Ontdek de enige echte WK-gerechten

Nieuws | VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, lanceert de enige echte WK-gerechten in samenwerking met de chefs van de Rode Duivels. Chefs Bartel Dewulf en Frédéric Decruyenaere werkten samen met VLAM negen WK-gerechten uit geïnspireerd door Panamese, Tunesische en Engelse klassiekers… maar met Belgische producten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, lanceert de enige echte WK-gerechten in samenwerking met de chefs van de Rode Duivels. Chefs Bartel Dewulf en Frédéric Decruyenaere werkten samen met VLAM negen WK-gerechten uit geïnspireerd door Panamese, Tunesische en Engelse klassiekers… maar met Belgische producten.

Per tegenstander van het nationaal elftal in de eerste ronde werkten de chefs drie verschillende recepten uit. Zo bieden ze voor ieder wat wils!

Deze unieke WK-recepten worden door VLAM verdeeld via LekkerVanBijOns.be en via slagers en retail in België. En je kan ze ook hier ontdekken!

Al het nieuws over het WK voetbal lees je hier!

Panama: Gegrilde steak met papaya, avocado en kokosmelk

Wist je dat steak een culinaire specialiteit is in Centraal-Amerika? Ook vele Belgen zijn verzot op dit heerlijk stuk rundvlees. Gegrilde steak met papaya en avocado zal dan ook furore maken deze zomer. Succes verzekerd!

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

4 steaks • 2 grote uien in ringen • bloem • arachideolie • 2 avocado’s in blokjes • 1 blikje zwarte boontjes • 125 g papaya in blokjes • koriander • kokosmelk • 4 zoete aardappelen • 2 el olijfolie • 1 el wijnazijn • limoensap • zeezout

Voor de marinade:
6 hele Spaanse pepertjes • 3 teentjes look • 180 g bieslook gehakt • 3/4 tl kaneel • 3/4 tl muskaatnoot • 3/4 tl piment • 180 ml moutazijn • 180 ml sojasaus • 1 el bruine rum • 1 el azijn • zout

BEREIDING

Meng alle ingrediënten van de marinade in een schaal en leg er de steaks in. Laat de gemarineerde steaks gedurende een drietal uren in de koelkast staan. Haal de uiringen door de bloem en fruit ze in de arachideolie. Haal de uiringen uit de pan als ze mooi bruin zijn en laat ze uitlekken op een keukenpapier.

Meng de avocado’s, zwarte boontjes en papaya met de gehakte koriander, olijfolie, wijnazijn en wat limoensap.
Gril de steak en leg die op de salade. Werk af met de gefruite uiringen.

Leng de marinade aan met kokosmelk en laat even doorkoken.

Schil de zoete aardappelen en snijd in frietjes. Leg de frietjes naast elkaar in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en zeezout. Bak de frietjes gedurende 10 minuten in de oven (180°C).

België - Panama wordt op 18 juni afgewerkt om 17u. Klik hier voor de livestream!

Panama: Mofongo (Panamese gehaktballetjes)

Mofongo ofwel Panamese gehaktballetjes met bakbanaan zijn echte smaakbommetjes! Dit gerecht met in kokosmelk gegaarde rijst en verse tijm is een verrukkelijke Panamese specialiteit.

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

250 gr varkensgehakt • 3 groene bakbananen • 1 l water • 1 tl zout • olijfolie • 3 teentjes knoflook • 250 ml plantaardige olie • limoensap

Voor de saus:
6 teentjes knoflook • 1 Spaanse peper • 125 ml olijfolie • 60 ml azijn • 60 ml limoensap • 1/2 tl zout • 1/2 tl peper

Voor de rijst:
250 ml water • 250 ml kokosmelk • 250 gr rijst • 1 ui fijngehakt • 1 takje tijm • peper en zout

BEREIDING

Pel de teentjes look en snijd ze in twee. Haal het binnenste stuk eruit. Snijd de Spaanse peper en haal er de zaadjes uit (anders wordt het te pikant). Mix look en peper in de blender en voeg geleidelijk aan olijfolie toe. Voeg ook wat limoensap en een lepel azijn toe en kruid met peper en zout. Zet de saus aan de kant.

Schil de bakbananen en snijd ze in plakjes van 2 cm. Leg de bananen in water met zout en limoensap gedurende 20 minuten. Laat de bananen uitlekken en bak ze in de olie zonder ze bruin te laten worden. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie.
Doe de bananen in de mixer en voeg de look toe. Pureer het mengsel met de blender. Voeg er geleidelijk aan de olie van de bananen aan toe.

Doe het gehakt in een kom en voeg er de bananenmix aan toe. Meng ze goed. Kruid met peper en zout. Maak er balletjes van en laat ze een uurtje in de koelkast opstijven. Bak de gehaktballetjes daarna af in olijfolie. Dit kan in de pan of 5 minuutjes in de oven.

Snijd de ui en zet die in een pan op het vuur met de kokosmelk, water en een beetje verse tijm. Voeg de rijst toe als het mengsel kookt. Laat dit rustig koken tot het vocht is uitgekookt. Kruid met peper en zout.

België - Panama wordt op 18 juni afgewerkt om 17u. Klik hier voor de livestream!

Panama: Kip met look en broccolini

Gerechten met kip vind je overal ter wereld. Maar de bereiding verschilt per land. Kip met look en broccolini is een typisch Panamees recept. Ideaal om te serveren op zwoele zomeravonden.

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

1 kip in 4 gesneden • 500 g broccolini • 30 honing- of kerstomaatjes • 2 rode uien • zure room • korianderblaadjes • 1 komkommer • balsamicoazijn • olijfolie

Voor de marinade:
2 laurierblaadjes • 5 teentjes look • zout • 1 tas sinaasappelsap • 1/2 el wijnazijn (bv.Chardonnay) • zwarte peper • 2 el worcestersaus • 2 el pimentpoeder

BEREIDING

Meng de ingrediënten voor de marinade. Bestrijk de stukken kip met de marinade. Laat 4 uur rusten in de koelkast.
Bak de gemarineerde stukken kip even aan in een grillpan en bak nadien nog 10 minuten in een oven van 180°C. Je kan de kip ook grillen op de BBQ.

Leg de honingtomaatjes 30 seconden in heet water. Laat ze nadien schrikken in koud water. Dit vergemakkelijkt het pellen. Pel de honingtomaatjes en snijd ze in twee. Overgiet met wat olijfolie. Werk af met korianderblaadjes.

Schil de komkommer en verwijder de zaadjes. Snijd in blokjes. Snijd de rode uien in halve ringen en meng met de balsamicoazijn, de olijfolie en koriander. Doe er de gehalveerde tomaatjes en blokjes komkommer bij. Kruid met peper en zout.
Stoom de broccolini.

Schik de komkommersalade op een bord. Leg er een stuk kip op. Werk af met de broccolini en een lepeltje zure room.

België - Panama wordt op 18 juni afgewerkt om 17u. Klik hier voor de livestream!

Tunesië: Tajine van kip met citroen en wortel

Tajine met kip is overal te vinden in Tunesië. De avontuurlijke specerijen van dit gerecht katapulteren ons recht naar een lokale soek. Verwen familie of vrienden met dit pareltje uit de Tunesische keuken. Applaus verzekerd!

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

1 kip in 4 verdeeld • 750 cl kippenbouillon • 2 uien fijngesneden • 500 g (gekleurde) wortels • 4 el bladpeterselie fijngesneden • 4 el korianderblaadjes fijngesneden • 1 kaneelstokje • 2 ingemaakte citroenen in kwartjes • 250 g ontpitte zwarte olijfjes • sap van een halve citroen • olijfolie

Voor de marinade:
2 teentjes look fijngesneden • saffraandraadjes • 1/2 el gemberpoeder • 1/2 el komijnpoeder • 1/2 el paprikapoeder • 1/2 el zout • zwarte peper van de molen • 2 el zonnebloemolie • 2 el olijfolie

BEREIDING

Meng de ingrediënten voor de marinade. Bestrijk de stukken kip met de marinade. Leg de gemarineerde stukken kip in een kom en laat een nacht rusten in de koelkast.

Doe de olijfolie in de tajine en voeg de kip toe. Voeg de uien, peterselie, koriander en kaneel toe. Overgiet met de kippenbouillon tot de kip half onder staat. Laat 45 minuten stoven op een zacht vuur. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe om uitdroging te voorkomen.

Schil de wortels en snijd in reepjes. Voeg de wortels toe aan de kip en laat nog 20 minuten zacht sudderen. Doe daarna de citroenen, het citroensap en de olijven bij de kip en laat alles 10 minuten stoven.

Haal de kip, citroenen, wortels en olijven uit de tajine. Kook de saus in tot ongeveer 3 dl. Werk af met peper.

Lekker met couscous.

België - Tunesië wordt op 23 juni afgewerkt om 14u. Klik hier voor de livestream!

Tunesië: Rundskofta met knolselder en komkommersambal

Met deze Tunesische rundkofta haal je de zomer in huis. Serveer dit verrukkelijk gerecht aan vrienden of familie en proef de exotische, warme smaken van Tunesië.

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

500 gr rundergehakt • 1 ui fijngesneden • 2 tl komijnpoeder • 2 tl korianderpoeder • 2 tl paprikapoeder • 3/4 tl cayennepeper • 1 tl zout • verse bladpeterselie • verse koriander • 1/2 knolselder • 225 gr kikkererwten (blikje , uitgelekt) • Griekse yoghurt • 2 el tahin (sesampasta) • 50 ml olijfolie • 1 komkommer • 1 el suiker • 2 teentjes geperste look • 1/8 groene chilipeper • 1 el (chardonnay)azijn

BEREIDING

Meng het rundergehakt in een mengkom met de fijngesneden ui, komijn-, koriander- en paprikapoeder en cayennepeper. Hak de bladpeterselie en verse koriander fijn en meng onder het gehakt. Laat het mengsel twee uur rusten.

Neem een grote lepel van het mengsel en kneed als een worstje rond een spies of prikker.

Gril op de barbecue of in een grillpan.

Meng de Griekse yoghurt met de tahin en olijfolie.

Vermeng de kikkererwten voorzichtig met een garde door het yoghurtmengsel.

Snijd de komkommer en chilipeper (verwijder de pitjes) in fijne blokjes en vermeng met suiker, look, en de (chardonnay)azijn om de komkommersambal te maken.

Schil de knolselder en snijd die in blokjes. Bak de knolselder aan in olijfolie en kruid met peper en zout.

België - Tunesië wordt op 23 juni afgewerkt om 14u. Klik hier voor de livestream!

Tunesië: Vitello met Tunesische smaken

De vitello met Tunesische smaken moet je geproefd hebben. Deze flinterdunne kalfslapjes met honingtomaatjes, krokante koekjes van geitenkaas, tonijn en granaatappel zijn een waar genot. De originele combinatie van ingrediënten zorgt voor een smaaksensatie. Een recept om intens van te genieten!

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

400 gr kalfsfilet (uit de rug) • 20 honingtomaatjes • 100 gr granaatappelpitten • 100 gr geitenkaas • 4 brickblaadjes • 1 blikje tonijn • 1 klein potje Griekse yoghurt • blaadjes waterkers (voor versiering) • limoensap • olijfolie • peper en zout • eigeel

BEREIDING

Gaar het kalfsvlees in de oven voor 30 minuten aan 180° C tot hij rosé is en snijd daarna in fijne plakjes.

Snijd de honingtomaatjes in twee en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Gril ze daarna op de platte zijde.

Snijd de brickblaadjes in twee, leg er een stukje geitenkaas in, plak ze toe met een beetje eigeel en rol ze op. Bak ze daarna met olijfolie in de oven voor 10 à 12 minuten op 180° C tot ze bruin zijn.

Laat de tonijn uitlekken. Mix in de blender met de Griekse yoghurt en kruid met peper en zout.

Leg het kalfsvlees op het bord, plaats de tonijn in toetjes op het bord, versier met de tomaatjes, granaatappelpitjes en waterkers en schik de brickkoekjes op het bord. Besprenkel met wat olijfolie en peper van de molen.

België - Tunesië wordt op 23 juni afgewerkt om 14u. Klik hier voor de livestream!

Engeland: Varkensgebraad met geraspte venkel en sinaasappel

Wist je dat de Engelsen verzot zijn op varkensgebraad? Hoog tijd dus om uit te testen wat er zo bijzonder is aan deze lekkernij van over het Kanaal. Dit gerecht wordt geserveerd met een heerlijk dragonsausje. Om duimen en vingers af te likken!

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

1 varkensgebraad • 2 el honing • 3 el tijm • 1 venkel • 1 sinaasappel • 600 g bintjes (aardappel) • pickles • peper en zout • beetje dragon • wijnazijn (bv. Chardonnay) • olijfolie • scheutje sojamelk • 200 ml melk

BEREIDING

Leg het vlees in een hete pan met olie en bak mooi bruin langs beide kanten. Kruid met peper en zout. Bestrijk met de honing en kruid met tijm. Zet het vlees in de oven voor 20 minuten op 180°C.

Snijd de venkel in fijne plakjes en spoel deze in ijskoud water. Giet af met een zeef. Besprenkel de venkel met wat olie en kruid met een snuifje zout en peper.

Hak de verse dragon en strooi over het vlees.

Schil de sinaasappel door met een mes voorzichtig tussen de schil en het vruchtvlees te snijden (à vif). Snijd nadien in partjes, dit doe je door telkens mooi langs de vliezen te snijden. Voeg de partjes toe aan de venkel. Pers de rest van de sinaasappel uit boven het mengsel. Meng alles goed, voeg olijfolie toe en giet er wat azijn over. Laat even rusten in de koelkast.

Schil de aardappelen en kook ze. Plet de aardappelen met een vork en roer er de pickles onder. Giet er de melk bij en kruid met peper en zout. Voeg wat olijfolie toe. Het hoeft geen echte puree te zijn, maar mag eerder geprakte aardappel zijn.

Haal het vlees uit de oven, leg het op een schaal en giet er het braadvocht over heen. Hergebruik de bakresten in de pan en deglaceer met sojamelk. Laat dit even goed doorkoken en roer alle  aanbaksels van het vlees los zodat de smaak ervan goed opgenomen wordt in de aangedikte saus.

Giet de saus door een zeef en werk af met een beetje zout en peper. Roer met een garde door het mengsel. Voeg nog wat fijngesneden dragon toe.

Engeland - België wordt op 28 juni afgewerkt om 20u. Klik hier voor de livestream!

Engeland: Côte à l'os met watermeloen, Pas de Bleu en basilicum

Verwen jezelf en kies voor een diner in stijl met een côte à l'os met watermeloen, Pas de Bleu-kaas en basilicum. Dankzij deze recepttip waan je jezelf een topchef. Een kleurrijke maaltijd boordevol smaak.

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

1 côte à l'os • peper en zout • beetje olie • 200 gr Pas de Bleu • fijngesneden basilicum • 3 el olijfolie • 2 el notenolie • 1 el wijnazijn (bv. Chardonnay) • 250 gr watermeloen in blokjes

BEREIDING
Snijd de watermeloen in blokjes en verwijder de pitjes. Voeg de basilicum toe. Giet hier 3 lepels olijfolie over, één lepel azijn en de notenolie. Meng de Pas de Bleu in blokjes onder de salade en kruid met gemalen zwarte peper.

Wrijf de bovenkant van het vlees in met olie en kruid goed met peper en zout. Leg de gekruide kant van de côte à l’os op de grill. Wrijf opnieuw de bovenkant in met olie en kruid met peper en zout.

Gril elke kant 8 à 9 minuten. Dit kan op de barbecue of in een grillpan.

Snijd het vlees van het been en nadien in mooie plakjes. Serveer met de salade van meloen.

Engeland - België wordt op 28 juni afgewerkt om 20u. Klik hier voor de livestream!

Engeland: Kipnuggets met bloemkool en aardappelpartjes

Met kipnuggets haal je de gezellige sfeer van Engeland in huis. Deze typische Engelse schotel maak je zelf eenvoudig klaar en is overheerlijk.

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

2 kipfilets in reepjes (in de lengte gesneden) • 1 ei • panco • peper en zout • 1 bloemkool • blikje kikkererwten (met sap) • 1 el mosterd • 2 eierdooiers • 1 el azijn • 6 aardappelen • olijfolie • 2 teentjes look • 1 takje rozemarijn • 1 takje tijm

BEREIDING

Breek het ei in een kommetje en klop het los. Haal de kippenreepjes door dit mengsel en dan door de panco. Kruid met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de gepaneerde kippenreepjes in een ovenschaal en overgiet met wat olijfolie. Bak ze 10 minuten in de oven.

Verdeel de bloemkool in roosjes en stoom ze.

Schil de aardappelen en snijd in partjes. Leg de partjes in een ovenschaal. Meng ze met de look, de tijm, de rozemarijn en olijfolie. Bak de aardappelpartjes 20 minuten in de oven.

Klop de 2 eierdooiers, de azijn, 2 eetlepels kikkererwtensap en de mosterd op tot een luchtige massa. Meng er daarna langzaam olijfolie bij tot je een gebonden saus hebt.

Serveer de kipnuggets met de bloemkool en aardappelpartjes. Overgiet de nuggets met een dun laagje saus.

Engeland - België wordt op 28 juni afgewerkt om 20u. Klik hier voor de livestream!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top