Maak je kinderen milieubewust

Nieuws | Ben je een milieubewuste ouder en wil je dit ook doorgeven aan je kinderen? Lees dan vooral onze tips!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Milieu en duurzaamheid, het is al jarenlang een van de hoogtepunten uit het nieuws. Want het behoud van onze planeet begint vandaag, bij onze kinderen. Daarom is het belangrijk hen vertrouwd te maken met ecologie en hen te leren wat we kunnen doen om het milieu vriendelijk te behandelen. Ben je een milieubewuste ouder en wil je dit ook doorgeven aan je kinderen? Lees dan vooral onze tips!

Wat is duurzaamheid?

Volgens het Brundtland-rapport uit 1987 is het de ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties in gevaar te brengen om in hun behoeften te voorzien.

Met andere woorden, beseffen dat wat we nu doen gevolgen heeft voor de mensen die na ons op deze wereld zullen leven, waar dan ook.

Klimaatveranderingen

De mens is deels verantwoordelijk voor het broeikaseffect dat onze planeet teistert. Sinds de industriële revolutie, aan het einde van de 18de eeuw, zijn we brandstoffen als steenkool, benzine, stookolie en aardgas beginnen verbranden, waardoor veel CO2 in de atmosfeer vrijgekomen is. Die concentratie is sinds 1850 tot op vandaag toegenomen met maar liefst 40%. Maar ook de concentraties van andere broeikasgassen is door menselijke activiteit sterk toegenomen. De gevolgen van de klimaatveranderingen zijn onder andere extreme klimaatsverschijnselen, seizoenen die onstabiel worden, het zeepeil dat stijgt en gletsjers die massaal smelten.

Het is dus tijd om in te grijpen en dat kan al door dagelijks simpele dingen te doen of net niet te doen... Dit zijn onze tips!

Eet lokaal, vers en volgens seizoen

Tegenwoordig kan je het hele jaar door eten wat je maar wil, omdat groenten en fruit vanuit landen als Chili, Costa Rica en Nieuw-Zeeland worden aangevoerd. Dit transport zorgt echter voor een grote uitstoot van broeikasgassen. Daarom kan je beter voor lokale producten kiezen van eigen bodem of uit je eigen streek.

Of begin een moestuintje! Laat je kinderen op de seizoenskalender zien welke groenten en fruit je kan gaan kweken en laat ze de vruchten zelf plukken. Een lunchbox met groenten en fruit uit eigen tuin zal des te smakelijker zijn!

Ga te voet naar school

Iedereen weet dat uitlaatgassen slecht zijn voor het milieu. Laat de wagen daarom zoveel mogelijk thuis voor korte afstanden. Ligt de school op wandelafstand, geniet dan samen met je kinderen van de frisse lucht. Geef ook zelf het goede voorbeeld door met de trein of de fiets naar het werk te gaan, je krijgt er misschien nog een vergoeding voor ook. En is de winkel in de buurt? Laat de wagen dan, indien mogelijk, staan en doe je inkopen te voet of met de fiets…

Bye bye stand-by

Zet je toestellen niet langer op stand-by, maar schakel ze onmiddellijk uit als je er klaar mee bent. De stand-by knop zorgt voor sluipverbruik, elektriciteit die je verbruikt zonder het te merken, maar waar je uiteraard wel voor betaalt. Bij een gemiddeld gezin loopt dit sluipverbruik makkelijk op tot 10% van hun jaarlijks verbruik. Je huishoudtoestellen afzetten is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Leer je kinderen de computer dan ook uit te zetten voor het eten in plaats van de pc in slaapstand te laten gaan. En lichten te doven wanneer ze de kamer verlaten.

Weg verpakkingen

Veel groenten en fruit in de winkel zijn voorverpakt, maar daar hoef jij niet aan mee te doen. Je kan deze namelijk net zo goed los kopen, want verpakkingen zorgen voor een hele berg afval. Laat je kinderen de groenten of fruit mee uitkiezen, zo maak je hen bewust dat het ook anders kan. Neem ook een boodschappentas of -box mee naar de winkel, zo spaar je een pak zakjes uit op een jaar!

Kies voor een brooddoos

Boterhammen mee naar school of naar het werk? Steek ze in een brooddoos in plaats van in aluminiumfolie, hiermee spaar je 8 kilo mineralen, 4 kilo chemicaliën én 14 kilowatt uren aan elektriciteit uit. Of gebruik huishoudfolie, wat heel wat minder belastend is voor het milieu.

Ook apart verpakte koekjes zijn overbodig geworden met de leuke koekendoosjes die je in de winkel kan vinden. Je kinderen vinden het eens zo leuk als hun favoriete helden erop staan.

Water sparen

Dat douches minder verbruiken dan een bad, weten we allemaal. Maar je kan ook water besparen door de vaatwasser pas aan te zetten als hij echt vol zit of leer je kinderen de kraan even dicht te doen terwijl ze hun handen wassen. Ook bij het koken kan je energie en water sparen door de groenten of aardappelen net onder water te zetten en de pan op je kookpot te laten.

Wil je je kinderen de moestuin of de bloemen laten besproeien? Dat kan perfect met opgevangen regenwater. Ook waterspelletjes in de zomer (pistolen, zwembad vullen) kan met water uit de regenton.

Sorteer je afval

Leer je kinderen van kleins af aan afval sorteren. Brikjes en plastic in de PMD-zak, groenten- en fruitafval in de GFT-bak, glas en papier apart en de rest bij het restafval. Vertel hen dat afval gerecycleerd en opnieuw gebruikt wordt, zodat ze leren hun eigen verantwoordelijkheid te nemen voor wat ze weggooien.

Maak zelf je brood

Niets ruikt zo lekker als een huis waar een brood in de oven staat! Als je er de tijd voor hebt, waarom zou je dan je eigen (bio)brood niet maken? De kinderen zullen maar al te graag helpen bij het kneden of bij het bolletjes rollen voor kleine broodjes. En na het bakken, smullen maar! Goedkoper dan een bezoek aan de bakker.

Trek een trui aan

Leer je kinderen een trui aan te trekken wanneer ze het koud krijgen, in plaats van meteen de verwarming een graad hoger te zetten. Ook op school wordt jaarlijks een Dikke Truiendag gehouden om kinderen te sensibiliseren voor het milieu. De volgende Dikke Truiendag is trouwens op woensdag 20 februari 2013.

Droog de was buiten

Kinderen houden er doorgaans wel van om mama (of papa) te helpen met het ophangen van de was. Dit heeft overigens niet dan voordelen, want je was ruikt heerlijk fris en je bespaart er een droogbeurt mee uit!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top