Deze cijfers doen je groener leven

Nieuws | Een kleine aanpassing in je dagelijks leven kan al een reusachtig ecologisch verschil maken. Volgende cijfers liegen niet, maar laten je mond wel openvallen van verbazing.

Door

Deel dit nieuws

Een kleine aanpassing in je dagelijks leven kan al een reusachtig ecologisch verschil maken. Volgende cijfers liegen niet, maar laten je mond wel openvallen van verbazing.

Ons voedsel omvat een vierde van de Belgische ecologische voetafdruk

Wat er dagelijks op tafel verschijnt, is goed voor niet minder dan 25% van de Belgische ecologische voetafdruk. Hoog tijd om in te grijpen dus! Plastic verpakkingen en diepvriesmaaltijden zijn erg slecht voor het milieu. Lief zijn voor de natuur doe je door zo vaak mogelijk te kiezen voor seizoensproducten, streekproducten, bioproducten en plantaardige producten.

Een dag vegetarisch eten bespaart 1100 liter water

Toegegeven, een dag per week vegetarisch eten is makkelijk zat. Als je weet dat je per vegetarische dag zo'n 1100 liter water bespaart (het equivalent van 10 baden), dan is de stap snel gezet, niet? Gekweekte dieren hebben immers bijzonder veel water nodig voor zichzelf en voor de productie van hun voeder.

Auto bepaalt 20% van de Belgische ecologische voetafdruk

Onze Belgische ecologische voetafdruk staat helaas bijzonder hoog in de rangschikking. Met ons kleine landje hebben we de op vijf na grootste voetafdruk ter wereld! Een vijfde daarvan komt van het transport en voor maar liefst 90% van die 20% is de auto verantwoordelijk.

Dagelijks 5km minder rijden bespaart 700kg CO2

Wie elke werkdag vijf kilometer heen en terug rijdt met de wagen, verbruikt volgens het ministerie van Milieu zo'n kleine 700 kilogram CO2 per jaar. Laat de auto daarom zo vaak mogelijk aan de kant en kies voor het openbaar vervoer of – nog beter – ga te voet of met de fiets.

7% brandstof besparen door de verwarming 1 graad te verlagen

De verwarming een graad lager zetten, voel je haast niet. Toch maakt het ecologisch een groot verschil. Je vermindert de CO2-uitstoot met maar liefst 7% en je energiefactuur gaat op het einde van het jaar ook met 7% naar beneden.

Overschakelen naar leidingwater goed voor 500 euro per jaar

De gemiddelde Belg drinkt op een jaar tijd een miljard liter mineraalwater. Ons leidingwater is nochtans veilig genoeg om over te schakelen naar kraanwater. Zo verminder je het afval van glazen en plastic flessen en bespaar je minstens 500 euro aan mineraalwater per jaar.

Een jeans vraagt 325 gram pesticiden

Vervang je oude jeans niet zomaar door een nieuwe. Voor een jeans uit 100% katoen werd gemiddeld 325 gram pesticiden gebruikt. Kies liever voor een broek van bio-katoen of een mix van bio-katoen en hennep. De denim met de kleinste ecologische voetafdruk is gemaakt uit 100% hennep.

Met een spaardouchekop tot 50% minder water gebruiken

Met zijn allen verbruiken we in ons kleine landje jaarlijks bijna 800 miljard liter water. Doe het milieu en je portemonnee een plezier door een spaardouchekop te plaatsen. Je verlaagt er je jaarlijkse rekening tot 50% mee.

Jaarlijks 3 miljoen gsm's op Belgische afvalberg

Gsm-toestellen worden vaak zomaar weggesmeten terwijl ze nog prima werken. Als je de volgende keer aan een nieuwe aankoop denkt, besef dan dat een gsm van slechts 100 gram uit maar liefst 30 kilogram materiaal voortkomt. Jaarlijks smijten wij Belgen zo'n drie miljoen toestellen op de afvalberg.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top