Onze zeeën en oceanen lijken meer en meer op vuilnisbelten

Nieuws | Waarmee zijn onze oceanen bevolkt (naast levende wezens)?

Door

Deel dit nieuws

Onze oceanen zitten vol smurrie. Uit een grootschalig Europees onderzoek naar afval op de oceaanbodem blijkt dat er zelfs in de diepste zones van de oceaan flesjes, plastic zakken en visnetten te vinden zijn. Volgens onderzoeker Christopher Pham van de Universidade dos Açores blijft plastic de grootste vervuiler van de oceanen. Denk maar aan plastic zakjes of flessen die massaal in zee verdwijnen. Sommige dieren in zee denken dat plastic voedsel is en vissen en koralen raken in het afval verstrikt.

Verpakkingen

Zakje chips, een omhulsel van een snoepreep of sandwichbox, de oceanen liggen vol met verpakkingen. Vaak is ook hier het grootste bestanddeel plastic. Vissen eten het en zo komen deze bestanddelen uiteindelijk ook op ons bord terecht. Toch is er ook goed nieuws. Ecover, een bedrijf voor groene schoonmaakmiddelen, gaat plastic afval uit zee halen om een nieuw type plastic fles te ontwikkelen die volledig duurzaam en recycleerbaar is. De afvalberg wordt hierdoor een beetje kleiner én er zijn geen nieuwe grondstoffen nodig om verpakkingsmateriaal te maken.

Sigaretten

In sommige zeeën, zoals de Middellandse Zee, is ook de sigaret prominent aanwezig. Milieu-instanties van de VN berekenden dat op een kleine twintig jaar meer dan 25 miljoen sigaretten in zee belanden. Zeebiologen vinden ook regelmatig sigarettenfilters terug in de maag van stormvogels. De filters zijn toxicologisch erg schadelijk en verstoren het zeeleven.

Dopjes

Bij flesjes horen natuurlijk ook dopjes of kroonkurken. Leuk om je zandkasteel op het strand mee te versieren, maar echte schelpen genieten toch nog de voorkeur! Fotograaf Chris Jordan maakte een reeks foto's over vervuiling van de oceanen. In de maag van kuikens op het strand trof hij onder meer doppen van flessen aan, maar ook visgerei en zelfs aanstekers.

Vrachtcontainers

De plastic soep is het best gekende en meest onderzochte voorbeeld van zeevervuiling. Meer dan 3,5 miljoen ton (plastic) afval worden samengeperst in de ringvormige zeestroom van de Grote Oceaan, tussen de westkust van Noord-Amerika en de oostkust van China en Rusland. Het zijn cargoschepen, die regelmatig (delen van) hun lading verliezen of zelfs volledige containers dumpen. Die grote stukken komen allemaal in de drijvende vuilnisbelt terecht. De vuilnisbelt zou een oppervlakte hebben van meer dan 40 keer België.

Blikjes

Dat er in de oceanen ook blikjes frisdrank drijven is geen verrassing. Slecht nieuws, want een blikje vergaat zo goed als niet. Gooi je een blikje je cola weg? Dan duurt het minstens vijftig jaar eer alle materialen vergaan zijn.

Rietjes

Tochtje met een cruiseschip of een dag aan het strand? Blijkbaar kunnen we het niet laten om de 'rietjes' in onze flesjes gewoon achter te laten. Uit cijfers van de Amerikaanse milieuorganisatie Ocean Conservancy, die onder meer met vrijwilligers de stranden schoonmaakt, blijkt dat het zeezwerfvuil voor ongeveer 80 procent afkomstig is van het land. Het afval wordt in de zeestromingen door het zout en UV-stralen afgebroken, waarbij er chemische eigenschappen vrijkomen die in het water en vervolgens in de voedselketen terechtkomen. Omdat het plastic zich verspreid in kleine deeltjes, is het ontzettend moeilijk om het op te ruimen.

Papier

Ook papier belandt in grote hoeveelheden in de grote wateren. Geen probleem, want papier vergaat toch makkelijk? Dat is een misverstand. Papier is zelden 'zuiver' en bevat vaak heel wat chemicaliën. Het duurt dus minstens een half jaar voor papier vergaat. Karton duurt nog langer. Even nadenken voor je die kartonnen drankbeker of krant overboord kiepert.

Kleding

In de zeeën zijn ook allerhande stoffen terug te vinden. Kledij, maar ook touwen en restanten van schepen. De vervuiling inspireerde gelukkig ook kledingfabrikanten. Tijdens de Fashion Week in New York lieten G-star en Bionic Yarn weten dat ze samen een collectie zullen maken met gerecyclede materialen uit de oceanen. Raw for the Oceans is vanaf deze zomer verkrijgbaar. Boegbeeld van de campagne? Niemand minder dan Pharrel Williams!

Visgerief

Een lozen vissertje met hengel en emmer die netjes zijn visgerief weer mee naar huis neemt? Geen bezwaar. Maar de grote visserijen met gesofisticeerde vismaterialen laten soms heel wat ballast achter. Maar dat is niet het enige. Ook de vistechnieken zorgen voor een verstoring van het leven in zee. Zo trekken de grote sleepnetten de zeebodem en het koraal stuk. In Azië en Oost-Afrika maken vissers zelf bommen van dynamiet en lege frisdrankblikjes, die ze tot ontploffing brengen op de riffen. Op die manier komt er in een keer veel vis bovendrijven, het visgebied zelf en de riffen worden hierdoor volledig vernield.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top