Brussel

Vandaag
  • 25° 16°
  • 100%
  • ZW 20km/u
Het weer voor 10 dagen

Homemade huishoudproducten

Homemade huishoudproducten © Fotolia


In onze consumptiemaatschappij zijn de producten die in grootwarenhuizen verkocht worden om je huis schoon te maken niet meteen de goedkoopste, noch de meest ecologische... Dus, nu we toch met goede voornemens bezig zijn kunnen we meteen met het hele gezin het jaar groen starten. Dankzij de tips van biologe-ecologe Raffa in haar boek Le Grand Ménage (De grote schoonmaak), hebben wij enkele magische, én 100% natuurlijke, recepten voor de moderne Assepoetsters !

De afwas

De afwas © Fotolia


Om je eigen afwasmiddel te maken heb je een flesje van 500ml nodig waarin je een koffielepel natriumbicarbonaat doet. Vul vervolgens een kwart van het flesje met een vloeibare neutrale zeep (die je bij de drogist of in een bio-winkel vindt). Voeg 15 à 20 druppels etherische citroenolie toe en meng. Vul de rest van het flesje met water.

Voor hardnekkige vlekken kan je wat extra bicarbonaat op de vlekken doen en vervolgens met je zelfgemaakte afwasmiddel schrobben.

Het toilet

Het toilet © Fotolia


Hergebruik een verstuiver van 500ml en vul deze, met behulp van een trechter, voor een derde met azijn en twee derde water. Voeg twee koffielepels etherische theeboomolie toe en eventueel een koffielepel vloeibare zeep.

Verstuif je nieuwe toiletreiniger in het toilet en laat 15 minuten inwerken alvorens te borstelen.
Voor hardnekkige vlekken in de bodem van het toilet kan je kokende azijn een nachtje laten inwerken (indien mogelijk) alvorens te borstelen.

De badkamer

De badkamer © Fotolia


Om wat dan ook te ontsmetten, bestaat er slechts een enkel product voor in huis! Gebruik hiervoor een bus van 2 liter en giet er, met behulp van een trechter, twee soeplepels natriumbicarbonaat in en 2 liter warm water. Meng vervolgens.

Doe in een glas een soeplepel azijn, een soeplepel etherische citroenolie, een soeplepel etherische dennenolie en een soeplepel etherische theeboomolie. Meng dit alles en giet in de bus.

Gebruik, om de badkamer te kuisen, een dopje van het product in een emmer warm water en doe er de ene week een handvol natriumbicarbonaat bij en de andere week een half glas kokende azijn.

Nog tips voor de badkamer

Nog tips voor de badkamer © Fotolia


Wrijf de kranen na het schoonmaken droog met een microvezel doek of een nylonkous om vlekken te vermijden.

Wil je het email van de lavabo proper houden, wrijf dan regelmatig met een halve citroen over het oppervlak.

En om je douchegordijn er weer als nieuw te laten uitzien, kan je deze gerust in de wasmachine steken. Als dit niet voldoende is om hem weer te doen glanzen kan je hem een uur laten weken in warm water met natriumbicarbonaat.

Spiegels en schermen

Spiegels en schermen © Fotolia


Was je spiegels met wat azijnwater en wrijf ze droog met een verfrommeld balletje krantenpapier. Deze tip geldt trouwens ook voor de vensters.

Om het stof van je schermen te verwijderen gebruik je best een microvezel doek, die je licht mag bevochtigen wanneer er vlekken op het scherm zijn.

De strijk

De strijk © Fotolia


Strijk je met een stoomstrijkijzer, meng dan een liter gedemineraliseerd water met een koffielepel azijn en 15 à 20 druppels etherische lavendelolie. Meng alles en giet in je strijkijzer.

Je kan ook enkele druppels etherische lavendelolie gemengd met water onmiddellijk op de te strijken kleren verstuiven, om het strijken te vergemakkelijken.

Om de zool van het strijkijzer schoon te maken, wacht je tot het strijkijzer afgekoeld is en wrijf je er vervolgens over met een watje met azijn en fijn zout erop. Nadien nog even overgaan met een microvezel doek.

Enkele voorzorgsmaatregelen

Enkele voorzorgsmaatregelen © Fotolia


Sommige producten die we bespraken moeten wel met voorzichtigheid behandeld worden. Dat is bijvoorbeeld het geval voor natriumbicarbonaat, wat irritatie kan geven bij gevoelige huid. Buiten bereik van kinderen te bewaren.

Idem voor de ehterische oliën, die gevaarlijk kunnen zijn wanneer ze ingeslikt worden. Het is belangrijk om de aanbevolen dosissen te respecteren (enkele druppels volstaan) voor de bereiding van huisgemaakte producten.

Enkele nuttige adressen

Enkele nuttige adressen © Desmecht


Voor pure chemische producten of oplosmiddele, kan je in Brussel terecht bij Grande Droguerie Le Lion. Lakensestraat 55 in 1000 Brussel.

Nog in het centrum van Brussel vind je alle natuurlijke oplossingen die je nodig hebt bij Herboristerie Moderne, Kolenmarkt 87 of bij Herboristerij Desmecht, Sint-Katelijneplein 10 en Schildknaapsstraat 38 in 1000 Brussel.


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0