Brussel

Vandaag
  • 11°
  • 7%
  • NNW 6km/u
Het weer voor 10 dagen

Faces on TV: het gezicht van een generatie.

Faces on TV: het gezicht van een generatie. © Alexander Popelier


Al was dat niet Maekelbergs eerste wapenfeit: hij liet zich voordien al opmerken bij Yuko (met op drums de weergaloze Karen Willems) en wist zich ook bij Amongster in de kijker te spelen, een band die het schopte tot winnaar van Studio Brussels ‘Nieuwe Lichting’ (2014). Stak Faces on TV pas in 2018 de neus aan het venster? Neen: in 2015 was er al de single ‘Run Against The Stream’, een song die meteen opgepikt werd door Stu Bru en Radio 1, en door het Eén-programma ‘Fans of Flanders’ uitgekozen werd als song van de week. Internationaal was er aandacht via verschillende muziekblogs: Hullabaloo, Sons of Marketing, Le Soundrive en I Hear Moosiq... In 2016 kwam de EP ‘Traveling Blind’. En sinds 2018 zijn Maekelberg en zijn tv-gezichten een vaste waarde in het nationale en Europese muziekcircuit.

Bijzondere band, want... 

Bijzondere band, want... 


Één gat
Niet voor één gat te vangen, die Maekelberg. Je zou kunnen zeggen: frontman zijn bij één band is genoeg, maar dat gaat niet op for Jésper. Naast zijn creatief leiderschap bij Faces on TV zit Maekelberg ook vaak in de producersstoel; hij leerde de knepen van het vak op het Conservatorium en via een internship bij onder andere het vermaarde MotorMusic in Koningshooikt. En aangezien er iets bestaat als ‘ons kent ons’, duurde het niet lang of Maekelberg werd ingehuurd als producer/mixer/technieker voor onder andere Tsar B, Warhola, Gabriel Rios, Warhaus, Jef Neve, Douglas Firs... 

Alles zelf
Ja, als je een plaat wil afleveren die helemaal klinkt zoals je dat zelf wil en aanvoelt, doe je het beter zelf. Maekelberg deed het voor ‘Night Funeral’: hij speelde alle instrumenten in. Tot de Afrikaanse balofon toe. Nacht en dag. 

Night Funeral?
Klinkt gewichtig, maar er was een verklaring voor, één die muziekjournalist Gunther Van Assche (De Morgen) hem wist te ontfutselen tijdens een nachtelijk interview op een kerkhof: “Ik leef veel ’s nachts, en dan word ik automatisch die andere persoon (...) De nacht doet ook gewoon iets met mijn hoofd. Alles wordt ineens vrijer. Pas dan word ik de lossere, toffere versie van mezelf. Ik maak elke nacht tabula rasa bij mezelf. Maar het een kan niet zonder het ander. Overdag heb ik een serieuze arbeidsethiek, in mijn keldertje waar ik werk als producer. Maar daar maak ik elke nacht weer komaf mee.” 


Drie keer een ander gezicht  

Run !
Het is ook alweer bijna vier jaar geleden dat Faces on TV met deze ‘Run Against the Stream’ het daglicht opzocht. Meteen goed!  

  

Art!
Als je iets doet, moet je het goed doen. Muziek is één, artwork is twee. Voor de clip van ‘Dancing after all’ schakelde Maekelberg de Gentse kunstenaar Sam Scarpulla in, en die leverde dit pareltje af. 

 

Suspicious
Wat doet hij in een brandweerkazerne? Een song spelen, met hoofdzakelijk percussie (en de occasionele dwarsfluit en dwarse gitaar). En hoe dat klinkt? Zo! 

 

Drie keer Maekelberg  

Ja, er was nog geen sprake van een plaat of een single, maar Poppunt ging in 2014 al eens langs in het repetitiehok van Faces on TV.  

 

Een interview in de zon! In Amsterdam.  

 

En bij Yuko – nog steeds ‘wow!’ – te checken!  


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0