10 nieuw ontdekte planten en dieren

Nieuws | Eind mei maakte het College of Environmental Science and Forestry de top-10 van nieuw ontdekte dieren en planten van 2013 bekend. De lijst (die de ontdekkingen in alfabetische volgorde van de Latijnse namen weergeeft) wordt aangevoerd door de olinguito (Bassaricyon neblina), de eerste nieuwe carnivoor die in 35 jaar tijd op het westelijk halfrond werd ontdekt. Deze tien zijn slechts een fractie van de soorten die vorig jaar ontdekt werden. In totaal stond de teller in 2013 op 17.000 tot 18.000 soorten. De l

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eind mei maakte het College of Environmental Science and Forestry de top-10 van nieuw ontdekte dieren en planten van 2013 bekend. De lijst (die de ontdekkingen in alfabetische volgorde van de Latijnse namen weergeeft) wordt aangevoerd door de olinguito (Bassaricyon neblina), de eerste nieuwe carnivoor die in 35 jaar tijd op het westelijk halfrond werd ontdekt. Deze tien zijn slechts een fractie van de soorten die vorig jaar ontdekt werden. In totaal stond de teller in 2013 op 17.000 tot 18.000 soorten. De lijst werd samengesteld door een internationale commissie van taxonomen en andere deskundigen.

Ben jij een natuurliefhebber? Kijk dan zondag naar 'Monkeys Revealed' op één of neem dit programma op vanop afstand

Olinguito (Bassaricyon neblina)

De olinguito is veruit de schattigste van de nieuwe ontdekkingen. Hij lijkt op een kruising tussen een sluipende kat en een teddybeer en leeft ondergedoken in de wouden van het Andesgebergte in Colombia en Ecuador. De olinguito weegt niet meer dan 2 kilogram. Het is de eerste keer in 35 jaar dat in het westelijke halfrond een nieuwe vleeseter ontdekt werd.

Kaweesak's Drakenboom (Dracaena kaweesakii)

Met zijn hoogte van 12 meter lijkt het moeilijk te geloven dat deze boom zolang onopgemerkt bleef. De indrukwekkende boom heeft zachte bladeren in de vorm van zwaarden met witte randen en crèmekleurige bloemen met helder oranje draden. Hij is gevonden op de kalksteenrotsen van Thailand.

Andrill-anemoon (Edwardsiella andrillae)

Deze zeeanemoon leeft onder een gletsjer in Antarctica. Het is niet duidelijk hoe hij de harde omstandigheden in zijn habitat overleeft. Het is de eerste gekende zeeanemoon die in ijs leeft.

Spookkreeft (Liropus minusculus)

Deze minuscule spookkreeft, de kleinste in zijn familie, werd gevonden in een grot aan de zuidkust van Californië. Hij heeft een slanke, doorzichtige lichaamsbouw. Hoewel zijn scharen er best angstaanjagend uitzien, zijn de diertjes maar enkele millimeters lang. Hun scharen gebruiken ze om vrouwtjes vast te grijpen tijdens de paring.

Oranje penseelschimmel (Penicillium vanoranjei)

Deze schimmel is vernoemd naar de Nederlandse Prins van Oranje. Hij werd ontdekt in Tunesië door het Centraalbureau voor Schimmelcultures, een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Bladstaartgecko (Saltuarius eximius)

Het is niet makkelijk om deze gecko te spotten. Zijn extreem brede staart doet dienst als deel van zijn vermomming en zijn kleuren doen hem opgaan in zijn omgeving. Hij leeft in regenwouden en rotsachtige gebieden in het noordoosten van Australië.

Amoebe-eencellige (Spiculosiphon oceana)

Dit organisme is vier tot vijf centimeter hoog, een reus in de wereld van de eencelligen. Het behoort tot de subgroep foraminiferen en werd gevonden in de Middellandse Zee, waar het stukjes spons verzamelt en gebruikt als Legoblokjes om een schelp te bouwen.

Cleanroom-microbe (Tersicoccus phoenicis)

Bepaalde dingen wil je liever niet de ruimte in sturen, en deze microbe is daar een van. Ze werd gevonden in ruimtes waar ruimtevaartuigen worden gebouwd en zou andere planeten kunnen besmetten als ze meereisde met een vaartuig. De microbe werd gevonden op de vloer in twee cleanrooms, meer dan 4.000 kilometer van elkaar verwijderd, in Florida en Frans-Guyana. Ze zijn resistent aan de sterilisaties die andere microben in cleanrooms doden.

Tinkerbelvuurvlieg (Tinkerbella nana)

De Tinkerbelvuurvlieg werd genoemd naar de feeënvriendin van Peter Pan. Ze is amper 0,25 millimeter groot en behoort daarmee tot de allerkleinste insecten ter wereld. De vuurvliegfamilie telt al zo'n 1.400 soorten. De nieuwste telg werd ontdekt in Costa Rica.

Gewelfde landslak (Zospeum tholussum)

De gewelfde landslak leeft meer dan 900 meter diep in totale duisternis in grotten in het westen van Kroatië. Hij heeft geen ogen en zijn huisje heeft geen kleur, wat van hem een geestachtige verschijning maakt. Er werd tot nu toe slechts één levend exemplaar ontdekt, maar in de buurt werden nog veel slakkenhuisjes gevonden. Deze kleine slak is slechts 2 millimeter lang en beweegt zelfs naar slakkennormen ontzettend traag.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top