Culinaire trends voor 2018

Nieuws | Eetbare bloemen veroveren ons bord, de superpoeders rukken op en fermenteren blijft scoren. Een overzicht van de culinaire trends die we dit jaar mogen verwachten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eetbare bloemen veroveren ons bord, de superpoeders rukken op en fermenteren blijft scoren. Een overzicht van de culinaire trends die we dit jaar mogen verwachten.

Eetbare bloemen

Eetbare bloemen zagen we al in restaurants om je gerechten te garneren, maar zullen in 2018 ook thuis op je bord verschijnen. De bloemen worden ook meer en meer verwerkt in producten. Trendwatchers zetten hun geld in op lavendel als het steringrediënt van heel wat drankjes, maar ook roze hibiscus, vlierbloesem en rozenblaadjes worden trendy.

Superpoeders

Na de superfoods, zijn er nu de superpoeders. Met het populaire groene theepoeder matcha, eeuwige favoriet cacao, kurkuma en macawortel voeg je in 1,2,3 wat meer energie en smaak toe aan je maaltijd. Gebruik het in je sapje, smoothie, soep of ontbijtbowl.

Minder ingrediënten, minder verspilling

Dit jaar gaan we back to basics in de keuken: je voorraadkast hoeft niet vol te staan met de meest exotische ingrediënten, met slechts een paar ingrediënten kan je al een heerlijke maaltijd op tafel toveren.

Om voedselverspilling tegen te gaan, gaan we ook aan de slag met de restjes van voedsel die anders in de vuilbak zouden belanden. Zo kan je met de stam van broccoli een salade maken, met het groen van selder of prei maak je een groetenbouillon.

Multifunctionele paddenstoelen

Naast de doordeweekse paddenstoelen in onze pasta, zullen andere exemplaren, vaak met geneeskrachtige eigenschappen, opduiken in je koffie of thee als infusies. Het gaat dan onder meer om chaga of berkenweerschijnzwam en reishi of gesteelde lakzwam.

Plantaardige alternatieven

Nu het veganisme steeds populairder wordt, zullen ook de plantaardige alternatieven voor ons stukje vlees of vis steeds gemakkelijker te vinden zijn. Er komen steeds meer variaties op de markt met tofu, tempeh en quinoa en de restaurants zouden volgen. Ook voor zuivelproducten als melk en kaas wordt steeds vaker naar een alternatief gezocht.

Taco’s

De gevulde Mexicaanse hapjes blijven scoren en verschijnen in 2018 ook in andere vormen. In plaats van tortilla’s als omhulsel zijn de zeewiertaco’s en graanvrije alternatieven in opmars. Ook taco’s voor zoetebekken scoren, geserveerd als dessert met zoete toppings.

Kruidendrankjes

Alcoholvrije drankjes blijven het goed doen en daardoor komen de botanische drankjes naar het voorplan. Denk aan kombucha, dat is gefermenteerde zoete thee, groentesap en gegiste frisdranken. Ook tonics met allerlei smaakjes vullen het gat in de markt.

Inspiratie uit het Midden-Oosten

De Libanese keuken met zijn taboulé en hummus vond al de weg naar heel wat huiskamers, maar dit jaar zou de keuken uit het Midden-Oosten nog meer doorbreken. Denk aan gegrilde halloumi (kaas), gerechten met lam, het kruidenmengsel za’atar en shakshuka, een traditioneel Israëlisch stoofpotje.

Alles voor de gezonde darmflora

Nu zelf fermenteren en pekelen het afgelopen jaar helemaal doorbrak, mede dankzij de vele gezondheidsvoordelen eraan verbonden, komt een gezonde darmflora in 2018 nog meer in het vizier. Denk aan probiotica zoals het Koreaanse kimchi, de Japanse bouillonpasta miso en de licht alcoholische melkdrank kefir.

Hyperlokale producten

We betalen in 2018 liever een beetje meer voor kwaliteitsproducten die geteeld worden bij ons om de hoek. Deze vind je bij de producent zelf of op je lokale markt. Ook warenhuizen zullen meer samenwerken met kleine fabrikanten om hyperlokale producten aan te bieden, die vaak slechts voor een korte periode beschikbaar zijn. Denk aan groenten en fruit, maar ook aan de speciaalbieren die in jouw gemeente gebrouwen worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top