Ikea kapt oerbossen kaal

Nieuws | Meubelgigant IKEA ligt onder vuur omdat het hout gebruikt afkomstig uit eeuwenoude oerbossen in Karelië, gesitueerd in Noord-Rusland. Swedwood, een dochteronderneming van de Zweedse woonwarenhuisketen, kapt jaarlijks zo'n 560 hectare (of ongeveer duizend voetbalvelden) aan bomen in waardevolle bossen, concludeert onder meer de Zweedse staatstelevisie na onderzoek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Meubelgigant IKEA ligt onder vuur omdat het hout gebruikt afkomstig uit eeuwenoude oerbossen in Karelië, gesitueerd in Noord-Rusland. Swedwood, een dochteronderneming van de Zweedse woonwarenhuisketen, kapt jaarlijks zo'n 560 hectare (of ongeveer duizend voetbalvelden) aan bomen in waardevolle bossen, concludeert onder meer de Zweedse staatstelevisie na onderzoek.

We Love Wood

Hout is veruit de meest gebruikte grondstof in IKEA-producten. De winkelketen gebruikte jarenlang de slogan 'We Love Wood' om te benadrukken dat het enkel hout gebruikt dat op een economisch, ecologisch en sociaal verantwoorde manier geproduceerd is. Maar een nieuw rapport van Zweedse en Russische milieuorganisaties beweert het tegendeel.

Schandaal

"We hebben een beperkte oppervlakte aan oerbos in het noorden van Karelië, maar met een grote waarde voor de biodiversiteit", zegt Olga Ilina van de plaatselijke milieuvereniging SPOK. "IKEA zegt niet te werken in oerbossen, maar dat klopt niet." De Zweedse milieuorganisatie Protect the Forest documenteerde hoe IKEA via Swedwood in het noordwesten van Karelië bossen vernielt die twee- tot zeshonderd jaar oud zijn. De gordel van maagdelijke wouden in Rusland heeft, samen met de regenwouden op de evenaar, een essentiële functie voor het leven op aarde. "Een schandaal", noemt de organisatie de gang van zaken.  Ook de Global Forest Coalition, een alliantie van ngo's uit meer dan veertig landen, veroordeelde de activiteiten van Ikea in Rusland scherp.

Streng certificaat

Opvallend is dat Swedwood gecertificeerd is door het Forest Stewardship Council (FSC), een streng certificaat dat moet garanderen dat hout uit verantwoord bosbeheer afkomstig is. FSC legt strikte regels op om de bescherming van oerbossen te verzekeren, maar de gecertificeerde bedrijven worden op het terrein gecontroleerd door onafhankelijke auditbureaus.

Bosbeheer

Anders Hildeman, verantwoordelijk voor het bosbeheer bij Ikea, laat weten dat IKEA achter de eigen richtlijnen blijft staan en milieubescherming belangrijk vindt bij de productie van hout.  "We blijven werken rond dezelfde principes die we afgesproken hebben met Russische milieuorganisaties, zoals SPOK", zegt hij. "Ons doel is het bosbeheer te ontwikkelen en te verbeteren. Swedwood heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het bosbeheer in Karelië".

Houtkap beter plannen

"Swedwood doet het inderdaad beter dan lokale bedrijven in Karelia", zegt Ilina van SPOK. "Maar we vinden dat ze het nog veel beter kunnen doen gezien de middelen waarover ze beschikken. Ze moeten hun houtkap beter plannen en het milieuvriendelijker maken. Ze zouden enkel secundair woud mogen kappen dat niet zo ecologisch waardevol is als de oerbossen. Ikea heeft de middelen om dat te doen."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top