Populairste voornamen 2018 en trends 2019

Nieuws | 2018 is ten einde, tijd dus om eens te rade te gaan bij Kind en Gezin naar de babynamen die vorig jaar het meest gegeven werden aan de pasgeborenen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

2018 is ten einde, tijd dus om eens te rade te gaan bij Kind en Gezin naar de babynamen die vorig jaar het meest gegeven werden aan de pasgeborenen. Bij de jongens heeft Arthur zijn troon opnieuw opgeëist, bij de meisjes staat Mila opnieuw bovenaan. We blikken ook al meteen vooruit naar de trends voor 2019!

Arthur opnieuw aan de top

Arthur werd in 2018 326 keer gekozen. De naam staat al zeven jaar na elkaar in de top tien en stond al eens helemaal bovenaan in 2015. Hij moest toen de titel van populairste jongensnaam wel delen met Lucas. Lucas staat nu op drie met 299 geborenen, maar er werden ook 119 jongens met de naam Lukas geboren, wat de roepnaam toch nog een officieuze eerste plaats bezorgd.

Populairste jongensnamen

De top vijf wordt vervolledigd door Noah (318), Leon (298) en Liam (294). Die laatste stond vorig jaar nog helemaal bovenaan. Finn is weggezakt van plaats drie naar nummer acht. Jules, Adam, Louis en Victor staan ook in de top tien.

Ten opzichte van vorig jaar zijn Lars en Mathis verdwenen uit de top tien, ten voordele van Jules en Victor. Als je de Viktors met k er nog bijtelt, is deze naam trouwens de tweede populairste roepnaam, na Lucas/Lukas maar voor Arthur/Artur/Artuur/Arthuur.

Mila nieuwe nummer één

Net als in 2016 staat Mila weer helemaal bovenaan met 332 geborenen. Louise, de koploper van vorig jaar, staat nu op een gedeelde vijfde plaats met 301 meisjes. Het verschil met de nummer twee Olivia was miniem met slechts één kindje. Maar er werden ook 17 meisjes geboren met de naam Milla, wat de populariteit van de roepnaam bevestigd.

Populairste meisjesnamen

Klassieker Emma, jarenlang de nummer één, staat net als vorig jaar op plaats vier, met 303 geborenen. Daarvoor vinden we nog Marie (319), daarna volgt Ella (301). Amélie, Noor, Elena en Juliette vervolledigen de top tien. Die bestaat voor 100 procent uit dezelfde namen als in 2017.

Kort maar krachtig

Zowel bij de jongens als bij de meisjes valt op dat korte en simpele namen scoren. Goed nieuws voor de kinderen, want zij zullen hun eigen naam snel kunnen schrijven en later niet constant mensen moeten verbeteren op de uitspraak of spelling van hun naam. De langste jongensnaam in de top vijftig is Alexander (158), bij de meisjes Charlotte (145).

De ooit populaire maar lange meisjesnamen Annelies, Liesbeth, Evelien, Caroline, Barbara en Anneleen hebben duidelijk afgedaan.

BV-effect of WK-effect?

Een van de populairste hits vorig jaar was Ellie van Regi en dat heeft er misschien wel voor gezorgd dat er vorig jaar 135 meisjes die naam kregen. Popprinses Dua Lipa (8) kreeg er maar een paar naamgenootjes bij net als Ariana Grande (26) en Selena Gomez (19).

Bij de jongens kon Ed Sheeran slechts één ouderpaar overtuigen. Misschien zochten zij wel meer inspiratie op het WK voetbal. Eden (Hazard, 106) doet het al een paar jaar goed. Lionel (Messi, 24) deed het net als Argentinië niet zo goed, maar Cristiano (Ronaldo, 2) nog minder. Er kregen ook drie jongens de naam Neymar.

Bizarre namen

Niet iedereen kiest uiteraard voor Arthur of Mila als naam voor zijn of haar kind. Sommige mensen willen origineel zijn, apart of... bizar.

We geven jullie graag enkele van de meest bizarre namen uit 2018 mee:

Hoopvolle namen: Courage, Adonis Yared, Dieumerci, Bink voor jongens; Faith, Destiny, Heaven, Bellevie, Hope, Blessing, Beauty voor meisjes

Namen van bekende mensen/personages/merken: Cos, Bentley, Finnley, Diego Armando (Maradona), Bowie, Diesel, Caelum Noctis (Final Fantasy) voor jongens; Arya (Game of Thrones), Blue Ivy (dochter van Beyoncé), Eowyn (Lord of the Rings), Dea Mercedes, Chanel, Kylie, Fanta voor meisjes

Verwijzend naar plaatsen/natuur: Denver, Brooklyn, Berk, Baghdad voor jongens; Bes, Dalia, Dauw, California voor meisjes

Wablieft?: Dyentlen, D’Ciano, Djayce voor jongens; Djealin, Che’Mäe, Brielle Zlankpah, Insleigh, Djelina, Daephanyh voor meisjes

Trends 2019: eerste kinderen van het jaar

De eerste week van het jaar was voor sommige mensen wel heel speciaal: zij werden namelijk - al dan niet voor het eerst - ouders. Of de gekozen namen ook daadwerkelijk trendsetters zullen zijn, valt nog af te wachten, maar deze namen werden het meest gekozen van 1 januari tot en met 7 januari 2019:

Arthur, Lars, Louis, Felix, Leon, Liam, Vince, Elias, Henri en Ilyas bij de jongens
Olivia, Ella, Amelia, Ellie, Ellis, Emma, Mila, Nore, Amélie en Camille bij de meisjes

Voorspellingen 2019

Volgens nameberry.com zal de keuze aan namen van diverse origine in 2019 alleen maar groter worden. Denk aan namen van Maori-origine, namen uit de Griekse mythologie en Koreaanse en Israëlische namen zoals Cyrene, Jedda, Lior, Lautaro, … Namen gerelateerd aan oosterse religies zoals Bodhi, Rama en Zen zouden ook een opmars kunnen maken.

Anderen vinden dan weer inspiratie in kleuren (Ivory, Lila, Olive) of stenen (Emerald, Onyx, Topaz). Genderneutrale namen zouden aan populariteit winnen, denk maar aan Robin en Revel. Tenslotte zouden ook dierennamen zoals Bear, Lion, Wolf, Fox en Falcon populair kunnen worden in 2019 volgens de Amerikaanse website. Ook bij ons?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top