Iedereen aan de yoga

Nieuws | Terwijl het vroeger vooral iets leek voor spirituele mensen, is yoga de laatste jaren steeds populairder geworden: tegenwoordig vind je overal wel een yogastudio. Maar is yoga ook goed voor iedereen? Wat zijn de mythes over yoga en welke voordelen zijn wel wetenschappelijk bewezen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Terwijl het vroeger vooral iets leek voor spirituele mensen, is yoga de laatste jaren steeds populairder geworden: tegenwoordig vind je overal wel een yogastudio. Maar is yoga ook goed voor iedereen? Wat zijn de mythes over yoga en welke voordelen zijn wel wetenschappelijk bewezen? In het boek Eerlijk over Yoga van William J. Broad komt het allemaal aan bod. Een inleiding.

Mythe 1

Yoga als fitnesstraining? Toch maar beter niet. Met yoga bouw je wel degelijk spierkracht en lenigheid op, maar cardiovasculair heeft het geen enkel effect. Wie zijn conditie wil verbeteren, kiest dan ook beter voor een cardiosport zoals fietsen, lopen of squashen.

Mythe 2

Van yoga wordt je niet bepaald slanker. Met een gewone yogasessie verbrand je immers maar zo’n 144 calorieën, dat is evenveel als bij een rustige wandeling. Studies tonen aan dat yoga je metabolisme zelfs vertraagt. Dat heeft ook wel zijn voordelen, want dan heb je minder eetlust.

Mythe 3

Dat yoga veilig is en het risico op blessures miniem is, is nog zo’n misverstand. Steeds meer mensen die aan yoga doen kampen met kwetsuren aan gewrichten, pezen en ligamenten of hebben verrekte spieren of verstuikte enkels. Vooral de heupgewrichten worden sterk belast. Al kan je met een goede leraar die de grenzen van je lichaam respecteert, veel voorkomen. Jezelf pushen tot steeds meer is uit den boze.

Voordeel 1

Toch is yoga ook heel heilzaam. Het vele buigen van de ruggengraat zorgt ervoor dat er meer voedingsstoffen naar de wervelschijven gestuurd worden, wat de slijtage vermindert. Het houdt ook je ruggenmerg in beweging waardoor je organen beter gevoed worden. Ook de vagus wordt gestimuleerd door het buigen en deze hersenzenuw reguleert onder andere je immuunsysteem.

Voordeel 2

Yogi’s voelen zich over het algemeen beter in hun vel. Yoga helpt bij het verbeteren van je slaap en het verminderen van stress en angst. Het verhoogt ook je GABA-waarden, een neurotransmitter die het afvuren van neutronen vertraagt, wat een kalmerend effect heeft. Op die manier gaat het depressies tegen, want die worden net gelinkt aan lage GABA-waarden.

Voordeel 3

Het is bovendien wetenschappelijk bewezen dat yoga je seksleven verbetert. Dit omdat het het testosteronniveau bij zowel mannen als vrouwen na zes maanden tot de helft verhoogt. De proefpersonen kregen hierbij vooral oefeningen opgelegd die de druk op de genitale streek verhogen, zoals de cobra, de boog en de sprinkhaan.

Voordeel 4

Als een beter seksleven je niet kon overtuigen, dan misschien wel het feit dat je door yoga langer leeft. Je cellen verouderen omdat de telomoren, DNA op het einde van de chromosomen, steeds korter worden onder invloed van infecties, ongezonde voeding en … stress. En laat yoga nu net stress verminderen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijft zelfs dat yoga je telomoren zelfs opnieuw langer kan maken en dus effectief de biologische klok terugdraaien.

Soorten yoga

Er bestaan wel tien verschillende soorten yoga. De klassieke Hatha is rustig, terwijl het er bij Bikram heel zweterig aan toegaat omdat de ruimte dan verhit wordt tot 40°C. Ook Ashtanga is fysiek uitdagend omdat de poses in één flow worden uitgevoerd. Bij Sivananda gaat het dan weer om een hele levensstijl inclusief vegetarisme en een opgewekte houding.

Bekende yogafans

Presentatrice Nina De Man is een van de bekendste yogi en schreef er met Yoga en de Kleur Groen zelfs een boek over. Spirituele types als Ingeborg en Brigitta Callens zijn al langer fan, maar ook Erika Van Tielen is sinds haar zwangerschap fan en bij Clara Cleymans helpt het om haar teksten te onthouden. Natalia, Eva Daeleman en Kim Clijsters zweren dan weer bij Bikram voor een strak lijf.

Ook in Hollywood staat yoga op het menu van de personal trainer van heel wat sterren. Onder andere Charlize Theron, Lady Gaga, Jennifer Lopez en Reese Witherspoon werden al regelmatig gespot aan de yogastudio.

De juiste outfit

Stijlvol aan yoga doen, kan in de sportcollectie van Nike. Topmodel Karlie Kloss stelde de wintercollectie zelf voor in New York tijdens een work-out. De collectie zorgt voor de juiste balans tussen atletische en esthetische voordelen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top