De gemakkelijkste bloemen en planten voor je tuin

Nieuws | Iedereen wil genieten van een mooie tuin met kleurrijke bloemen, maar niet iedereen is bereid om daar elke week uren tijd in te steken. Gelukkig zijn er ook planten die minder onderhoud hoeven. Wij stellen tien planten voor om een hele zomer van te genieten!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Iedereen wil genieten van een mooie tuin met kleurrijke bloemen, maar niet iedereen is bereid om daar elke week uren tijd in te steken. Gelukkig zijn er ook planten die minder onderhoud hoeven. Wij stellen tien planten voor om een hele zomer van te genieten!

Tuingeranium

Tuingeranium is een ideale bodembedekker dankzij zijn brede bos bladeren én mooie bloemen. Het aantal variëteiten is groot in alle tinten wit en roze, maar ook diepblauw en paars. De Geranium macrorrhizum is een speciale vermelding waard omdat die zelfs onder de dikst begroeide boom bloeit. Het effect is het grootst als je een grote groep geraniums samen zet.

Astilbe

De astilbe doet het goed in moerassige grond en zo zijn er niet veel vaste planten. Vanaf juni vrolijken ze je tuin op met volle pluimen in roze, wit of rood. Eens uitgebloeid blijft het effect decoratief. De astilbe kan enorm uitgroeien maar moet wel beschermd worden tegen nachtvorst.

Lavendel

Lavendel overleeft dan weer moeiteloos op droge plekken en zelfs tussen het grind. Plant lavendel zo’n dertig centimeter uit elkaar. Om te vermijden dat de struik dikkere takken krijgt (verhouting) is het aangeraden om na de bloei wat bij te snoeien. De heerlijke geur krijg je er gratis bij.

Gladiolen

Maak je graag boeketten uit je eigen tuin? Dan zijn gladiolen zeker een aanrader. De bloemen bestaan bovendien in zoveel verschillende kleuren dat het nooit saai wordt. Let op: gladiolen zijn niet winterhard en hebben in de zomer genoeg water nodig.

Elfenbloem

De elfenbloem heeft niet alleen een prachtige naam, de gele en roze bloemen zien er ook heel sprookjesachtig uit. Toch zijn het vooral de verkleurende bladeren die met de aandacht gaan lopen in je tuin en dat tot ver in de herfst. Elfenbloemen zijn sterke planten waar je jarenlang geniet van kan hebben en zachtjes uitbreiden zonder te overwoekeren. Gedijt goed in de schaduw als bodembedekker.

Japanse wasbloem

Wie veel schaduw in zijn tuin heeft, kan ook kiezen voor de Japanse wasbloem. Deze plant wordt bijna één meter hoog en is een echte blikvanger met zijn grote bladeren. In augustus komen daar nog klokvormige gele bloemen bij. Verkiest wel een kalkarme en humusrijke bodem.

Akelei

De Aquilegia maakt het je wel erg gemakkelijk: deze plant zaait zichzelf uit en zorgt zo elk jaar voor kleurrijke verrassingen in je tuin. De bloemen duiken al in april op in wit, roze, paars of blauw en dat zowel in halfschaduw als in volle zon. Akeleien kruisen trouwens ook gemakkelijk en zo krijg je na een paar jaar andere kleuren en vormen in je tuin.

Zonnekruid

Zonnekruid is een echte kleurbom in je tuin: weinig planten bloeien zo weelderig en dat in mooie tinten geel, oranje, rood en bruin. Helenium wordt tot anderhalve meter hoog op een plek met veel zon. De plant bloeit tot in de late herfst en zelfs in de winter kan je nog genieten van de mooie zaadknoppen. Qua grondsoort is hij niet kieskeurig, maar deze mag niet te droog zijn. Je kan de bloemen ook afknippen om een boeket te maken.

Ruit

De Thalictrum is een winterharde plant die tot twee meter hoog kan worden en dus een echte blikvanger is in je tuin. De kleine spikkelbloempjes in paars, roze of wit komen voor in een groep bij elkaar. De ruit geef je best een plek in de zon of lichte schaduw maar moet wel voldoende vocht kunnen opnemen.

Pioen

De bolvormige bloemen van pioenen zijn bekend. Pioenen houden van humusrijke, niet te natte bodem met een beetje schaduw. Met pioenen moet je wel geduld hebben want ze groeien redelijk traag en pas na drie jaar kan je rijkelijk van de bloemen genieten. De bloemblaadjes kan je trouwens ook gebruiken in een slaatje of smoothie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top