Laure Genonceaux: Lady Chef of the Year 2017
Door Pickx
Deel dit nieuws
Net als de voorbije jaren is er ook dit jaar gekozen voor een jonge, beloftevolle laureate. Laure (34) deed jaren ervaring op in toprestaurants zoals Gril aux Herbes en Bon-Bon, alvorens ze haar eigen restaurant opende in 2015. In haar keuken vind je invloeden van ver én dichtbij: haar Mauritiaanse en Belgische roots dragen bij tot een uitstekende mix van ingrediënten en smaken.
Wie is Laure Genonceaux?
In december 2015 opent ze Brinz’L. De naam van haar restaurant verwijst naar haar Mauritiaanse oorsprong. Het woord 'brinzelle' betekent 'aubergine' in het Creools. Hoewel haar keuken als Frans wordt gedefinieerd, zijn er duidelijk Creoolse invloeden in haar gerechten te vinden: of het nu gaat om een typisch recept, lokale specerijen of een geliefd product van het eiland, zoals de langoustines. Daarnaast blijft ze ook trouw aan haar afkomst van vaders kant, de Ardennen. Zo experimenteert ze graag met regionale, seizoensgebonden producten.
Beetje bij beetje verwerft Brinz’L de bekendheid die het verdient. Na enkele maanden verovert het een plaats in de Michelin-gids. In mei 2017 wint Laure de Gouden Delta van de Deltagids voor regio Brussel. In datzelfde jaar wordt ze nu ook bekroond tot Chaudfontaine Lady Chef of the Year.
Restaurant Brinz’L
Karmelietenstraat 93
1180 Ukkel
Tel. 02/218 23 32
www.brinzl.be
Fusion Food
Beginnen doet ze met een voorgerecht van gerookte paling, een van de eerste gerechten die bij Brinz’L op de kaart stonden. De gerookte paling combineert ze met frisse toetsen van geitenkaas en rode biet. Nadien bereidt de Lady Chef een bekend gerecht van Mauritius: rougaille van zwarte pensen. Dit serveert ze met langoustines, een typisch ingrediënt van het eiland.
Voor het hoofdgerecht gaat Laure aan de slag met verschillende stukken van het heerlijke lamsvlees van Wales: de lamskroon, de lamszadel en afsnijdsels. De fijne samosa’s die ze erbij opdient, weerspiegelen de Aziatische en Indische keuken. Door hierin lamsvlees te integreren vormt het een ware fusie van culturen en smaken! Afsluiten doet Laure met een klassiek Frans dessert: Paris-Brest. De naam van dit dessert ontstond door het samenbrengen van 2 Franse steden, Paris en Brest, een knipoog naar het fusion-thema.
Recept: Gerookte paling / romige geitenkaas / rode biet / boekweit
Ingrediënten
100 gr gerookte paling
150 gr verse geitenkaas
50 gr room
2 grote rode bieten
130 gr boekweit
100 gr boter
25 gr amandel broyage
7 gr fleur de sel
Grof zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180° en bak de rode bieten met de schil op het grof zout gedurende 30 minuten, laat vervolgens afkoelen. Meng de geitenkaas met de room en breng op smaak.
- Doe het mengsel in een spuitzak.
- Mix de boekweit, de boter, de broyage en de fleur de sel, verdeel over een bakplaat en laat 12 minuten bakken in de oven op 160°. Maak er vervolgens een crumble van.
- Was de rode bieten en druk er ronde vormpjes uit. Mix de restanten van de rode bieten in een keukenrobot tot een gladde mousse, breng op smaak met peper en zout.
- Snij de gerookte paling in kleine stukjes en serveer ze met de boekweitcrumble.
Recept: Langoustine / rougail van zwarte pensen
Ingrediënten
4 langoustines
12 cannelloni
300 gr zwarte pens
1 kg tomaten
2 uien, fijngehakt
1 teentje look
Zout, piment d’Espelette
Koriander
4 gekonfijte tomaten
Werkwijze
- Pel de tomaten, ontpit ze en snijd het vlees in kleine stukjes.
- Stoof de fijngehakte uien en look op een zacht vuur, voeg de tomaten toe en laat 30 minuten stoven met een deksel erop.
- Snijd de zwarte pensen in kleine stukjes en voeg toe, kruid en werk af met koriander.
- Kook de 4 cannelloni in gezouten water. Vul ze daarna met de rougail van tomaten (mengsel van tomaat en zwarte pens).
- Bak de langoustines 4 minuten in een stoomoven op 90°C.
- Serveer en versier met de gekonfijte tomaten.
Recept: 3 creaties van Welsh lamsvlees / wortelen / samosa
Ingrediënten
1 Welshe lamskroon
1 Welsh lamszadel
Afsnijdsels van Welsh lamsvlees
1 kg wortelen
8 mini-wortels
50 g gedroogde abrikozen
2 sjalotten
1 stengel rabarber
1 stengel selder
1 eierdooier
2 uien
1 pak filodeeg
100 ml rode wijn
1 koffiel honing
Sap van 1 sinaasappel
Koriander
Olijfolie
Boter
Peper en zout
Werkwijze
- Snijd de helft van de wortelen, uien en selder in grote brunoise. Bak in wat boter met de afsnijdsels van het lam. Voeg de rode wijn toe en laat gedurende 30 minuten pruttelen. Passeer dan door een zeef en zet net voor het serveren terug op het vuur. Laat inkoken tot de saus dik genoeg is.
- Snijd het lamszadel in fijne stukjes. Snijd ook de sjalot fijn. Bak samen in wat boter. Snijd de gedroogde abrikozen en wat koriander fijn en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd het deeg in rechthoeken van 5 cm diameter. Plaats wat van het lamsmengsel op elk stukje deeg en plooi toe in een driehoek. Druk de zijkanten goed aan. Klop het eigeel los en bestrijk er de samosa’s mee.
- Snijd de rest van de wortelen in plakken. Bak aan in wat olijfolie en voeg het sinaasappelsap toe. Laat gedurende 30 minuten pruttelen op een zacht vuur. Mix het geheel dan in de blender en breng op smaak met peper en zout.
- Stoom de mini-wortels gedurende vijf minuten op 95°C.
- Snijd de rabarber in fijne brunoise. Bak aan in wat olijfolie en breng op smaak met een beetje honing.
- Kleur de lamskroon aan in een hete pan met boter. Plaats dan nog gedurende vijf minuten in de oven op 180°C.
- Frituur de samosa’s gedurende drie minuten op 180°C.
- Dresseer het geheel zoals op de foto.
Recept: Paris-Brest / karamelijs met gezouten boter
Voor de soesjes:
125 gr volle melk
125 gr water
115 gr boter
1 soeplepel fijne griessuiker
1 soeplepel zout
4 eieren
140 gr bloem
Voor de craquelin:
150 gr zachte boter
150 gr lichtbruine basterdsuiker
150 gr bloem
Voor de diplomate praliné:
500 gr volle melk
4 eigelen
100 gr fijne griessuiker
40 gr maïszetmeel
1/2 vanillestokje
6 blaadjes gelatine
500 gr room
250 gr praliné pasta
Werkwijze
De soesjes
- Warm op een zacht vuurtje de melk, het water, de boter, het zout en de suiker in een pot tot de boter gesmolten is. Voeg de bloem toe en laat het deeg het vocht absorberen.
- Voeg de eieren 2 per 2 toe.
- Doe het mengsel in een spuitzak en verdeel het over een bakplaat.
- Laat 15 minuten bakken op 180°C.
De craquelin
- Meng alle ingrediënten in een keukenrobot.
- Leg het mengsel vervolgens tussen 2 vellen bakpapier en druk ronde vormpjes uit het deeg naar de maat van de soesjes.
- Leg deze ronde vormpjes op de soesjes voor het bakken.
Diplomate praliné
- Breng de melk aan de kook met de vanille.
- Maak de banketbakkersroom door de eigelen, de suiker en het maïszetmeel in een aparte kom te mengen.
- Giet de warme melk op het mengsel en laat koken gedurende 1 minuut. Voeg de gelatine toe en laat afkoelen in de ijskast.
- Klop de banketbakkersroom op en voeg de room en de praliné pasta toe. Doe in een spuitzak en versier de soesjes.
Nieuwe Chaudfontaine ambassadrice
"Een hele eer, dat spreekt voor zich. Door zijn zuiverheid en evenwichtig mineraalgehalte heeft Chaudfontaine een unieke, delicate smaak. Die subtiliteit past perfect bij de finesse die ik in mijn gerechten nastreef. Op elk moment trouwens, want met Tri’O van Chaudfontaine – bruisend, licht bruisend en natuurlijk – heeft elk type gerecht zijn bijpassend water."
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
WK ILCA 7 - William De Smet staat 35e na 8 regatta's in Australië
William De Smet staat op de 35e plaats op het WK zeilen in de olympische ILCA 7-klasse (ex-Laser), dat plaatsvindt in het Australische Adelaide.
-
Ex-CEO bpost verliest slag in Amerikaanse strafzaak
Jean-Paul Van Avermaet ziet in zijn Amerikaanse strafzaak rond kartelafspraken in België bij bewakingsbedrijf G4S zijn twee verzoeken om de aanklachten te laten vallen afgewezen worden. Dat schrijft De Tijd maandag.
-
Toyota schort levering tien dieselmodellen op na problemen met motortests
De Japanse autoreus Toyota schort de levering op van tien dieselmodellen, nadat onregelmatigheden zijn opgedoken bij het testen van het motorvermogen van de auto's.
-
Bergs lost Goffin officieel af als beste Belg op ATP-ranking, geen wijzigingen aan top
De Serviër Novak Djokovic behoudt in het maandag verschenen ATP-klassement, daags na de ontknoping van de Australian Open, zijn eerste plaats. De Italiaan Jannik Sinner, de winnaar van het eerste grandslamtoernooi van het seizoen en boeman voor Djokovic in de halve finales, blijft vierde.
-
Ook taxichauffeurs trekken in Frankrijk de straat op, langzaamaanacties in hele land
De Franse taxichauffeurs voeren maandag actie op verschillende grote assen in Frankrijk. Met hun actie willen ze de ziekteverzekering dwingen om opnieuw rond de tafel te gaan zitten omtrent de vergoeding voor het ziekenvervoer. Er is sprake van langzaamaanacties in onder meer Parijs, Marseille en Bordeaux.
-
Elise Mertens heeft na triomf op Australian Open eerste plaats dubbelranking weer beet
Elise Mertens stijgt in het maandag verschenen WTA-klassement zoals aangekondigd weer naar de eerste plaats in het dubbelspel. De 28-jarige Limburgse veroverde afgelopen weekend voor de tweede maal in haar loopbaan de dubbeltitel op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen.
-
Boerenprotest - Tractoren in stoet op A7/E19 in Feluy
De snelweg A7/E19 is maandagochtend ter hoogte van Houdeng-Goegnies afgesloten vanwege een blokkade door een stoet landbouwtractoren in Feluy. Er is een omleiding naar de A15/E42 in de richting Luik.
-
Boerenprotest - Tiental tractoren op De Meeûssquare in Brussel
Een tiental tractoren is maandagochtend aanwezig op de De Meeûssquare, vlak bij het Luxemburgplein. Dat bevestigt de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Een woordvoerder van de zone zegt dat de mobiliteit niet was verstoord. Openbaarvervoermaatschappij MIVB zegt ook dat er geen impact is voor het openbaar vervoer.
-
NBA - Camara krijgt bij verliezend Portland weinig speeltijd, Detroit stunt tegen Oklahoma
Portland heeft zondag (lokale tijd) in de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie NBA een nederlaag geleden tegen Chicago. Het team van Toumani Camara verloor in het eigen Moda Center met 96-104 van de Bulls.
-
Boerenprotest - Zware hinder op binnen- en buitenring van Halle houdt aan
Ook tegen het einde van de ochtendspits houdt de verkeershinder in Halle maandag aan. Boerenprotesten blokkeren de binnen- en buitenring, waardoor bestuurders makkelijk een uur moeten aanschuiven. Het Verkeerscentrum raadt dan ook aan de omgeving te mijden.
-
Opnieuw meer knelpuntberoepen
Het aantal knelpuntberoepen in Vlaanderen blijft toenemen, ook al daalt het aantal vacatures. Dat blijkt uit cijfers van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.
-
LPGA Tour - Nelly Korda wint LPGA Drive On Championship na thriller
De Amerikaanse Nelly Korda heeft na een thriller voor eigen publiek het Drive On Championship golftoernooi (1,75 miljoen dollar) gewonnen, op de plaatselijke golfbaan in het Amerikaanse Bradenton, Florida.
-
Boerenprotest - Distributiecentrum Colruyt in Halle tijd geblokkeerd
Landbouwers hebben in de nacht van zondagavond een distributiecentrum van supermarktketen Colruyt in Halle een tijd geblokkeerd. Maandagochtend is de toegang tot de locatie weer vrij, zegt een woordvoerster van de keten. De actie zal geen gevolgen hebben in de winkels.
-
Boerenprotest - Verkeerscentrum raadt aan omgeving van Halle te vermijden
De blokkades van de boeren zullen in de ochtendspits in en rond Halle tot ernstige hinder leiden. Het Verkeerscentrum raadt dan ook aan de omgeving maandag tijdens de ochtendspits te mijden.
-
Boerenprotest - Landbouwers blokkeren Brusselse Ring bij Halle
Boeren uit Picardisch Wallonië, grofweg de westelijke regio van Henegouwen, hebben zondagavond de Brusselse Ring bereikt en zorgen voor grote verkeershinder. Dat melden de federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum. "We blijven zeker tot maandag, voor de spits, of zelfs voor verschillende dagen", zegt Jean-François Deflandre van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA).
-
WB schaatsen - Sandrine Tas schaatst naar 7e plaats in massastart Salt Lake City
In de door de Canadese Ivanie Blondin gewonnen massastart is Sandrine Tas tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City als zevende geëindigd. De tweede Belgische, Fran Vanhoutte, werd tiende.
-
Belgen in het buitenland - Atlético Madrid klopt Valencia, Vermeeren komt niet van de bank
Atlético Madrid heeft zondagavond Valencia met 2-0 geklopt op de 22e speeldag in La Liga. Bij Atlético kwam aanwinst Arthur Vermeeren niet van de bank, Axel Witsel viel in in de 59e minuut.
-
Ligue 1 - PSG geeft 2-0 voorsprong uit handen: draw tegen Brest
Paris Saint-Germain heeft zondagavond een 2-0 voorsprong tegen Brest weggegeven in de Ligue 1. Het werd nog 2-2.
-
Serie A - Inter Milaan springt naar leidersplaats na 0-1 zege tegen Fiorentina
Inter Milaan heeft dankzij een 0-1 overwinning tegen Fiorentina de koppositie gegrepen in de Serie A.
-
Boerenprotest - Landbouwers blokkeren Brusselse Ring in Ruisbroek en Huizingen
Boeren uit Picardisch Wallonië, grofweg de westelijke regio van Henegouwen, hebben zondagavond de Brusselse Ring bereikt en zorgen voor grote verkeershinder. Dat melden de federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum. "We staan stil, maar we bekijken om elders heen te rijden", zegt een van de actievoerders van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA), aan Belga. "Sommigen willen zelfs naar Brussel rijden."