Brussel

Vandaag
  • 20°
  • 6%
  • NW 11km/u
Het weer voor 10 dagen

Ecologische voornemens voor 2019

Een nieuw jaar, een schone lei, en dus het ideale moment om – volgens het torenhoge cliché – wat goede voornemens op je to do-lijst te zetten.

Ecologische voornemens voor 2019 © Jenn Huls


Wij gingen op zoek naar een aantal verrassend makkelijke maar doeltreffende manieren om in 2019 je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Tanden poetsen met een beker

Tanden poetsen met een beker © Warren Goldswain


Besparen op water doe je bijvoorbeeld door voortaan een beker te gebruiken bij het tanden poetsen. De kraan laten openstaan om er vervolgens onhandig onder te hangen, daar verlies je al snel een liter water per poetsbeurt mee.

De verwarming een graad lager

De verwarming een graad lager © Andrey_Popov


De verwarming een graadje lager zetten, geen mens die het verschil opmerkt. Maar het maakt wel een groot verschil in je portemonnee en aan je ecologische voetafdruk. Laat de verwarming ook niet onnodig branden in ruimtes waar niemand aanwezig is en draai ze flink naar omlaag als je even het huis uit gaat.

Wassen op 30 graden

Wassen op 30 graden © Patryk Kosmider


Ook de temperatuur van je wasmachine mag gerust wat minder hoog. Wist je dat 30 graden vaak volstaat voor een perfect propere was? Spaar ook altijd lang genoeg voor een volledig wasvat en kies bij de aankoop van een nieuw toestel voor een wasmachine met AAA-label.

1 keer per week de auto aan de kant

1 keer per week de auto aan de kant © Diego Cervo


Oké, het is niet voor iedereen zomaar haalbaar om elke dag de fiets naar het werk te nemen, maar er zijn wellicht wel mogelijkheden. Als je nu al eens begon met één vaste dag waarop je de auto aan de kant laat? Desnoods neem je het openbaar vervoer, ook dat is heel wat milieuvriendelijker dan je eigen wagen!

1 keer per week vegetarisch eten

1 keer per week vegetarisch eten © Andrey Armyagov


Onze vleesconsumptie betekent met een reusachtig waterverbruik en dito uitstoot van CO2 een grote bedreiging voor ons milieu. Een keer per week een vegetarische maaltijd op tafel zetten lijkt ons maar een kleine moeite. Maar het is wel een grote stap in de goede richting!

De deksels op je potten

De deksels op je potten © wavebreakmedia


Koken met open potten, dat moet voortaan verleden tijd zijn! Daarmee smijt je immers tonnen energie in de vuilnisbak. Bedenk maar eens hoeveel moeite het voor je fornuis kost om een kookpot zonder deksel warm te houden in vergelijking met een pot met deksel.

Koken met seizoensgroenten

Koken met seizoensgroenten © Edita Pawlowska


Schenk dit jaar wat meer aandacht aan de keuze van je groenten en fruit. Als je met seizoensproducten kookt – of beter nog, met groenten en fruit die je zelf gekweekt hebt – dan verklein je het aantal duizenden kilometers die groenten en fruit jaarlijks afleggen om tot bij ons te komen.

Gloeilampen vervangen door spaarlampen

Gloeilampen vervangen door spaarlampen © Piotr Marcinski


Wist je dat gloeilampen al snel vijf keer meer energie slikken dan een spaarlamp? Jaarlijks zou je door één gloeilamp te vervangen door een spaarlamp al snel 10 euro uitsparen. Als dat geen motivatie is? Nog voor het einde van deze maand zorg je ervoor dat alle gloeilampen bij je thuis verdwenen zijn.

Alle stekkers uit!

Alle stekkers uit! © Kzenon


Als je zou uitrekenen hoeveel alle apparaten die op stand-by staan je jaarlijks kosten, je zou wel even slikken. De televisie, dvd-speler en spelconsole mogen gerust helemaal uitgeschakeld worden.  Breng ze samen aan één stekkerblok en trek die iedere avond voor het slapengaan uit.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0