Je eigen kruidentuin

Nieuws | Kruiden maken je gerechten af, zijn heerlijk in thee en zijn eens zo lekker als ze uit je eigen tuin komen. Welke kruiden kies je en hoe begin je eraan? Met deze tips wordt je eigen kruidentuin zeker een succes!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kruiden maken je gerechten af, zijn heerlijk in thee en zijn eens zo lekker als ze uit je eigen tuin komen. Welke kruiden kies je en hoe begin je eraan? Met deze tips wordt je eigen kruidentuin zeker een succes!

Kijk naar De Keuken van Sofie op VTM of neem dit programma hier op vanop afstand.

Hoe begin je eraan?

Kruiden kan je het hele jaar door zaaien, planten doe je best in het voorjaar. Maak vooraf een plan want sommige kruiden kunnen andere soorten verdrukken. Zoek ook uit over welke bodem je beschikt. Een zandleemgrond is ideaal, maar ook kleigrond kan je luchtiger maken door er zand en compost door te mengen. Bij zandgrond is het best om wat voeding toe te voegen.

Basilicum

Basilicum zet je best in vochtige grond in de volle zon. Het is een kwetsbaar tuinkruid dat je in de winter best binnenhaalt. Als er bloemetjes op de basilicum komen, is het aangeraden die af te knippen. Zo gaat alle energie naar de blaadjes, wat de smaak ten goede zal komen. Basilicum verwerk je best in koude gerechten of voeg het pas op het einde toe bij warme gerechten, anders verliest het snel haar smaak.

Dille

Dille verkiest een plek in vochtige grond in halfschaduw en wordt best gesnoeid na de bloei in augustus. Voor een optimale smaak oogst je het best voor de bloei. Vers geplukt is het niet lang houdbaar, de blaadjes bewaar je dan ook best in de diepvries. De zaden kan je wel drogen en bewaren in een donkere pot. De zaden hebben een scherpere smaak en kan je toevoegen aan soep en groenteschotels. De blaadjes zijn heerlijk bij vis zoals zalm.

Rozemarijn

Rozemarijn groeit het hele jaar door en snoei je best na de bloei in mei. Je plant het best op een zonnige, droge en beschutte plaats. Je kan rozemarijn zowel vers als gedroogd gebruiken. Wanneer je de takjes in de herfst plukt en droogt in het donker behouden ze hun fijn aroma. Heerlijk in ratatouille, op de barbecue en in stoofschotels.

Kervel

Kervel geef je best een plaatsje op een zonnige plek in een vochtige bodem. Oogsten doe je bij voorkeur voor de bloei en na de bloei is snoeien aanbevolen. De bladeren zijn het meest aromatisch: je maakt er soep van, maar je kan er ook lamsvlees en zelfs gebak mee afkruiden. Bewaren doe je in de diepvries.

Tijm

Tijm houdt van een warme, zonnige plek in zanderige grond. Om een mooie volle plant te behouden, snoei je tijm best na de bloei in juli. Net voor de bloei heeft tijm dan weer de beste smaak. Bijkomend voordeel: wanneer je tijm plant tussen de groenten, houd je rupsen en bladluizen op afstand. Tijm kan je zowel gedroogd als in olie of azijn bewaren. De intense smaak past perfect bij vleesgerechten en stoofpotten, maar ook bij courgette, aubergine of paprika.

Salie

Salie gedijt het best op een beschutte plek in volle zon. Door de topscheuten regelmatig te knippen, blijft de plant langer fris. Oogsten kan je dan ook het hele jaar door, het bewaren van salie is moeilijker. In de keuken is salie heerlijk bij varkensvlees en kalfsvlees, denk maar aan het Italiaanse gerecht saltimbocca. Ook bij paling in het groen hoort salie.

Bieslook

Bieslook is een winterharde plant die een plekje in de schaduw verkiest in vochtige grond. Bieslook oogsten kan verschillende keren per jaar, de stengels groeien daarna gewoon terug aan. Bieslook heeft prachtige lichtpaarse bloemen maar als je het enkel als smaakmaker voor je gerechten wil gebruiken, laat je ze best niet in volle bloei komen. Bewaren doe je best in de diepvries. Bieslook is lekker in salades, vinaigrettes en bij aardappelen.

Munt

Munt is een meerjarige plant die gemakkelijk in eigen tuin te kweken is. De plant vermeerdert zich snel via uitlopers, let dan ook op dat het niet begint te woekeren. Oogsten kan je het hele jaar door: pluk de bovenste blaadjes om de groei te bevorderen. Voor een betere smaak is het ook best de bloemen te verwijderen. Munt is heerlijk in thee en desserts, maar ook bij lamsvlees en tabouleh. Bijkomend voordeel is dat munt in de tuin allerlei insecten op afstand houdt.

Bonenkruid

Bonenkruid zaai je best op een zonnige plaats, in de schaduw zal het minder aroma afgeven. Oogsten doe je best kort voor en tijdens de bloei, dan is de smaak het best. Je kan bonenkruid zowel drogen als invriezen. In de keuken komt het het best tot zijn recht als je het laat meekoken. Het geeft een pittige smaak en maakt zwaardere gerechten lichter verteerbaar. Ideaal bij varkensvlees en vette vis.

Citroenmelisse

Citroenmelisse is gemakkelijk te kweken in een voedzame en vochtige grond, bij voorkeur in halfschaduw. Jonge plantjes geven het meeste smaak af, maar gelukkig is citroenmelisse eenvoudig te vermeerderen. De honingzoete citroengeur van de bladeren doet het goed in boeketjes, maar is ook perfect voor thee. De thee werkt rustgevend en is licht en lekker fris van smaak. In de keuken moet je het vers gebruiken, niet laten meekoken. Het zorgt voor een extra aroma bij visgerechten en sauzen maar ook bij fruitsalades.

Geen tuin?

Kruiden kan je natuurlijk ook in bakken op je terras kweken. Plant de kruiden die in de keuken bij elkaar passen in één bak, vaak hebben ze ook dezelfde behoeften. En wie helemaal geen plaats heeft buiten, kan werken met kruiden in potten op de vensterbank. Zorg er dan wel voor dat je de potten regelmatig omdraait zodat het licht overal geraakt. Gebruik bij voorkeur ook potten van terracotta: die zijn poreus waardoor de aarde minder lang vochtig blijft.

Andere lekkere kruiden

Nog plaats over? Voor een lekkere Provençaalse kruidenmix kan je ook nog oregano en laurier planten. In een slaatje passen ook peterselie, koriander en Franse dragon. Ben je dol op verse soep, maak dan ook plaats voor zuring, mierikswortel en maggikruid. Voor een heerlijke mojito kan je naast munt ook nog citroenverbena en citroengras gebruiken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top