Culinaire trends voor 2017

Nieuws | Zeegroenten veroveren ons bord, zondigen mag terug en fastfood met een plus blijft scoren. Een overzicht van de culinaire trends die we dit jaar mogen verwachten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zeegroenten veroveren ons bord, zondigen mag terug en fastfood met een plus blijft scoren. Een overzicht van de culinaire trends die we dit jaar mogen verwachten.

Gourmet fastfood

We hadden al de gourmetburger en de haute dog en binnenkort opent ook de luxefrituur van Sergio Herman: gourmet fastfood blijft scoren. Hun specialiteit: betaalbare basic gerechten met een kwalitatieve en creatieve meerwaarde. De volgende in de rij zou volgens trendwatchers wel eens het ei kunnen zijn. In het buitenland boomen de eierrestaurants al, bij ons is er Peck 47 in Brussel.

Zeegroenten

Topchefs gebruiken zeegroenten als zeekraal en lamsoor al langer, maar nu zullen ze ook onze winkelrekken veroveren. Zelfs zeevenkel en zeebanaan vind je tegenwoordig bij Delhaize. Het ene smaakt naar anijs, het andere zou een sappige, ziltfrisse smaak hebben. Rauw te eten of te wokken, maar voorlopig wel niet goedkoop!

Zondigen mag

Superfoods zijn niet meer het gespreksonderwerp van de dag. Meer genieten en minder calorieën tellen is aan de orde, uiteraard wel met mate. Past helemaal in deze trend: de freakshake, een stevige milkshake met alles erop en eraan: bedekt met marshmallows, chocoladekoekjes, donuts, … Ook de popcorn met speciale smaakjes als Chunky Chocolate of Latte Macchiato van Jimmy’s Popcorn past in deze trend.

Minder alcohol

Zou het de nieuwe richtlijn zijn om slechts tien alcoholische eenheden per week te drinken die de aanzet gaf tot deze trend? Feit is dat drankjes met minder of zonder alcohol aan een opmars bezig zijn. Denk maar aan de sessionbieren, met een lager alcoholpercentage dan het originele bier. Ook mocktails of alcoholvrije cocktails zullen deze zomer scoren!

Melkalternatieven

Amandelmelk is al een tijdje populair als melkvervanger, maar dit jaar zullen ook andere plantaardige alternatieven aan populariteit winnen. Denk aan hazelnootmelk of melk op basis van macadamia of pistachenoten. Allergisch aan noten? Dan is er nog havermelk of rijstmelk: gezond én lekker bovendien!

Meer groenten, minder vlees

Steeds meer mensen worden flexitariërs, wat wil zeggen dat we één of meerdere dagen per week vegetarisch eten. Bij de groenten is de boerenkooltrend ondertussen wat voorbij, maar blijven de vergeten groenten als raap, pastinaak, snijbiet en andijvie scoren. Om verspilling tegen te gaan, zijn ook de ‘lelijke’ groenten, bijvoorbeeld wortelen die er wat anders uitzien, helemaal aanvaard. Groentesapjes en zelfs yoghurt met groentensmaak zijn ook in.

Geitenvlees

Als je dan toch voor vlees kiest in 2017, probeer dan eens geitenvlees. Hoewel 63 procent van de wereldbevolking het al eet, brak het bij ons nooit echt door. Geitenkaas en geitenmelk zijn nochtans al jaren populair. Het goede nieuws is dat geitenvlees weinig vet en cholesterol bevat, maar wel boordevol proteïnen zit!

Kurkuma

De specerij van het jaar is kurkuma of Indiase geelwortel. Kurkuma is een vast bestanddeel van kerriepoeder en is vooral lekker in soep. Naast hip en lekker is het ook supergezond: het zou ontstekingsremmend werken en je immuunsysteem versterken.

Gezonde snacks

Het credo van drie maaltijden per dag wordt minder belangrijk: in de plaats daarvan gaan we steeds vaker voor verschillende snacks doorheen de dag. Daarbij kiezen we voor minder suiker (denk aan homemade granolarepen) en minder proteïnen: we maken zelf courgette- of pompoenchips of kiezen voor rauwe groenten met hummus. Smakelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top