Tips voor een ecologische moestuin

Nieuws | Meer en meer mensen willen een ecologische moestuin aanleggen. Dat is goed voor de natuur en ons ecosysteem. Biologisch geteelde groenten en fruit zijn bovendien even lekker en super gezond! Tien tips en basisprincipes voor een ecologische moestuin.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Meer en meer mensen willen een ecologische moestuin aanleggen. Dat is goed voor de natuur en ons ecosysteem. Biologisch geteelde groenten en fruit zijn bovendien even lekker en super gezond! Tien tips en basisprincipes voor een ecologische moestuin.

Groentekalender

Ecologisch tuinieren, betekent bewust kiezen voor planten die geschikt zijn voor de bodem en het klimaat in je tuin. Je teelt je groenten in het gepaste seizoen. Een belangrijk attribuut daarvoor is een groentekalender, die je kan downloaden op de website van Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Zo kan je bepaalde bloemkool al in maart planten in volle grond en andere pas in juni.

Afwisselen

Als je altijd hetzelfde gewas kweekt op dezelfde plaats, wordt de grond uitgeput. Wanneer je bijvoorbeeld jaren na elkaar aardappels teelt op dezelfde plek, treedt er aardappelmoeheid op. De gewassen gebruiken dezelfde voedingsstoffen en zijn gevoelig voor dezelfde bodemgebonden ziekten en plagen. Daarom is het belangrijk om aan wisselteelt te doen.

Organische bemesting

Om de bodem vruchtbaar te houden, kan je organische meststoffen gebruiken. Op die manier komen voedingsstoffen langzaam vrij wanneer de planten het nodig hebben. Op termijn draagt het bij tot structuurverbetering van de grond. Ideaal voor de courgettes, komkommers, tomaten en pompoenen die nu buiten mogen en zodra het wat warmer wordt aan een enorme groeispurt beginnen.

Composteren

Door je GFT-afval te composteren, kan je zelf compost maken en bespaar je bovendien afval. Het organisch materiaal wordt door de werking van bacteriën en schimmels afgebroken. Het vraagt wel wat tijd: reken op vier tot vijf maanden tijdens de zomer vooraleer het gebruiksklaar is. Compost is een prima bodemverbeteraar. Composteren kan op verschillende manieren naargelang de ruimte die je beschikbaar hebt.

De juiste combinatie

Geen pesticiden gebruiken en toch die vervelende vliegjes of rupsjes weg krijgen die je gewassen aantasten? Gelukkig hebben ze ook natuurlijke vijanden. Met de juiste combinatieteelt kan je al veel bereiken. Uien jagen de uienvlieg weg, die verzot zijn op wortels. Om aantasting van je boontjes te voorkomen kan je dan weer bonenkruid planten.

Mengen met kruidentuin

Kruiden doen het dus erg goed tussen groenten, maar ook omgekeerd. Veel kruiden trekken bijen en vlinders aan, welgekomen gasten voor wie een paar fruitbomen of vruchtgewassen heeft staan. Bovendien is het ook heerlijk om je gerechten af te werken met enkele smaakmakers.

Biologisch besproeien

Heeft je appelboom last van schurft (kurkachtige vlekjes) of zit je kerselaar met vruchtrot? Behandel je boom voor de schimmel toeslaat met Bordeauxse pap op basis van kopersulfaat. Mengen met water en sproeien maar. Ook effectief om je aardappelen en tomaten te beschermen tegen valse meeldauw, perziken tegen krulziekte, ... Opgelet, de regen spoelt het product af. Koper is perfect afbreekbaar en laat geen sporen na in de ondergrond.

Onkruid op je bord

Woekerend onkruid is niet erg aangenaam in je moestuin. Zevenblad is zo een plant die het wel heel bont kan maken. Geen nood, zevenblad is immers perfect eetbaar! De smaak is iets tussen spinazie en zuring en je kan de blaadjes stoven of mengen door de pesto. Meteen ook een goede manier om de plant in toom te houden!

Vloeibare voeding voor supergroenten

Ook in een ecologische moestuin kan je emmers bonen, enorme bloemkolen en dikke preien oogsten. Voeg een scheutje vloeibare voeding in het gietwater voor het gewenste effect. Een aanrader is de honderd procent biologische meststof van Asef Naturen voor tomaten en kruiden.

Meer diversiteit met een koude bak

Met een koude bak kan je in het voorjaar vroeger beginnen oogsten en in het najaar langer blijven telen op een ecologische manier. Een koude bak is een bak zonder bodem zodat je rechtstreeks in de grond kan planten of zaaien. Je kan hem gemakkelijk zelf maken met ecologisch hout en en dubbelwandig polycarbonaat. Voor een ideaal resultaat laat je de biologische potgrond eerst enkele dagen binnen opwarmen.
 
Volg Skynet Lili ook op Facebook: word fan!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de leukste dossiers en wedstrijden voor haar in je mailbox.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top