10 positieve effecten van klassieke muziek

Muziek | Het is een alom gekende waarheid: muziek verzacht de zeden. En vooral klassieke muziek heeft een bijzonder weldadige invloed op lichaam en geest. Deze 10 uitwerkingen werden alvast bewezen.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Pijn verlichten

Het is een alom gekende waarheid: muziek verzacht de zeden. En vooral klassieke muziek heeft een bijzonder weldadige invloed op lichaam en geest. Deze 10 uitwerkingen werden alvast bewezen. Om te beginnen kan klassieke muziek de scherpe kantjes van pijn afvijlen. Pijn wordt minder intens en iets draaglijker op de tonen van klassieke muziek. Verschillende wetenschappelijke studies hebben gewezen op het feit dat luisteren naar dit soort muziek het genezingsproces inkort en de intensiteit van de pijn doet afnemen. Dit zou te wijten zijn aan endorfines die vrijkomen en als pijnstiller werken. Volgens de onderzoekers helpt klassieke muziek patiënten om beter met hun pijn om te gaan.

Ontspannen

De klanken en ritmes van klassieke muziek hebben een rustgevend effect op de mens. Veel chirurgen luisteren tijdens moeilijke operaties naar klassieke muziek. Dit helpt hen om niet te gespannen te zijn tijdens deze zenuwslopende momenten. Ook in de Brusselse en Londense metro is er 's avonds klassieke muziek te horen met het doel om spanningen te verminderen en zo agressie te vermijden.

Concentratie verscherpen

Volgens Don Campbell, de auteur van het boek "The Mozart Effect" kan klassieke muziek je concentratie verscherpen. Sterker nog, het luisteren naar klassieke muziek zou zelfs helpen om aandachtstoornissen te verminderen. Muziek helpt om een persoonlijke luchtbel te creëren waardoor je je kan concentreren in lawaaierige publieke plaatsen. En om je aandacht bij je werk te houden, is het meer aangeraden om naar klassieke muziek te luisteren dan naar heavy metal.

Het geheugen verscherpen

Volgens wetenschappelijk onderzoek vergemakkelijkt klassieke muziek het gebruik van onze twee hersenhelften. En het gebruik van zowel onze linker- als onze rechterhersenhelft verbetert ons geheugen. Neuropsychologen van de universiteit van Caen hebben ontdekt dat klassieke muziek het slapende geheugen van Alzheimerpatiënten kan doen ontwaken.

Bevordert de ontwikkeling van de hersenen

Dit is wat men over het algemeen het Mozart-effect noemt. Dit fenomeen werd vastgesteld door keel-, neus- en oorarts Alfred Tomatis na een reeks experimenten. Dr. Tomatis merkte dat wanneer hij zijn patiënten met gehoorproblemen naar Mozart liet luisteren, er een herstel van de hersenen optrad. Na deze ontdekking werden er verschillende studies gedaan rond dit onderwerp. Uit die studies is gebleken dat naar klassieke muziek luisteren de mentale ontwikkeling van een kind bevordert.

Aanmaak van dopamine

Onder de indruk van de miraculeuze effecten van klassieke muziek? En we zijn nog niet klaar, want klassieke muziek heeft ook een positieve invloed op de aanmaak van het plezierhormoon. Twintig minuutjes naar klassieke muziek luisteren is al genoeg om dopamine, een neurotransmitter van plezier, af te scheiden. Hoewel, een onderzoeksteam van de universiteit van Helsinki heeft geconstateerd dat het enkel een effect heeft op mensen met een geoefend oor.

Spraakvermogen herstellen na een CVA

Mozart, Beethoven, Bach, Chopin en consoorten blijven ons verrassen. Klassieke muziek kan namelijk ook helpen om de problemen na een cerebrovasculair accident (CVA) te verminderen. In sommige gevallen bevordert het luisteren naar klassieke muziek de herwinning van het spraakvermogen bij mensen die aan afasie lijden ten gevolge van een CVA. En ook motorische functies kunnen helemaal of gedeeltelijk herwonnen worden door piano te leren spelen.

Roept een gevoel van veiligheid op voor baby's

Baby's kunnen geluiden en muziek opvangen in de buik van hun moeder. Het wordt zelfs aangeraden om een ongeboren baby naar muziek te laten luisteren. Eenmaal de baby geboren is, zal luisteren naar klassieke muziek het gevoel van veiligheid oproepen dat de baby in de baarmoeder had. Het laat de baby ontspannen en helpt hem om de buitenwereld beter te bevatten.

Verbetert de slaapkwaliteit

Toen je klein was, wiegden je ouders je in slaap met klassieke muziek. Misschien zelfs met de "Lullaby" van Mozart? Het trage tempo en de minimale bezetting maken van deze muziek het perfecte slaapliedje. Onderzoekers van de universiteit van Toronto hebben ontdekt dat zachte muziek de activiteit van het zenuwstelsel en de angst vermindert, de bloeddruk verlaagt en het hart- en ademhalingsritme vertraagt. Het resultaat: een betere slaapkwaliteit en een weldoende nachtrust.

Kalmeert dieren

Klassieke muziek heeft niet enkel een positieve invloed op mensen. Ook dieren zijn er gevoelig voor! Volgens een experiment van de RSPCA (dierenbeschermingsorganisatie in het Verenigd Koninkrijk) heeft het afspelen van klassieke muziek in asielen een kalmerend effect op de dieren. Een Australische dierenarts kwam tot dezelfde vaststelling nadat hij bij een experiment ondervond dat dieren met angststoornissen rustiger werden bij het luisteren naar klassieke muziek.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top