Tips voor je moestuin

Nieuws | Groenten uit eigen tuin zijn eens zo lekker. Tuinieren is bovendien erg rustgevend en een leuke activiteit met het hele gezin. Maar hoe begin je nu aan je eigen moestuin? Wij helpen je op weg met deze tips.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Groenten uit eigen tuin zijn eens zo lekker. Tuinieren is bovendien erg rustgevend en een leuke activiteit met het hele gezin. Maar hoe begin je nu aan je eigen moestuin? Wij helpen je op weg met deze tips.

Investering

Het leuke aan een moestuin is dat een kleine investering vaak al volstaat voor een mooie opbrengst. Zo levert één courgetteplant al gauw zo’n vijf kilogram vruchten op. Natuurlijk heb je ook wat gereedschap nodig maar daarbij bepaal je zelf hoeveel geld je er wil insteken. Een serre kan je bijvoorbeeld evengoed zelf maken met plastic.

Het juiste tijdstip

De grond moet al voldoende opgewarmd zijn om je zaadjes te doen ontkiemen. Je kan alles een beetje forceren door je grond af te dekken met een zwart zeil, maar best is toch te wachten tot april. In maart kan je wel al planten zaaien in bakken, die je dan in april/mei buitenzet.

De juiste plek

Groenten hebben zes tot zeven uur zon nodig per dag om goed te groeien. Zoek dus een zonnig plekje uit in de tuin zonder bomen in de buurt. Is dat moeilijk in jouw tuin? Kies dan voor soorten die wel wat schaduw kunnen verdragen zoals selder, peterselie, snijbiet of rabarber. Een goede grootte voor je moestuin om met je gezin een hele zomer goed te eten is 50 vierkante meter.

Lui tuinieren

Jaarlijks spitten maakt je tuin niet gezonder. Het volstaat om de bovenste laag los te maken met een riek. De bovenste laag van je moestuin zit immers vol micro-organismen die helpen bij het kweken.

Zaaien

Het is niet alleen belangrijk om op het juiste moment te zaaien, ook de manier waarop is belangrijk. Zaaien tussen duim en wijsvinger is het geheim om regelmatig te zaaien. Schud zeker niet rechtstreeks uit het zakje.

Water geven en bemesten

Elke dag water geven is niet nodig bij groenten in volle grond. Giet één keer per week zodat de planten diepe wortels ontwikkelen. Bemesten in de moestuin is al helemaal niet nodig, dit kan voor smaakverschillen zorgen. Uitzonderingen zijn slokoppen als pompoenen en kolen.

Oogsten

Vanaf mei ken je al radijsjes oogsten, andere groenten volgen later. Let er in het algemeen op om op tijd te plukken. Gigantische groenten mogen dan al mooi ogen, ze verliezen vaak ook hun smaak. Beter iets te vroeg plukken dus dan te laat.

Overschot

Is de oogst goed gelukt? Dan gebeurt het vaak dat je al gauw niet meer kan volgen. Blijf ook dan tijdig plukken en verwerk je groenten in soep, door te drogen (bijvoorbeeld paprika’s) of op te leggen (bijvoorbeeld augurken). Je kan met je overschot natuurlijk ook je familie en vrienden gelukkig maken! Nog beter is ruilen met andere moestuiniers op websites zoals Iedereen Ruilt Mee en Oogst Overschot.

Volgend jaar

Probeer je aan de wisselteelt te houden. Als je altijd dezelfde soort op dezelfde plaats zet, raakt de bodem uitgeput. Een schema bijhouden waarbij elke groente elk jaar een plaats opschuift is een goede tip.

Geen eigen tuin?

Heb je maar een kleine tuin of slechts een terras? In de tuincentra kan je speciale houten bakken kopen opgedeeld in verschillende vakken waarbij het de bedoeling is per vak een andere groente te zaaien of planten. Een andere optie is een volkstuintje huren of samen tuinieren. Tegenwoordig worden er zelfs meer en meer daken van bedrijven omgebouwd tot moestuin!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top