Plastic rots bewijst hoe vervuilend mens is

Nieuws | De Aarde is een nieuw gesteente rijker. Volgens geologen is plastiglomeraat een blijver en een onmiskenbare getuige van onze vervuilende gewoonten. En we krijger er ook een nieuw geologisch tijdperk bovenop : het Antropoceen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Aarde is een nieuw gesteente rijker. Volgens geologen is plastiglomeraat een blijver en een onmiskenbare getuige van onze vervuilende gewoonten. En we krijger er ook een nieuw geologisch tijdperk bovenop : het Antropoceen.

Gebeten door natuurdocumentaires? Kijk dan naar de driedelige BBC- reeks 'Great Barrier Reef' op Canvas of neem dit programma op vanop afstand.

Plastieksteen

Plastiglomeraat vormt zich wanneer plastic smelt en zich vermengt met lavasteen, koraal en zand. Geoloog Patricia Corcoran van de universiteit van Ontario en Charles Moore, kapitein van een oceanisch onderzoekschip, ontdekten de steen op een Hawaïaans strand. De wetenschappers vermoeden dat de stenen ontstonden toen kampeerders plastic voorwerpen als vorkjes, tandenborstels en touw verbrandden op een kampvuurtje. Veel van die voorwerpen waren nog herkenbaar.

Vuur als onderschatte factor

Kampvuurtjes zijn trouwens een onderschatte factor in de geschiedenis van de mensheid: ook glas is ontstaan in een kampvuurtje op een strand. Maar Corcoran geeft toe dat een bosbrand of stromende lava even goed is. "Als er maar overvloedig plasticafval aanwezig is, is er potentieel voor de vorming van plastiglomeraat." Het smeltende plastic kit los geologisch materiaal aan elkaar, of sijpelt in de spleten in rotsen. Soms herken je er nog een weggeworpen tandenborstel of een visnet in, soms is het volledig amorf geworden.

Overal ter wereld

Na hun ontdekking schuimden de vorsers meteen Kamilo Beach op het Groot Eiland af en vonden plastiglomeraat op alle 21 sites die ze onderzochten. Andere mensen hebben intussen ook al plastiglomeraat ontdekt op andere Hawaïaanse eilanden, zegt Corcoran. "En het zal elders wel niet anders zijn. Het is gewoon nooit opgevallen." Corcoran is ervan overtuigd dat het nieuwe gesteente, nu het geïdentificeerd is, aan talloze kusten in de hele wereld ontdekt zal worden.

Taai

Plastiglomeraat is best taai, ook op de geologische tijdschaal, en als er genoeg klassiek geologisch materiaal in zit, zal het naar de zeebodem zinken, om er bedolven te raken, klaar om door geologen uit de verre toekomst weer ontdekt te worden. En zo draagt het nieuwe gesteente bij aan het debat over een mogelijk nieuw geologisch tijdperk.

Nieuw geologisch tijdperk

Volgens het boekje leven we vandaag in het Holoceen, dat twaalfduizend jaar geleden startte, bij het eind van de laatste ijstijd en het begin van de landbouw. Maar sommige antropologen en geologen vinden dat de mens intussen zo'n invloed heeft op de natuur, door de vele dier- en plantensoorten die hij al vernietigd heeft, door de rivieren die hij verlegt en de bouwsels - en de plastiglomeraten - die hij achterlaat, dat de geologen uit de verre toekomst niet anders zullen kunnen besluiten dan dat er in onze boeiende tijden een ingrijpende verandering heeft plaatsgegrepen.

Blijvend bewijs van vervuiling

Volgens paleontoloog Jan Zalasiewicz van de universiteit van Leicester is de ontdekking de officiële inluiding van een nieuw tijdperk: het Antropoceen. Voor toekomstige generaties vormt het nieuwe gesteente een blijvend bewijs van onze vervuilende gewoonten. Sinds 1950 produceerden we bijna 6 miljard ton plastic, genoeg om de planeet mee te verpakken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top