Populairste namen 2016 en trends 2017

Nieuws | 2016 is ten einde, tijd dus om eens te rade te gaan bij Kind en Gezin naar de babynamen die vorig jaar het meest gegeven werden aan de pasgeborenen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

2016 is ten einde, tijd dus om eens te rade te gaan bij Kind en Gezin naar de babynamen die vorig jaar het meest gegeven werden aan de pasgeborenen. Mila is de opvallende nieuwkomer aan de top bij de meisjes, bij de jongens is Lucas al jaren populair. We blikken ook al meteen vooruit naar de trends voor 2017!

Lucas blijft op kop

Bij de jongens is Lucas voor het zesde jaar op rij de populairste naam op geboortekaartjes. 371 baby’s gaan voortaan met deze naam door het leven. Een lichte stijging tegenover 2015, toen nog 336 Lucasjes het levenslicht zagen. Opvallend is dat er ook nog eens 120 jongens met de naam Lukas zijn geboren.

Populairste jongensnamen

Vorig jaar stond Arthur nog op een gedeelde eerste plaats, nu is die weggezakt naar de zesde plaats. De top vijf wordt vervolledigd door Finn, Louis, Liam en Noah waarbij Finn een opvallende nieuwkomer is in de hoogste regionen. Jules, Vince, Stan en Adam staan ook bij de eerste tien.

Ten opzichte van vorig jaar zijn Mathis en Leon verdwenen uit de top tien, ten voordele van Jules en Stan.

Mila onttroont Louise

Na Louise vorig jaar is Mila opnieuw een nieuwe naam aan de top bij de meisjesnamen. Maar liefst 358 baby’s kregen in 2016 de naam Mila. In 2015 waren dat er slechts 234 en stond Mila niet eens in de top tien.

Populairste meisjesnamen

Heel wat verschuivingen bij de populairste meisjesnamen. Louise is nu weggezakt naar de vierde plaats en moet ook klassieker Emma en sterke stijger Olivia laten voorgaan. Ook Elise, Ella, Marie, Noor, Nora en Anna pronken in de top tien.

Ten opzichte van vorig jaar zijn Juliette, Julie en Lena uit de top tien verdwenen, ten voordele van Mila, Nora en Anna.

Korte voornamen

Het valt op dat de populairste voornamen bijna allemaal kort zijn. Zelfs namen die slechts uit één lettergreep bestaan, doen het goed. Bij de meisjes zijn dat Noor, Liv, Fien, Fleur en Roos. Bij de jongens Finn, Stan, Lars, Vic en Mats. Vaak zijn dit trouwens afkortingen van namen van vroeger.

Bizarre namen

Niet iedereen kiest uiteraard voor Lucas of Mila als naam voor zijn of haar kind. Sommige mensen willen origineel zijn, apart of... bizar.

We geven jullie graag enkele van de meest bizarre namen uit 2016 mee:

Hoopvolle namen: Believe, Comfort, Faith Precious, Gently, Happy, Dream, Liberty, Purity, Trust, Miracle Merry-Ann en Heavenly Joy voor meisjes; Adonis-lonut, Bink, Blessed Yaw, Diamant, Justice, Leukman, Lucky Owen en Sunny voor jongens

Namen van bekende mensen/personages/merken: Bey-Oncé, Hermelien (Harry Potter), Klaasje (K3), Porsche, Monet en Princesse Elizabeth voor meisjes; Erdogan, Fidel, Darwin, Frodo (Lord of the Rings), Hamlet, Lenin, Samson, Sherlock en Rembrandt voor jongens

Weinig hoopvolle namen: Maya Vruchteloos, Rebel en Vanity (ijdelheid) voor meisjes; Hades Alexander, Harshit, Lulzim, Nyx, Shorty en Steal voor jongens

Verwijzend naar plaatsen/natuur: Arizona, Belga, Bloemske, Brussel, Dauw, Fee Soleil, Jamaica, Pioen en Rainbow voor meisjes; Brussel Robkenrick, Eufrat, Harlem, Narcis en Uriel Vulcan voor jongens

Wablieft?: Beniesha La-Fortune, Ciy’Leasya, D’Verny Ivy Nana, Gi’Yah, Jeameraileigh Amari, Se’Mayrah Kelvien voor meisjes; D’Cherayno, Dé-Merryllio, J’Noah Romeo, J’Shineo en Le’Shairo Samuël-Jayvien voor jongens

En ook nog: Meisje Dubbel, Portaaltje en Zelfie voor meisjes; Atlas Bruno, Bloes, Levend Diyar en Samantha voor jongens

Alle bizarre namen vind je op de site vernoeming.nl.

Trends 2017: eerste kinderen van het jaar

De eerste week van het jaar was voor sommige mensen wel heel speciaal: zij werden namelijk - al dan niet voor het eerst - ouders. Of de gekozen namen ook daadwerkelijk trendsetters zullen zijn, valt nog af te wachten, maar deze namen werden het meest gekozen van 1 januari tot en met 7 januari 2017:

Sofia, Olivia, Camille, Emma, Fleur, Lize, Louise, Mila, Amélie en Elise bij de meisjes.
Mathis, Emiel, Lewis, Liam, Alexander, Louis, Lukas, Maxim, Anas en Gabriel bij de jongens.

Voorspellingen 2017

De Amerikaanse site NameBerry waagde zich samen met een trendwatcher aan een voorspelling over de babynamen voor dit jaar, op basis van het zoekgedrag van hun bezoekers.

Powernamen als Thor, Jupiter en Freya zouden wel eens kunnen scoren, net als bijbelse namen. De natuur blijft inspireren, net als televisie en showbizz. Namen die beginnen met een O zoals Olivia, Oona, Otto en Oscar zouden het goed doen en ook chique, vaak langere namen zouden terugkeren. Ook bij ons?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top