit en het aanpakken van de klimaatverandering en woestijnvorming. Het is ook een van de gelukkigste landen ter wereld. De overheid probeert het gendergerelateerd geweld, dat in het land jammer genoeg tot hun manier van leven hoort, in te perken met wetten.

Vanuatu

Vanuatu is een archipel van 83 eilanden in Melanesië, vlakbij Fiji. De meeste eilanden zijn bergachtig en van vulkanische oorsprong. Verder is Vanuatu vooral bekend voor de vele duiklocaties en het fraaie onderwaterlandschap. Volgens de Happy Planet Index leven hier de gelukkigste mensen ter wereld. Op het vlak van burgerrechten scoort het land dan ook hoog.

Tonga

Ook het Koninkrijk Tonga is een eilandengroep, gelegen in Polynesië en bestaande uit maar liefst 177 eilanden, onderverdeeld in drie groepen. Het toerisme staat er nog in de kinderschoenen maar heeft voor liefhebbers van natuur en cultuur wel wat te bieden. Zo zijn er de oeroude ruïnes en grotten op Tongatapu en de betoverende onderwaterwereld van Ha’apai. Tonga is een oase van rust met op zondag de kerkdienst in traditionele gewaden, geweven van palmbladeren. Qua milieu zet het land volop in op zonne-energie. De overheid trekt ten strijde tegen de corruptie en de erfenis van het feodale systeem. Op het vlak van democratie heeft het de laatste jaren grote stappen gezet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top