Hoe word je vegetariër?

Nieuws | Vegetariër worden is behoorlijk ingrijpend. Je gooit je eetgewoonten immers zo goed als volledig om. Denk je er steeds meer over na, maar weet je niet goed hoe er aan te beginnen? Dan helpen we je graag op weg met deze handige tips.

Door

Deel dit nieuws

Vegetariër worden is behoorlijk ingrijpend. Je gooit je eetgewoonten immers zo goed als volledig om. Denk je er steeds meer over na, maar weet je niet goed hoe er aan te beginnen? Dan helpen we je graag op weg met deze handige tips.

De voordelen

Vegetariër worden is niet alleen goed voor de leefomstandigheden van de dieren en de dierenrechten, maar ook voor het milieu (denk maar aan de broeikasgassen die de vleesproductie met zich meebrengt) en voor jezelf! Voortaan ben je verlost van een knagend schuldgevoel en een hoge cholesterol want die wordt voornamelijk verhoogd door dierlijke vetten.

De nadelen

"Er moeten toch ook nadelen zijn?", zo horen we je denken. Eigenlijk zijn er helemaal geen slechte kanten aan het vegetarisme. Dat je af en toe een keer op je tanden zal moeten bijten als je voorbij een fastfood keten wandelt en aan een hamburger denkt, dat is wellicht het grootste nadeel... Uiteraard moet je aandacht geven aan stoffen die je als vegetariër minder zal opnemen, maar daar komen we later op terug.

Hoe begin je eraan?

Je mag best een geleidelijke overgang maken door in het begin bijvoorbeeld slechts enkele vegetarische dagen per week in te lassen. Trakteer jezelf op een kookboek met vegetarische gerechten. Zo kan je meteen zelf zien hoe uitgebreid de keuken zonder vlees (en vis) kan zijn.

Vegetarische versies

Bedenk ook dat je van heel wat gerechten vegetarische versies kan maken. Die pizza waar je zo gek op bent of die lasagne waar de kids iedere week om zeuren, die hoef je niet van het menu te schrappen. Ze kunnen ook heerlijk zijn zonder vlees. Ballen in tomatensaus bijvoorbeeld kan je ook maken met een mix van linzen, broodkruim en bloem.

Gevarieerd menu

Wat vooral belangrijk is dat is dat je voor een gevarieerd menu zorgt. Probeer bijvoorbeeld ook wat originele hapjes uit die 100% vegetarisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleine groentequiches, rösti's, crackers met pestodip en kleine kaaskroketjes. Afwisseling in je voeding is niet alleen gezonder, het is ook heel wat minder eentonig!

Vleesvervangers?

In principe mag je ze geen ‘vleesvervangers’ noemen. We hebben het over voedingsmiddelen die de belangrijkste stoffen bevatten die je vroeger uit vlees haalde. Proteïnen bijvoorbeeld, die vind je ook terug in soja. Tofu wordt vaak als vleesvervanger aangekaart omdat het gemaakt is van soja.

Nog vleesvervangers

Naast tofu zijn er nog tal van andere alternatieven op de markt. Plantaardige voedingsmiddelen zoals tempeh, quorn, seitan, lopino, goobite, sojabrokken en valess zijn zeker het proberen waard en ze hebben een hoge voedingswaarde. En nee hoor, ze zijn alles behalve smakeloos. Seitan bestaat zelfs in vorm van hamburger en worst.

Noodzakelijke voedingsmiddelen

Daarnaast zijn er een aantal noodzakelijke voedingsmiddelen die vegetariërs niet over het hoofd mogen zien. IJzer en calcium put je voortaan uit bladgroenten en bonen. Terwijl je eieren eet voor de omega 3-vetzuren en noten en kaas omdat ze veel zink bevatten.

Vitamines voor de kids

Kinderen hebben nog meer vitamines nodig dan volwassenen. Ze kunnen best vegetarisch worden opgevoed, maar schenk dan wel extra aandacht aan hun dagelijkse porties eiwitten en calcium en geef hen gezonde tussendoortjes zoals bijvoorbeeld noten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top