Groene tips om je textiel te beschermen

Nieuws | Altijd nieuwe kleding kopen, is niet nodig als je goed zorg draagt voor je textiel. Ontdek hier onze natuurlijke alternatieven voor een groene kleerkast!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Altijd nieuwe kleding kopen, is niet nodig als je goed zorg draagt voor je textiel. Er bestaan heel wat producten om je textiel te beschermen tegen motten, om je was te verzachten of ervoor te zorgen dat je kleding goed ruikt. Maar die producten zijn niet altijd even ecologisch. Ontdek hier onze natuurlijke alternatieven voor een groene kleerkast!

Klerenmotten, een echte plaag!

De klerenmot, ofwel Tineola bisselliella, leeft slechts binnenshuis. De rupsen leven van verschillende soorten organische materialen zoals wol, bont, leer, veren en haar.

De klerenmot bezorgt ons elke herfst wel een onaangename verrassing wanneer we onze wollen pulls uit de kast halen. Ook al zijn het de rupsen die de schade veroorzaken, toch is het ook belangrijk om de volwassen diertjes (bruine nachtvlinders) aan te pakken!

Hoe motten bestrijden?

In het verleden werd vaak naftaleen gebruikt, maar later bleek de stof gevaarlijk voor milieu en mogelijk kankerverwekkend. Ook andere insecticides kunnen toxische effecten hebben.

Maar er bestaan ook natuurlijke middelen zoals lavendel, rozemarijn, ceder, kamfer of tabak: geuren die het de motten moeilijk maakt om wol te detecteren. Essentiële oliën met dergelijke ingrediënten verstuiven, is dus een oplossing. Ook cederhout is efficiënt, maar slechts werkzaam gedurende een paar maanden.

Nieuwste bestrijdingsmiddel

Bij de drooghandel en biowinkels is er nu ook een nieuw bestrijdingsmiddel: verstuivers op basis van Neemolie. Deze natuurlijke olie is een extract van de pitten van de Neemboom.
Neem staat bekend omwille van zijn sterke afwerende werking tegen insecten. De actieve stoffen verstoren het hormoonsysteem van de insecten en remmen zo hun groei. Eén behandeling volstaat meestal om motten weg te houden. Bovendien krijgt je textiel er meteen ook nog een aangename geur bij.

Beter voorkomen

Motten kunnen zo veel schade berokkenen aan je textiel dat het beste natuurlijk is om te voorkomen dat ze zich in je kasten nestelen. Leg enkel proper textiel in de kast, want de diertjes zijn dol op onze menselijke geur.

Schud je wollen textiel geregeld om de larven te verwijderen.

De meest efficiënte oplossing is je dierbaarste pulls en sjaals te bewaren in afgesloten hoezen.

Zelfgemaakte potpourri

Wil je je kast parfumeren en tegelijkertijd insecten uit de buurt houden? Dat is helemaal niet moeilijk! Snijd schijfjes van een citroen (met schil) en laat drogen in de oven. Voeg kruidnagel toe en doe in een stoffen zakje.
Wanneer de geur na een paar maanden minder sterk is, kan je enkele druppels etherische olie van citroen toevoegen aan de bereiding.

Vlekken natuurlijk bestrijden

Wat de vlek ook veroorzaakt heeft, zo snel mogelijk ingrijpen is altijd de boodschap. Eens de stof gewassen en vooral gestreken is, is de vlek gefixeerd.

Zuiveringszout, wit azijn of citroensap kunnen goede bondgenoten zijn. Om het zaakje niet te verergeren, is het belangrijk om altijd eerst te testen op een klein stukje. Vermijd om hard te schrobben, maar dep zachtjes zodat het vuil geabsorbeerd wordt.

Tip: Alleen vetvlekken hebben baat bij warm water, alle andere vlekken zijn beter te verwijderen met koud of lauw water.

Zuiveringszout

Zuiveringszout, ook wel natriumbicarbonaat, is perfect voor vetvlekken veroorzaakt door olie, boter, saus of make-up. Maak de vlek nat met wat zuiveringszout (poeder of pasta) voor je het kledingstuk in de wasmachine steekt.

Wit azijn

Azijn is heel efficiënt voor vlekken veroorzaakt door gras, mosterd, verf, cola, bier, ... Wrijf de vlek in met wat azijn, laat een uur trekken en steek dan in het wasmachine.

Een kleverige kauwgom op je kledij? Maak eerst hard met een ijsblokje, zo is de kauwgom gemakkelijker te verwijderen. Wrijf daarna in met azijn verdund met water. Als de vlek niet verdwijnt, kan je ook warm azijn proberen, al riskeer je dan de stof te beschadigen.

Citroen

Citroensap is ook efficiënt in bepaalde gevallen. Bloedvlek? Dompel je textiel onder in koud water en voeg een beetje citroensap toe. Laat enkele minuten trekken en spoel af.

Ook voor inktvlekken is citroensap effectief, zolang je maar geen onuitwisbare pen hebt gebruikt. Maak een mengsel met tweederde citroensap en éénderde zuiveringszout. Laat drogen en spoel uit met koud water.

Huisgemaakt wasproduct

Met Marseille zeep maak je eenvoudig huisgemaakt wasproduct!

Ingrediënten:
-3 liter water
-150 gram geraspte Marseille zeep
- soeplepels zuiveringszout

Breng 2 liter water aan de kook. Voeg de geraspte zeep toe en meng. Laat afkoelen eens je een homogeen mengsel hebt en voeg de rest van het water en het zuiveringszout toe terwijl je roert. Giet in een lege fles wasmiddel. Klaar!

Natuurlijke wasverzachter

Er zijn heel wat was verzachtende middelen op de markt maar vaak hebben ze de neiging om onderaan de wasmachine te stollen en verzachten ze niet echt. Gelukkig bestaat er ook een eenvoudige en natuurlijke formule waarmee je thuis een super product kan maken.

Ingrediënten:
- 30 cl azijnzuur
- 2 soeplepels zuiveringszout
- 50 cl lauw water
- 10 druppel etherische oliën van citroen

Giet het water en het zuiveringszout in een fles van anderhalve liter. Schud, voeg het azijn toe en vervolgens de etherische olie. Roer het product voor elk gebruik en giet een dosis in een bakje bedoeld voor de wasverzachter.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top