Populairste namen 2017 en trends 2018

Nieuws | 2017 is ten einde, tijd dus om eens te rade te gaan bij Kind en Gezin naar de babynamen die vorig jaar het meest gegeven werden aan de pasgeborenen. We blikken ook al meteen vooruit naar de trends voor 2018!

Door Pickx

Deel dit nieuws

2017 is ten einde, tijd dus om eens te rade te gaan bij Kind en Gezin naar de babynamen die vorig jaar het meest gegeven werden aan de pasgeborenen. Bij de jongens heeft Liam Lucas van de troon gestoten, bij de meisjes staat Louise opnieuw bovenaan. We blikken ook al meteen vooruit naar de trends voor 2018!

Liam nieuwkomer aan de top

Na zes jaar onafgebroken aan de top is Lucas niet langer de populairste jongensnaam. Liam is de troonopvolger met 320 geborenen. Vorig jaar stond Liam nog op de vierde plaats. Naast de 289 Lucasjes, goed voor een gedeelde derde plaats, werden wel nog 115 jongens met de naam Lukas geboren, wat de roepnaam toch nog een officieuze eerste plaats bezorgd.

Populairste jongensnamen

De top vijf wordt vervolledigd door Noah (303), Finn (289) en Arthur (208), waarbij Finn zijn toppositie van vorig jaar bevestigd. Louis is weggezakt van plaats drie naar nummer negen. Adam, Lars, Leon en Mathis staan ook bij de eerste tien.

Ten opzichte van vorig jaar zijn Jules, Vince en Stan verdwenen uit de top tien, ten voordele van Lars, Leon en Mathis.

Louise opnieuw op één

Net als in 2015 staat Louise weer helemaal bovenaan met 354 geborenen. Mila, de koploper van vorig jaar, staat nu op de derde plaats met 329 meisjes.

Populairste meisjesnamen

Olivia (333) is nog een plaatsje opgeschoven ten opzichte van vorig jaar en prijkt nu op de tweede plaats. Klassieker Emma (326), jarenlang op nummer één, is weggezakt naar plaats vier. Daarna volgen Ella, Elise, Marie, Noor, Elena en Amélie.

Ten opzichte van vorig jaar zijn Nora en Anna uit de top tien verdwenen, ten voordele van Elena en Amélie.

Ouderwetse namen blijven scoren

Ouderwetse namen zijn al een paar jaar aan een opmars bezig en die trend werd in 2017 alleen maar bevestigd. In de top vijftig bij de jongens vinden we bijvoorbeeld Jules, Emiel, Maurice, Marcel en Viktor, bij de meisjes Alice, Lucie en Amelie.

Veel van deze namen worden nu ook in een afgekorte versie gegeven: Victor wordt Vic, Constant Stan, Gustaaf Gust, Emiel Miel, Fernand Nand en Francine Fran.

Van de ooit heel populaire meisjesnamen Ann en Els is er dan weer geen spoor te vinden. Jan en Tom worden wel nog gekozen, maar de kans dat zij nog een naamgenootje zullen vinden in hun klas is bijzonder klein.

Geen BV-effect

Hoewel Eden (Hazard) het bij de jongens erg goed doet, werd er vorig jaar nog geen Nafi (Thiam) of Dalilla (Hermans) geboren en slechtst enkele meisjes kregen de naam Blanche.

Ook de internationale sterren Ed Sheeran, Kendrick Lamar en Beyoncé kregen geen navolging in Vlaanderen.

Bizarre namen

Niet iedereen kiest uiteraard voor Liam of Louise als naam voor zijn of haar kind. Sommige mensen willen origineel zijn, apart of... bizar.

We geven jullie graag enkele van de meest bizarre namen uit 2017 mee:

Hoopvolle namen: Heavenly, Peace, Loveley, Ese Purity en Esther Precious voor meisjes; Bonheur, Diamant, Designer, Conqueror, Fortune Leo en Benjamin Parfait voor jongens

Namen van bekende mensen/personages/merken: Moana, Chanel Susan, Josje (ex-K3), Galadriel (Lord of the Rings), Rihanna en Bailey voor meisjes; Brody (Homeland), Barnaby (Midsomer Murders), Finnick (The Hunger Games), Arafat, Bentley, Kenzo Alexandre, Blinker en Bobbejaan voor jongens

Verwijzend naar plaatsen/natuur: Betelihem, Bloem, Brooke-Lynn, Grace Oceane en Barcelona voor meisjes; Cairo en Melle voor jongens

Wablieft?: Aimienrovbiye Brianna, Elaisha Sherida Chetanna, Chiamaka Leslie Ayomide en Clyshaira Ketaleya voor meisjes; Furynio Jahmaison Jahvincy, Jeraivy Jessamy Divaisha, Jayhviënno, Donyell Jakto, D'Vanio, Jay'Can en Djayley voor jongens

En ook nog: Agnes Weg, Josephine Dubbel, Jojo, Echo, Aime Godforever en Comfort Maelle voor meisjes; Didistone, Delivrance, Leon D’Or, Broertje en Gor K&G voor jongens.

Trends 2018: eerste kinderen van het jaar

De eerste week van het jaar was voor sommige mensen wel heel speciaal: zij werden namelijk - al dan niet voor het eerst - ouders. Of de gekozen namen ook daadwerkelijk trendsetters zullen zijn, valt nog af te wachten, maar deze namen werden het meest gekozen van 1 januari tot en met 7 januari 2018:

Victor, Liam, Lewis, Lars, Léon, Milan, Noah, Senne, Vince en Arthur bij de jongens
Olivia, Noor, Elena, Lina, Mila, Ella, Juliette, Lena, Sofia en Anna bij de meisjes

Voorspellingen 2018

De Amerikaanse website Babygaga.com voorspelt nu al de trends voor 2018 op basis van het zoekgedrag van hun bezoekers. Bij de meisjesnamen zien we onder andere Emma, Charlotte, Penelope en Victoria in de top tien. Bij de jongens Finn, Jack, Oliver en Adam.

Voor Nameberry.com worden krachtige vrouwennamen dé trend voor 2018, denk maar aan namen van heldinnen of godinnen zoals Freya, Arya of Sophia. De jongensnamen zouden meer onderhevig zijn aan trends waardoor de klassiekers minder belangrijk worden: denk aan Jackson en Milo. Namen die beginnen of eindigen met een s zoals Sasha en Soren bij de jongens en Frances en Lois bij de meisjes zouden aan een opmars bezig zijn. Superheldenfilms stuwen de populariteit van namen zoals Harley (Suicide Squad) en Pepper (Iron Man) bij de meisjes en Logan (Wolverine) en Odin (Thor) naar omhoog. Ook bij ons?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top