Welke boom past in jouw tuin?

Nieuws | Geef nu toe, je tuin is pas volledig met een mooie boom! Om te genieten van de bloesems in de lente, de schaduw in de zomer en de vruchten in het najaar… Bovendien is het nu het perfecte moment om een boom te planten! Maar welke kies je? Wij zetten enkele klassiekers op een rij met hun voor- en nadelen en geven bovendien praktische tips!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Geef nu toe, je tuin is pas volledig met een mooie boom! Om te genieten van de bloesems in de lente, de schaduw in de zomer en de vruchten in het najaar… Bovendien is het nu het perfecte moment om een boom te planten! Maar welke kies je? Wij zetten enkele klassiekers op een rij met hun voor- en nadelen en geven bovendien praktische tips!

Vooraf

Voor je een boom kiest, denk je best even na waar je hem wil zetten en of de grondsoort van je tuin wel geschikt is. Bij het kiezen zelf zijn er verschillende dingen die de doorslag kunnen geven: hoeveel ruimte zal de boom innemen, moet er veel gesnoeid worden, verkleurt het blad in de herfst? Je kan natuurlijk ook rekening houden met het uiterlijk: het blad, de bloesems, de bloemen, de vruchten...

Eik

Van een klassieker gesproken! De zomereik herken je aan zijn mooie gelobde bladeren en de eikels natuurlijk. Voordeel is dat de boom zijn bladeren pas laat in de winter verliest, jonge eiken houden de dorre bladeren vaak zelfs vast. Opgelet wel: een eik kan tot 35 meter hoog worden en zo’n 400 jaar oud worden! Wie snoeit, mag nooit meer dan twintig procent van de takken snoeien. De eik haalt immers zijn voedsel uit zijn bladeren.

Beuk

Een van de meest voorkomende loofbomen bij ons die ook al tot 300 jaar oud kan worden. In de meeste tuinen wordt de beuk als haag gebruikt. Het blad krijgt in het najaar een mooi herfstkleur en blijft daarna hangen. Niet te verwarren met de haagbeuk, die je ook als heg kan gebruiken, maar zijn balderen wel verliest in de winter.

Kastanje

De boom met de grofgezaagde bladeren geeft veel schaduw en verdraagt zelf ook halfschaduw. De vruchten van de tamme kastanje kan je uiteraard verorberen bij je herfstmenu. Minpunt is dat kastanjes gevoelig zijn voor schimmels die de bladeren aantasten en moeilijk te bestrijden zijn. Een paardenkastanje kan tot 400 jaar oud worden, een tamme zelfs tot 600 jaar. De kastanjeboom heeft ook prachtige bloemen.

Berk

De witte stam maakt de berk erg herkenbaar en in combinatie met de afhangende takken maakt het de boom erg sierlijk. Er bestaan heel veel verschillende soorten berken, maar over het algemeen zijn de berken uiterst winterhard. Een berk stelt weinig eisen aan zijn omgeving, maar mag alleen in de herfst of winter gesnoeid worden. De boom kan een hoogte van 20 meter bereiken.

Es

Pluspunt van de es is dat het een snelgroeiende boom is. Minpunt is dan weer dat het ook een bladverliezende boom is. De boom bloeit voordat hij in blad komt en is geschikt om te knotten. De es is geschikt voor erg vochtige bodems, maar past zich ook aan aan andere grond. De es wordt ook geroemd om zijn medicinale eigenschappen, de zaden zijn eetbaar.

Linde

De linde zie je niet voor niets in heel wat parken staan. Het hartvormige blad spreekt tot ieders verbeelding. Je kan de linde gebruiken als leiboom, waarbij de takken in een bepaalde richting geleid worden. In juni bloeit de linde rijkelijk en op basis van de bloemen kan lindethee gemaakt worden. De boom is gevoelig voor bladluis maar kan normaal gezien jaren meegaan.

Wilg

Wilgen houden over het algemeen van een vochtige bodem en groeien snel. Ze hebben wel een grote behoefte aan licht. Een populaire soort is de treurwilg, die heel decoratief is in de tuin. Die bereikt een hoogte van maximaal 15 meter. Bij de knotwilg is regelmatig onderhoud dan weer noodzakelijk: de takken worden best in de winter teruggezaagd zodat ze in het voorjaar weer kunnen uitlopen en je die typische vorm krijgt.

Esdoorn

Esdoorns staan bekend om de mooie herfstkleur van zijn aparte bladeren. De typische vruchten met vleugeltjes zijn al even mooi. De esdoorn groeit snel en zal ook na het snoeien snel doorgroeien, zodat de boom ook wel geschikt is voor het vormen van hagen. Nadeel daarbij is wel dat de boom in de winter kaal wordt. De esdoorn kan verbranden door de felle zon en verkiest diepe grond. Uit suikeresdoorns kan je stroop maken.

Plataan

De plataan is vooral bekend om zijn karakteristieke stam die, doordat er stukken schors afvallen, verschillende kleuren bruin en groen vertoont. De boom geeft veel schaduw en is daarom ook populair op pleinen. De plataan is ook perfect voor de stad omdat hij de luchtvervuiling goed kan verdragen. Nadeel is dat de haren op het jonge blad en de twijgen een allergische reactie kunnen veroorzaken eens ze uitvallen. De plataan is een snelgroeiende boom die tot 35 meter hoog kan worden.

Onderhoud

De ene boom heeft al meer onderhoud nodig dan de andere. Het snoeien laat je best door een vakman doen: hij heeft oog voor de vorm én weet hoe je veilig in een boom klimt. Bomen als de esdoorn of berk bijvoorbeeld kunnen ‘bloeden’ bij het snoeien en snoei je best pas in november. Leilinden vorm je dan weer best in de winter. Appelbomen snoei je in februari, maar niet als het vriest.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top