Na de wolkenkrabbers komen de bodemkrabbers

Nieuws | Een wolkenkrabber maar dan omgekeerd: dat is het ontwerp dat een Mexicaans architectenbureau zou willen uitvoeren in Mexico City. De bodemkrabber gaat maar liefst 300 meter de grond in en heeft de vorm van een omgekeerde piramide, bij wijze van eerbetoon aan de oude Mexicaanse Maya-cultuur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een wolkenkrabber maar dan omgekeerd: dat is het ontwerp dat een Mexicaans architectenbureau zou willen uitvoeren in Mexico City. De bodemkrabber gaat maar liefst 300 meter de grond in en heeft de vorm van een omgekeerde piramide, bij wijze van eerbetoon aan de oude Mexicaanse Maya-cultuur.

Bodemkrabber

In Mexico-Stad mogen geen nieuwe gebouwen van meer dan acht verdiepingen meer gebouwd worden. Omdat wolkenkrabbers dus niet meer mogelijk zijn, heeft een architectenbureau plannen uitgewerkt om in de stad de eerste bodemkrabber te bouwen.

300 meter diep

Hij is 65 verdiepingen en 300 meter hoog, of eigenlijk diep. De 'bodemkrabber' is een creatie van architectenbureau BNKR Arquitectura (BNKR staat voor 'bunker'). Het voorziet in een mix van residentiële en commerciële ruimtes, een museum van Azteekse en Mayakunst en 35 kantoorverdiepingen. Het bovenste gedeelte van het gebouw heeft een glazen dak, waarop durfals kunnen wandelen over het enorm diepe gat onder hen. Die centrale diepte laat ook natuurlijk licht binnen en zorgt voor luchtcirculatie.

Bouwen in de diepte

Er is natuurlijk een goede reden voor deze ontwikkeling. Steden raken meer en meer overbevolkt. Ook in de hoogte raakt stilaan alles volgebouwd. Rest dan alleen nog het bouwen van woningen in de diepte.

Toekomstpotentioneel

Net zoals parkeergarages onder een gebouw zou je ook voor kantoor- en woonruimtes ondergronds kunnen gaan. Voordelen heeft het zeker. Zoals geen last van tornado's en vliegtuigen bijvoorbeeld. Geen problemen in verband met het verstoren van de historische skyline en ideaal voor mensen met hoogtevrees. Wel jammer is dat je geen of nauwelijks daglicht binnen krijgt. En hoe het zit met de brandveiligheid is ook nog de vraag. Maar toekomstpotentioneel heeft het zeker wel.

Open ruimte

Door de ondergrondse constructie blijft het zicht op de historische monumenten gevrijwaard. Tegelijkertijd wordt extra open ruimte gecreëerd.

Metrostation

Er is ook een metrostation voorzien, net onder het grondniveau.

Glas

De bodemkrabber komt op het het belangrijkste historische plein van de stad en neemt zo'n 240 m2 in. In het midden prijkt een gigantische Mexicaanse vlag. Het plein zelf blijft vrij voor concerten, militaire parades en andere evenementen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top