Tien onverwoestbare kamerplanten

Nieuws | Een kamerplant maakt je huis meteen extra gezellig. Vaak draagt het ook bij tot een gezond leefklimaat. Jammer genoeg is niet iedereen gezegend met groene vingers. Deze tien plantjes stellen weinig eisen aan hun verzorging!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een kamerplant maakt je huis meteen extra gezellig. Vaak draagt het ook bij tot een gezond leefklimaat. Jammer genoeg is niet iedereen gezegend met groene vingers. Deze tien plantjes stellen weinig eisen aan hun verzorging!

Eitjeswasblad

Het eitjeswasblad of pachyphytum oviferum is afkomstig uit Mexico. Deze plant is met weinig tevreden: een bodempje water per week is voldoende. Een weekje overslaan terwijl je op vakantie bent, is geen drama. Het eitjeswasblad houdt van zon en niet van koude, houd de temperatuur dan ook boven vijftien graden. De plant wordt zo’n 10 hoog en 30 cm breed. In de winter kunnen zich oranjerode bloemen vormen.

Aloë vera

Aloë vera kennen we als bestanddeel voor heel wat cosmetica maar is ook ook mooie kamerplant. De blauwgroene bladeren staan opeengedrongen en hebben aan de randen tandjes. Aloë vera is een echte zonneklopper en heeft twee gietbeurten per week nodig. Tussen die beurten moet de grond opgedroogd zijn, anders geef je te veel water en zo veroorzaak je wortelrot.

Vrouwentongen

De sanseveria was niet voor niets de populairste plant van de jaren zeventig in Vlaanderen! Om de twee weken een slokje is voldoende voor deze plant. Plaats hem vlak bij de verwarming en waar hij een streepje zonlicht kan ontvangen. Maakt ’s avonds zuurstof aan en draagt zo bij tot een gezond leefklimaat in huis. Alleen kapot te krijgen als je hem buiten zet bij vriesweer!

Kruiskruid

Kruiskruid of senecio himalaya moet je pas water geven als de pot droog aanvoelt. Af en toe besproeien met lauwe nevel is goed om het stof van de blaadjes te krijgen. Kruiskruid staat niet graag in fel zonlicht maar heeft wel licht en warmte nodig.

Croton

De croton of codiaeum heeft nood aan veel licht, maar geen volle zon. Hoe meer licht, hoe mooier de bladtekening te zien zal zijn. In de groeiperiode moet de potgrond steeds vochtig zijn, een half glas water per week moet daarvoor volstaan. Temperaturen lager dan vijftien graden en tocht zijn dodelijk voor de croton.

Drakenboom 'Bicolor'

De drakenboom of dracaena marginata is eenvoudig te onderhouden met twee keer per week een glas water. De plant met de sierlijke bladeren heeft veel licht nodig, maar wordt best afgeschermd van het felste zonlicht in de middag. Vermijd een plaatsje naast de centrale verwarming: de warme luchtstroom zal de plant sneller verdrogen en zo krijg je bruine bladranden. Benevelen om de luchtvochtigheid te verhogen, is dan weer een goed idee.

Treurvijg

De treurvijg of ficus benjamina groeit best op een lichte plek maar verdraagt ook schaduw. Vermijd direct zonlicht en sterke temperatuurschommelingen. Hoe lichter de plant staat, hoe meer vocht hij nodig heeft. Tijdens de groeiperiode moet de potgrond vochtig blijven, maar te veel water is niet goed. Benevel af en toe om luchtvochtigheid te garanderen.

Graslelie

Zon of schaduw, warm of koel: de grasgroene sprieten van de graslelie of chlorophytum comosum zijn niet veeleisend. Twee gietbeurten zijn aangeraden, maar een keertje overslaan is geen probleem.

Lidcactus

De lidcactus behoort tot het geslacht van de Schlumbergera. Deze cactus bloeit in de winter en is daarom erg populair. Eén keer per week gieten is voldoende, zelfs als de plant in bloei staat. Hou je daarbij aan de regel dat je beter te weinig dan te veel water geeft. De lidcactus vraagt een lichte standplaats uit de felle zon.

Aglaonema

Een sterke bladplant die met matig licht tevreden is en bekend staat als luchtzuiveraar. Hoe lichter het blad, hoe dorstiger. Een goede waterafvoer is belangrijk. Verdraagt moeilijk temperaturen onder de vijftien graden en vaart wel bij hoge luchtvochtigheid.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top