Brussel

Vandaag
  • -7°
  • 8%
  • ZZW 4km/u
Het weer voor 10 dagen

De mooiste parken bij ons

Een dagje thuis met de kids en je weet niet meteen wat gedaan? Wat dacht je van een portie pret in het park? In ons land vind je her en der prachtige parken waar het heerlijk vertoeven is. Wij zochten tien parken uit die een bezoekje meer dan waard zijn!

Kasteel van Gaasbeek

Kasteel van Gaasbeek © Photonews - Wim Robberechts


Net buiten Brussel maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. Het Kasteel van Gaasbeek ligt middenin een uitgestrekt park (49 hectare) dat reeds in de zeventiende eeuw werd aangelegd. Indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden wisselen elkaar af. Wellicht staan hier zelfs de hoogste beuken van België! Tijdens een wandeling ontdek je enkele gebouwen die historisch met het kasteel verbonden zijn zoals de barokke Sint-Gertrudiskapel, het barokpaviljoen, de neogotische schuur, de classicistische triomfboog die opgericht werd ter ere van Napoleon , ...

Meer info vind je hier.

Japanse Tuin in Hasselt

Japanse Tuin in Hasselt © Photonews - Johan Eyckens


De Japanse tuin van Hasselt is met zijn 2,5 ha eerder klein, maar toch is het de grootste Japanse tuin in Europa. De tuin werd meer dan twintig jaar geleden aangelegd als symbool voor de intense vriendschap tussen de inwoners van Hasselt en Itami (Japan) naar het model van de zeventiende-eeuwse theetuinen. Door de vele heuveltjes wordt het Japanse landschap in miniatuur nagebouwd. Elke eerste zondag van de maand kan je hier terecht voor een theeceremonie.

Meer info vind je hier.

De vestingen van Ieper

De vestingen van Ieper © Stad Ieper - Tijl Capoen


De vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van ons land en groeiden uit tot een complex geheel van bastions, voorversterkingen, grachten en muren. Een eeuw geleden werden ze beplant en zo is de vestingroute uitgegroeid tot een prachtig park met wandelpaden en picknickplaatsen. De bewegwijzerde route is 2,6 km lang en goed voor anderhalf uur rustig wandelen. Over de hele route staan 23 infoborden verspreid. Midden in het groen ligt bistro-restaurant Pacific Eiland, enkel te bereiken via een idyllisch brugje. Omstreeks 1640 werd dit eiland door de Spaanse bezetters aangelegd om de vijand af te schrikken en als munitiedepot. Nu is het omgetoverd tot een oord van rust en ontspanning voor jong en oud.

Meer info vind je hier.

Provinciaal Domein Puyenbroeck

Provinciaal Domein Puyenbroeck © Photonews - Davy Coghe


Ons land telt natuurlijk ook tal van leuke provinciale domeinen. Zo is er domein Puyenbroeck in het Oost-Vlaamse Wachtebeke. In een mooi stukje natuur van 510 ha vind je hier tal van recreatiemogelijkheden. Het uitgestrekte speeldorp met kabelbaan en glijbuizen is al jarenlang de grote trekpleister. Op de Knuffelhoeve vind je dan weer Levend Erfgoed, met oude rassen van boerderijdieren. Je kan ook een fiets huren of het treintje nemen om het terrein te verkennen.

Meer info vind je hier.

Middelheimpark in Antwerpen

Middelheimpark in Antwerpen © Photonews - Wim Robberechts


Wil je tijdens je bezoek aan het park oook meteen wat cultuur opsnuiven? Het Middelheimpark is tegelijkertijd ook een museum met meer dan tweehonderd hedendaagse kunstwerken. Onder statige bomen, langs brede wandelpaden en op uitnodigende grasvelden ontmoet je grote namen als Auguste Rodin, Rik Wouters, Henry Moore, Juan Muñoz, Carl Andre, Panamarenko,  Franz West, Erwin Wurm en vele anderen. Voor kinderen tot twaalf jaar is er het Muzzzé-koffertje voor een leuk spel onderweg.

Meer info vind je hier.

De Tuinen van de Bloemist

De Tuinen van de Bloemist © tacna - Fotolia


Op een boogscheut van het Koninklijk Domein van Laken, liggen de Tuinen van de Bloemist. Dit voormalige siertuintje van Koning Leopold II is sinds 2005 een openbaar park met educatieve doeleinden waar nog volop aan gewerkt wordt. Landschapsarchitect Axel Demonty tekende het nieuwe park en wist het historisch karakter van de site op een schitterende wijze te verzoenen met een modern ontwerp. Een bebost randgebied in de vorm van een halve maan maakt de overgang van de tuin naar de stad. Centraal staan er meer verfijnde en keurig gesnoeide sierteeltplanten. De terrassen vormen het sluitstuk van het bezoek. Hier kan je genieten van een panoramisch uitzicht over Brussel, vanaf de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken tot aan het Paleis van Justitie.

Meer info vind je hier.

Het Vinne in Zoutleeuw

Het Vinne in Zoutleeuw © Photonews - Wim Robberechts


Het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen heeft lang droog gestaan maar is alweer een tijdje in ere hersteld. Rondom het meer vind je vier uitgestippelde wandelroutes door natuurgebied over verschillende thema’s. Neem ook eens een kijkje in het insectenhotel, bijendorp of vanuit de vogelkijkhutten. Achter de historische Vinnehoeve vind je ook een kinderboerderij. In het speelbos kan je muziek maken met de klankstenen of klauteren in de vele tunnels en kruipbuizen.

Meer info vind je hier.

Domein van Chevetogne

Domein van Chevetogne © Domaine de Chevetogne - JP Gabriel


Het Domein van Chevetogne in de provincie Namen is niet zomaar een park. De tuinen rond het kasteel zijn heel verscheiden: van verfijnde aangelegde tuinen tot de wilde natuur, inclusief dierenpark. Voor jonge kinderen is er het Tiny pad en elke zondagvoormiddag kan je een wandeling maken met jazzbegeleiding. Het verwarmde openluchtzwembad is een andere topattractie. Van mei tot oktober worden er ook verschillende culturele activiteiten georganiseerd.

Meer info vind je hier.

Park van Mariemont

Park van Mariemont © Wikimedia - Jean-Pol Grandmont


Mariemont is een Engels landschapspark van 45 hectaren in de provincie Henegouwen met een van de mooiste arboreta van België en de ruïnes van het paleis van Karel van Lotharingen. Hier groeien tal van zeldzame bomen zoals reuzensequoia’s, tulpenbomen uit Virginia, purperen beuken, … Verspreid over het domein vind je bovendien beelden van onder andere Rodin. Het museum zelf is een aanrader voor wie wat geschiedenis wil opdoen met de mooiste verzameling Doorniks porselein ter wereld en archeologische vondsten uit de streek, maar ook honderden werken uit Egypte, Griekenland, Rome en het Nabije Oosten.

Meer info vind je hier.

Parc des Topiaires

Parc des Topiaires © Parc des Topiaires


Het Parc des Topiaires of Vormsnoeipark bevat een unieke collectie gebeeldhouwde buxusbomen. In het domein van 10.000 vierkante meter vind je maar liefst 250 figuren terug (vogels, krokodillen, Manneken Pis, …). Sommige zijn al meer dan een eeuw oud en kregen hun definitieve vorm na twintig jaar van modeleren. Dit aparte park ligt vlak bij de Ourthe in de provincie Luxemburg met zicht op de kleinste stad ter wereld: het charmante Durbuy.

Meer info vind je hier.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0