Culinaire trends voor 2019

Nieuws | Food hacks met gezondere versies van onze favoriete gerechten blijven scoren, de inspiratie komt uit de Pacific en West-Afrika en de chayote is de nieuwe avocado. Een overzicht van de culinaire trends die we dit jaar mogen verwachten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Food hacks met gezondere versies van onze favoriete gerechten blijven scoren, de inspiratie komt uit de Pacific en West-Afrika en de chayote is de nieuwe avocado. Een overzicht van de culinaire trends die we dit jaar mogen verwachten.

Smaken uit de Pacific

Volgens het trendrapport van de Amerikaanse supermarkt Whole Foods mogen we dit jaar nieuwe smaken verwelkomen uit de Pacific Rim, dat is de regio die zich uitstrekt van Azië tot Oceanië tot de westkust van Noord- en Zuid-Amerika. Denk aan producten zoals krab, inktvis, garnalenpasta en tropische vruchten zoals guave, passievrucht en drakenfruit.

Faux vlees

Vleesvervangers worden mainstream, met dank aan de vele vegetariërs en veganisten. Een van de nieuwe, populaire vleesvervangers is jackfruit of nangka, een vrucht die gemarineerd kan worden. Ook paddenstoelen zijn toppers als vleesvervangers, denk maar aan de pulled schroom sandwiches. Vegetarische burgers op basis van groenten in bijzondere combinaties worden populair.

IJs met unieke smaken

Wat ijs betreft komen er heel wat innovaties op ons af. Vergeet het simpel bolletje vanille of de dame blanche, het gaat om aparte smaken zoals avocado en zelfs kaas en nieuwe technieken zoals Turks elastisch ijs en het Thaise rolijs. Daarnaast blijven waterijsjes met alcohol scoren. Het zou van je bezoek aan het ijssalon een onvergetelijke ervaring moeten maken.

Food hacks

Tegenwoordig vind je al courgetti, broccolirijst, pompoenspaghetti en pizzabodems van bloemkool in de rekken en die trend zou zich doorzetten in 2019. Daarbij worden ongezonde componenten van een populaire maaltijd vervangen door meer vezelrijke of minder calorieën tellende ingrediënten. Ook snacks met meer gezonde vetten zoals popcorn van grasgevoerd ghee (een Indiase vorm van geklaarde boter) passen in deze trend.

Bitter

Bittere drankjes zijn al een tijdje aan een opmars bezig, denk maar aan Aperol en Negroni, die ook dit jaar zullen scoren. Daarnaast zal ook bitter voedsel meer en meer zijn ingang vinden. Denk aan chocolade met een hoog percentage aan cacao maar ook groenten als aardpeer, andijvie, witloof en spruiten. Bitter voedsel heeft trouwens vele voordelen. Het activeert de spijsvertering, zorgt ervoor dat je smaakpapillen in balans zijn en zorgt voor een verzadigd gevoel.

De bewuste consument

Klanten hebben steeds hogere verwachtingen van de producenten van voedsel. Transparantie is belangrijk, maar ook aandacht voor het milieu en dierenwelzijn. Door technologische ontwikkelingen wordt het steeds gemakkelijke om precies te weten wat we eten. Ook gepersonaliseerd dieetadvies zou daardoor binnenkort voor iedereen toegankelijk zijn.

Inspiratie uit West-Afrika

In 2019 zouden typische gerechten uit Senegal, Mali, Ghana en Nigeria de wereld veroveren. Vaak gaat het om stoofgerechten die in een enkele pot worden bereid en dat heeft zo zijn voordelen. De West-Afrikaanse keuken bestaat uit veel kip, vis, bonen en rijst en zit boordevol kruiden, want het ook nog eens behoorlijk gezond maakt.

Lokale drankjes

Op het vlak van spirits doen terroirproducten, producten die verbonden zijn aan een bepaalde streek, het erg goed. Denk aan het Mexicaanse mescal of de Franse eau de vie. Mescal zou de nieuwe tequila zijn die je drinkt als shotje of in een cocktail met citrusvruchten of frisse smaken als komkommer en appel.

Koken in aluminiumfolie

Als we Pinterest mogen geloven, wordt koken in aluminiumfolie in 2019 hip. Het gaat dan om volledige maaltijden met vlees of vis, groenten en aardappelen die allemaal samen in een folie de oven ingaan. Alweer een manier om te besparen of de afwas!

Chayote

Wordt de chayote de nieuwe avocado op Pinterest? De chayote is een vrucht die oorspronkelijk uit Midden-Amerika afkomstig is en familie is van de komkommer. De chayote heeft de knapperigheid van een appel en de smaak wordt vergeleken met een combinatie van cantaloupe meloen en komkommer. Het vruchtvlees bevat een zachte, eetbare pit.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top