Brussel

Vandaag
  • 20°
  • 6%
  • NW 11km/u
Het weer voor 10 dagen

Zo kook je milieuvriendelijk

Het kan zo leuk zijn: alles uit de kast halen om een heerlijk diner op tafel te toveren. Maar dat dagelijks verbruik in de keuken kan behoorlijk oplopen. Geen nood, er zijn genoeg manieren om milieuvriendelijk aan de slag te gaan.

Zo kook je milieuvriendelijk © Jill Chen


Te beginnen bij het aantal pannen dat je gebruikt. Haal niet meer potten boven dan nodig is. Aardappelschijfjes en hamburgers? Die kunnen perfect in dezelfde pan. Laat je eten ook niet te lang koken, het verbruikt meer energie en je groenten zijn minder voedzaam. Een keukenwekker is een stokoud, maar ideaal hulpmiddel.

Hergebruik je kookwater

Hergebruik je kookwater © kazoka


Water waarmee je gekookt hebt kun je zonder problemen hergebruiken. Prima om bijvoorbeeld sauzen te maken! Gebruik je vaak een waterkoker? Maak dan nooit meer water heet dan je nodig hebt. Het is absurd om een liter water te koken als je maar één kop thee wil drinken.

Laat restjes afkoelen

Laat restjes afkoelen © MSPhotographic


Wil je nog wat restjes bewaren in de ijskast? Laat je topgerecht dan eerst afkoelen met een laagje plastic folie voor je het in de koelkast zet. De ijskast moet zo minder werken om het eten koud te krijgen. Weer minder energie verspild!

Kook voor meer dan één keer

Kook voor meer dan één keer © urbanlight


Kook soms wat meer dan je nodig hebt. De extra's kun je makkelijk invriezen en zo leg je je voorraad kant-en-klaar aan. Je verbruikt op die manier maar één keer energie voor meerdere maaltijden.

Ontdooi in de koelkast

Ontdooi in de koelkast © George Dolgikh


Moet je diepgevroren vlees of iets anders ontdooien? Doe dit dan in de koelkast. Het ijskoude eten zal de temperatuur in de ijskast automatisch doen dalen. Het is bovendien een veilige methode om te ontdooien met minder kans op voedselvergiftiging. Leg wel best je eten de avond voordien al in de koelkast, want ontdooien in de koelkast vraagt net iets meer tijd.

Verwarm je oven niet voor

Verwarm je oven niet voor © Subbotina Anna


Sla je aan het bakken? Verwarm de oven dan zo weinig mogelijk voor. Behalve voor pakweg taarten of soufflés kan je zonder voorverwarmen aan de slag. Je hoeft de oven ook niet de volledige tijd te laten uitzitten. Enkele minuten voor het einde kan je de oven gerust al uit zetten. Hij blijft zonder problemen nog een tijdje warm.

Warm je maaltijd op in de micro

Warm je maaltijd op in de micro © Goodluz


Eet je een overschotje in je eentje? Kook het dan niet. Een maaltijd voor één persoon in de microgolfoven opwarmen kost minder energie dan je maaltijd op het fornuis te zetten.

Ga voor gas

Ga voor gas © Vladimir V. Georgievskiy


Een gasfornuis verbruikt minder dan een kookplaat. Kook je toch elektrisch, dan is een inductiekookplaat het minst belastend voor het milieu, want die verbruikt 20 procent minder energie. Een elektrisch fornuis kan je al een kwartiertje voor het einde uit zetten, aangezien het toch nog een hele tijd warm blijft.

Gebruik de juiste vaatwasser

Gebruik de juiste vaatwasser © lightpoet


Afwassen met de hand is het vriendelijkst voor het milieu. Dat zou je denken, maar het klopt niet. Uit een Duits onderzoek blijkt dat huishoudens met vaatwasser een derde minder energie en de helft minder water verbruiken dan huishoudens die de vaat met de hand deden. De huidige generatie vaatwassers is dan ook best zuinig met water. Ze vragen een derde minder energie en minder dan de helft van de hoeveelheid water van de eerste modellen. Als je dan ook nog eens op lage temperaturen wast, dan verspil je niet te veel energie. Kijk bij aankoop zeker naar het energielabel. En zet de machine natuurlijk enkel aan als het volledig vol is.

Boodschappen

Boodschappen


Milieuvriendelijk koken doe je tot slot met milieuvriendelijke producten. Hoe zijn je groenten geteeld? Welke weg hebben ze afgelegd voor ze in jouw winkel belandden? Bewaar je brood in een herbruikbare broodzak, ga boodschappen doen met een linnen tas of doos. Je spullen halen doe je natuurlijk het best met de fiets of te voet!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0